Skip to main content

Lokalmat – smaken av Norge

Tradisjonelle ingredienser, moderne metoder

Fra sider og eplemost til klippfisk, spekemat og verdens beste ost. Prøv en lokal spesialitet laget av førsteklasses norske råvarer – og la de kortreiste smakene glede og overraske deg.

Fjell, fjorder og frodige daler. Vide åkre. Magisk mikroklima. En av verdens lengste kystlinjer. Alt er med på sette en helt unik smak på de norske råvarene, som kan måle seg med noen av de beste i verden. Stolte bønder og spisesteder drevet av lidenskapelige matelskere byr på kortreiste smaksopplevelser som blir værende lenge i minnet. 

Og vi har fått stadig flere dyktige kokker til å tilberede maten vår. Visste du at Norge er landet med flest medaljer i Bocuse d'Or – VM i kokkekunst?

Førsteklasses sjømat

En av de mest kjente og viktigste råvarene våre henter vi imidlertid fra havet. Fisk og sjømat har vært en viktig del av kulturarven vår i tusener av år. Tørrfisk av skrei bygde landet vårt, og var gjennom århundrer Norges største eksportvare. Nå er det først og fremst laksen som serveres på matbordene verden over, selv om både klippfisk, skrei og mange andre typer sjømat også er populært. 

I tillegg er det en rekke produsenter som har begynt å lage spennende og sunne matprodukter av tang, tare, kråkeboller og ulike typer skjell. Tør du prøvesmake? 

Blant de mest eksklusive eksportvarene er kongen av norsk sjømat – kongekrabben. Disse krabbene er høyt ettertraktet verden over. Besøker du Nord-Norge kan du nyte dem ferske, rett fra havet. Nam! Og på Hitra og Frøya får du landets beste taskekrabbe og sjøkreps. 

Bli med inn på det arktiske kjøkken, der sprellfersk sjømat og kjøtt med smak av vidda dominerer. Spør etter dagens fangst, så får du den ferskeste fisken!

Vilt godt

Både fjellvidder og våre dype skoger huser store antall hjort, elg og rådyr. Derfor drives det et bærekraftig uttak av vilt, som sikrer en bærekraftig bestand. I tillegg kan vi nyte reinsdyr og ryper, og mye annet godt småvilt som har levd et fritt liv ute i naturen. Norge har viltkjøtt i verdensklasse, mener mesterkokk Arne Brimi.

Høsten er jaktsesong, og fangsten serveres både på restauranter og i hjem over hele landet. Her er fire spesialiteter fra de norske jaktmarkene:

1. Elg
Elgkjøtt er en delikatesse når du tilbereder det på riktig måte. Du kan nyte kjøttet som biff og deilige karbonader, men det gjør seg ofte aller best i en deilig gryte. 

2. Reinsdyr
Nord-Norge huser mer enn 250.000 reinsdyr. De fleste av dem tilhører samiske reineiere. Kjøttet er magert og har en karakteristisk viltsmak. Nyt en deilig finnbiff, en av de mest populære gryterettene våre, laget med reinsdyrskav. 

3. Hjort
Hjortebestanden har vokst kraftig, så hjortekjøtt kan du spise med ekstra god samvittighet. Kjøttet serveres ofte som biff, eller i gryter, men kan også røkes eller tørkes.

4. Rype
Rype er den mest ettertraktede fuglen blant jegere her til lands. Brystet er saftig og mykt, med en mild og utsøkt smak. Resten av fuglen har en mer intens smak.

Kjøtt og melk i særklasse

Norsk lam har også rykte på seg for å være i verdensklasse – og det er, helt ubeskjedent, ikke ufortjent. Kjøttet er spesielt mørt og saftig ettersom dyrene beiter i utmarka, i store områder med urørt natur og proteinrik vegetasjon bestående blant annet av urter, og rent, rennende vann.

Visste du forresten at storfe, sauer og geiter har lovpålagt sommerferie på minst 8 uker? De fleste er ute på beite hele sommersesongen og mange gamle, robuste husdyrarter, som urfe og spelsau, går ofte ute hele året. I Norge brukes det også lite antibiotika – kun syke dyr behandles med medisiner.

Lær mer om hvorfor norsk melk og kjøtt er i særklasse, og hvorfor den norske kua er ganske så unik!

Ureiste delikatesser

Livet på landet er den beste medisin mot stressende hverdag. Å få lov til å komme inn på idylliske gårdstun man ellers bare kjører forbi, er en flott opplevelse for både store og små. Ta en gårdsovernatting og koble helt av med ureiste matopplevelser og kos med gårdsdyra.

På gårder, setre og støler kan du nyte tradisjonsrike retter som rømmegrøt, flatbrød og spekemat, samt nydelige kvalitetsprodukter fra gårdsbruket.

Lyst på litt landlig luksus? Over hele landet venter tradisjonsrike gårder og herregårder som er forvandlet til fasjonable overnattingssteder. Maten her er i en egen klasse!

Ost til hverdag og fest

Brunosten har en helt spesiell plass i våre hjerter – gjerne på nystekt brød med et glass iskald melk til. Men visste du at det nå finnes mer enn 110 osteprodusenter i Norge, som lager både hvit og brun ost i ulike størrelser og fasonger, av både ku-, saue- og geitemelk? Enten du elsker fastoster, mysoster, rødkittoster eller blåmuggoster – spør i en lokal matbutikk etter lokale osteskatter.

Mange av ostene hevder seg faktisk i verdenseliten, med mange priser i Oste-VM. Mye takket være den overnevnte melken og det gode dyreholdet. Les deg opp på noen av landets beste oster – for du trenger slett ikke reise til Frankrike for å fråtse i gode smaksopplevelser.

Unike fruktbygder

Fra prisbelønte eplemost- og sidergårder i Hardanger, til Norges eplehovedstad, Fruktbygda Gvarv i Telemark, og jordbærbygda Valldal, som er kjent for å dyrke Norges (og kanskje til og med verdens) beste jordbær! Lange sommerdager, med sval temperatur og spesielle mikroklima gir ideelle vekstvilkår for frukter og bær, som bli ekstra smakfulle på grunn av lang modningstid. 

Har du lyst på et innblikk i produksjonen, og ikke minst kjøpe med deg noe godt til den perfekte pikniken, kan du besøke fruktgårder over hele landet. Eller bli med på selvplukk, og plukk så mye frukt og bær som du klarer – nam!

Våre merkeligste matretter

Tør du å smake på noen av våre mest spesielle og unike matskatter?

Prøv en norsk spesialitet

Vår norske kokebok

Prøv noen herlige oppskrifter signert våre beste kokker.

Smak deg gjennom Norge …

Fra Michelin-restauranter til koselige kafeer – bruk menyen til å finne spisesteder nær deg.

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt