Dynamic Variation:
Norway Now
Choose Language
Norway Now
This social element is not currently supported on the China site. This warning will not show on the front end.
Search
Beitostølen Beitostølen
Credits
Beitostølen.
Photo: Terje Rakke / Nordic Life AS - Visitnorway.com
Campaign
Partner

Ta kun bilder, etterlat deg bare fotspor

Norge er et naturskjønt land, med dramatiske fossefall, krystallklare fjorder, majestetiske fjell og spektakulære isbreer. Å bevare dette landskapet, disse samfunnene og den tradisjonsrike livsstilen er viktig for oss alle.

At bevaring av naturen er et felles ansvar, er en grunnholdning som har stått fast i generasjoner. Å nyte naturen og friluftslivet er en del av det norske arvestoffet, og vår respekt for omgivelsene er formet av dette.

At vi har høy grad av tillit til hverandre, og vårt felles ansvar for naturen, er allemannsretten et bevis på. Selv om store deler av innlandet består av nasjonalparker og andre beskyttede områder, har vi muligheten til å nyte friluftsområdene som vi vil – også i disse sårbare områdene.

Allemannsretten er opprinnelig en gammel tradisjon basert på bærekraftige prinsipper, fra lenge før «bærekraft» ble et standardord i vokabularet vårt.

Mange nordmenn tar det for gitt, men allemannsretten oppleves faktisk som ganske eksotisk for turister fra andre deler av verden.

I dag vet vi mye mer om natur og naturvern enn tidligere – samtidig er klima og slitasje på miljøet blitt en enorm utfordring for hele kloden.

Bærekraft handler om å beskytte natur, samfunn, landskap, og samtidig sørge for at lokalsamfunn har noe å leve av. Perspektivet er langsiktig: Den naturen vi har i dag skal også kunne nytes av framtidige generasjoner, og det er vår jobb å sikre at den fremdeles er like vakker, spektakulær og levedyktig når det er våre barn og barnebarn sin tur til å bruke den.

Vega
Vega
Helgeland Reiseliv
Sognefjord
Sognefjord
Sverre Hjørnevik / www.fjordnorway.com
The Raumabanen Railway
Raumabanen
Leif J. Olestad
Horse and sleigh at Røros
Røros
Thomas Rasmus Skaug - visitnorway.com

Noen steder er merket bærekraftige ...

Mange steder opererer etter bærekraftige prinsipper, men å bli merket som en bærekraftig destinasjon er det ikke alle som kvalifiserer til. Da må man bevise gjennom mange år at man jobber målrettet for å tilby unike opplevelser, samtidig som man forsøker å begrense den negative effekten turisme kan medføre.

I tillegg må destinasjonen kontinuerlig jobbe for å forbedre sin forretningspraksis og forholdet til lokalsamfunnet, basert på bærekraftige prinsipper.

Bærekraftig reisemål logo

... og flere er underveis

Å oppnå status som bærekraftig destinasjon krever årevis med arbeid, og at hele lokalsamfunnet jobber sammen. Disse er i køen, og vil trolig bli sertifisert i løpet av neste år:

Grønt reiseliv gjør det enkelt å reise miljøvennlig

Grønt reiseliv gjør det enkelt for deg å velge miljøvennlig når du er på norgesferie. Når du ser den grønne gresstusten vet du at produktet er tildelt en eller flere miljøsertifiseringer. Ved siden av gresstusten vil du finne logoen til den eller de miljøsertifiseringene som produktet eller tilbyderen har fått.

Green travel logo

Grønt reiseliv: En guide til miljømerking i Norge

Se etter disse merkingene og logoene hvis du er opptatt av at ferien din skal være mest mulig miljøvennlig.

Norsk økoturisme

Ecotourism Norway logo

Sertifiseringen krever helhetlig, ansvarlig og miljøvennlig drift av virksomheten. Bedriftene må oppfylle 100 strenge kriterier innenfor internt miljøarbeid, natur- og kulturbruk. Det kreves at bedriftene utøver godt vertskap og utfører aktiviteter som gir ny kunnskap. De må ha kunnskap om forvalting av naturen.

Svanen

Ecolabel Nordic Swan logo

Bedrifter må tilfredsstille strenge kriterier knyttet til energi- og vannforbruk, avfallssortering og bruk av kjemikalier. De må også stille strenge miljøkrav til sine leverandører av varer og tjenester. Du møter svanemerket hos restauranter og hotell- og overnattingsbedrifter.

Miljøfyrtårn

Eco-Lighthouse logo

De sertifiserte er i hovedsak hotell, aktivitetsbedrifter, alpinanlegg og transportselskap. Det stilles konkrete krav til bedriftene på områder som avfall, energi, transport og bruk av kjemikalier. Bedriftene er bevisste i sin bruk av underleverandører. Resertifisering skjer hvert tredje år.

Grønne nøkkel

Grønn nøkkel er et internasjonalt miljømerke. Målet er å øke kunnskap og bevissthet rundt bærekraftige metoder og prinsipper innen turisme, og å redusere ressurs- og energibruk. Flere tusen bedrifter i over 50 land er merket med Grønn nøkkel.

ISO 14001

ISO 14001 logo

Sertifiseringen stiller krav til bedriftens miljøstyringssystem, og finnes hovedsakling hos hoteller. Bedriften velger selv å konsentrere om de områder hvor miljøbelastningen er størst og hvor det er mest å hente på å gjøre en forbedring.

Blått flagg

Blue Flag logo

En internasjonal miljøsertifisering som gis til badestrender og småbåthavner som oppfyller visse krav om vannkvalitet, sikkerhet, service og miljøinformasjon. Strender må søke hvert år.

Planlegg din grønne ferie

×

 

Les også

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad