Dynamic Variation:
Norway Now
Choose Language
Norway Now
This social element is not currently supported on the China site. This warning will not show on the front end.
Search
Lyngvær-3 Lyngvær-1
Credits
Lyngvær-3.
Photo: Trine Kanter Zerwekh/Statens vegvesen
Campaign
Partner

Veienes vakreste kunstpauser

Langs noen av Norges flotteste veistrekninger finner du også design og arkitektur i verdensklasse – rasteplasser og utkikkspunkt som inviterer til intime møter med norsk natur. 

Norske veier er vanvittig flotte i seg selv. De klatrer over åser og fjell, de klamrer seg til steile skrenter, de går gjennom dalsøkk og under tordnende fossefall.

Likevel er det kanskje noe med tempoet man holder i en bil, noe med den ellers så viktige tryggheten innenfor bilens polstrede rammer. Noe som kan komme imellom deg og de helt intime naturmøtene.

De seneste årene har norsk design og arkitektur høstet internasjonal anerkjennelse. Men om nivået er skyhøyt, er det kanskje nettopp fordi det bokstavelig talt også er jordnært. Langs 18 utvalgte veistrekninger, kalt Nasjonale turistveger, er førsteklasses arkitektur og design gjennom de siste par tiårene blitt skånsomt innlemmet i landskapene.

Det er et prestisjetungt prosjekt der både norsk natur og arkitektur, design og kunst får vise seg fra sine beste sider, og skaper en opplevelse som er større enn summen av delene.

De fleste strekningene finner du langs kysten og i fjellet, spesielt på Vestlandet, men også helt fra Jæren til nær den russiske grensen i nord. Til sammen løper de 1 850 kilometer.

– Naturskjønne veistrekninger finner du også andre steder i verden. Det som gjør dette unikt, er bruken av spektakulær arkitektur og kunst. Det er ingen andre som har gjort det helt på den samme måten, sier Per Ritzler i Statens vegvesen.

Arbeidene tar form spesielt som rasteplasser og utkikkspunkt, og er gjort av store navn som Snøhetta, Reiulf Ramstad Arkitekter, Jensen & Skodvin og Carl-Viggo Hølmebakk. Enkelte utenlandske aktører har også vært involvert, deriblant fransk-amerikanske Louise Bourgeois og sveitsiske Peter Zumthor.

Se alle turistvegene på tre minutter

De 18 turistvegene

Nasjonal turistveg Varanger (160 km, 123 moh, 0 ferger, vintervarsel)

Langs det åpne havet i nord ligger det enormt med historie. Tankene går til de dramatiske livene som vært levd her gjennom historien. Men ruten handler også om refleksjon i en annen forstand – nemlig det unike lyset.

Nasjonal turistveg Rondane (75 km, 1060 moh, 0 ferger)

Det er ti topper over 2 000 meter på fjellplatået Rondane, som har en spesiell plass i den norske kulturen. Veien og utkikkspunktene tar deg tett på nasjonalparken, som var Norges første.

Nasjonal turistveg Havøysund (67 km, 233 moh, 0 ferger)

Det er ikke så mange som noensinne reiser så langt nord som dette. Denne varierte og naturskjønne veien leder til et stopp nær Nordkapp ved sjøen, og der møter du en levende og aktiv fiskelandsby.

Nasjonal turistveg Sognefjellet (108 km, 1 434 moh, 0 ferger, vintervarsel)

Her er glansbildet av Norge med fjord og fjell. Denne ruten går over Norges høyeste fjellovergang - 1 434 meter - og har utsikt ned til den lengste og dypeste fjorden i landet.

Nasjonal turistveg Senja (102 km, 287 moh, 0 ferger)

Senjas smale og svingete veier smyger i sikksakk omkring fjellene som stiger opp av havet. Få steder får du en slik nærkontakt med sjøen fra førersetet.

Nasjonal turistveg Valdresflye (49 km, 1389 moh, 0 ferger, vintervarsel)

Et alternativ til E6 for reisende på vei nordover, med vesentlig flottere utsikt. Fjellveien ligger over tregrensa med utsikt til Jotunheimen.

Nasjonal turistveg Andøya (58 km, 65 moh, 0 ferger)

Andøya-ruten er strakt gjennom et kontrastfylt landskap mellom sandstrender og forrevne fjelltopper. Naturen er på samme tid rolig og rå, og tar deg tett på dyrelivet og den gamle kystkulturen.

Nasjonal turistveg Gaularfjellet (114 km, 784 moh, 0 ferger, vintervarsel)

Dette er en av de mindre kjente rutene, men må regnes som en skjult perle. Veien følger vannveiene fra fjellet ned mot fjorden, gjennom ville stryk og fosser.

Nasjonal turistveg Lofoten (230 km, 59 moh, 0 ferger)

Tilgi klisjeen, men Lofoten er en av de plassene som virkelig kan ta pusten fra deg. Ruten tar deg til hjertet av en av Norges mest unike og populære destinasjoner.

Nasjonal turistveg Aurlandsfjellet (47 km, 1 306 moh, 0 ferger, vintervarsel)

Fra fjord til fjord over fjellet. Den beste opplevelsen av denne veien får du om du kommer fra øst, så det hele kulminerer ved Stegastein – turistvegenes kanskje mest slående utkikkspunkt.

Nasjonal turistveg Helgelandskysten (433 km, 346 moh, 6 ferger)
 

Den lengste av turistvegene krysser polarsirkelen, tar deg forbi verdens største naturlige tidevannstrøm, det karakteristiske fjellet Torghatten, og de UNESCO-fredede Vega-øyene.

Nasjonal turistveg Hardanger (158 km, 275 moh, 2 ferger)

Hardanger er kanskje Norge på sitt mest «postkortaktige». Fjorder og fjell, kulturlandskap og den kulturelle arven – det hele står til utstilling langs veien.

Nasjonal turistveg Atlanterhavsvegen (36 km, 30 moh, 0 ferger)

Dette er en av de mest dramatiske veistrekningene noe sted i verden. Det mest berømte strekket krysser havgapet fra fastlandet til Averøy på tvers av en rekke holmer og skjær, bundet sammen av åtte bruer.

Nasjonal turistveg Hardangervidda (67 km, 1250 moh, 0 ferger)

Nord-Europas største høyfjellsplatå er viden kjent for sitt dyreliv og den fantastiske naturen. Ruten krysser gjennom nasjonalparken.

Nasjonal turistveg Geiranger - Trollstigen (104 km, 1 038 moh, 0 ferger, vintervarsel)

Trollstigen trenger neppe noen videre presentasjon, ei heller den UNESCO-listede Geirangerfjorden. Færre vet kanskje at de er forbundet gjennom en dramatisk fjellvei, med flere perler av landskapsarkitektur og flotte utsiktspunkter.

Nasjonal turistveg Ryfylke (183 km, 972 moh, 3 ferger, vintervarsel)

20 minutter fra startpunktet på denne ruta finner du stien til Preikestolen. Men også langs selve veien finnes et stort spenn av naturopplevelser, fra havnivå og helt opp på fjellet.

Nasjonal turistveg Gamle Strynefjellsvegen (27 km, 1139 moh, 0 ferger, vintervarsel)

Denne gamle veien over Strynefjellet stod ferdig allerede i 1884. Hovedattraksjonen her er selve den 27 kilometer lange veien og naturen som omgir den.

Nasjonal turistveg Jæren (41 km, 35 moh, 0 ferger)

Som en hovedvei langs kysten skiller denne ruta seg ut fra alle de andre. Men landskapet her er også ulikt det en finner noe annet sted i landet, og utsikten går rett ut mot det åpne havet.

Last ned app

Ønsker du mer informasjon om Nasjonale turistveger som du kan bruke på reisen? På Visit Norway-appen finner du massevis, samt kart og kontaktinformasjon til alle destinasjoner.

Last ned her:
App Store
Google Play 

#nasjonaleturistveger på Instagram
This social element is not currently supported on the China site. This warning will not show on the front end.

8 superruter

 

Les også

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad