Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Brekkeseter, Høvringen
Hiking, Høvringen.
Photo: CH/visitnorway.com
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Det gode liv på landet

Nordmenn har i århundrer dratt til seters for å oppsøke store friluftsopplevelser. I dag kan du imidlertid bytte enkle kår med komfort, mens viltkjøtt og lokale råvarer gir muligheter for eksklusive smaker.

Tekst: Maria Børja. Bilder: CH/Visitnorway.com

Det lukter nybakt brød i restauranten. Klokken er åtte om morgenen, det lange buffetbordet frister med mat i alle farger. Midt på troner en stabel vaffelhjerter, økologisk havregrøt varmer seg i en stor gryte ved siden av nøtter og tørket frukt. De selvrørte syltetøyene er et kapittel for seg: eplebiter med varm kanel, frisk appelsinmarmelade, jordbær og blåbær. Så er det eggene, gravørreten, silden, skinkene og ostene: Fjelldronning, Fjellgeit, Snøhetta. Klassikerne Jarlsberg og Gudbrandsdalsost har fått følge av noen franske venner.

– Så koselig musikk, kommenterer en morgenfugl, og griper en stor tallerken. I dag er det Pat Methenys gitar hun hører, i morgen Grieg – begge spilles lavt, diskré.
Nesten like diskré, på et av de gamle bondeskatollene, ligger matpapirrullen. Vi er på Høvringen i Rondane, tusen meter over havet, og her skal vi lage matpakke til lunsj. Vår vertinne Kari er like energisk som bestemt:
– På dagen skal folk ut på tur!

Bicycling by Høvringen
Bicycling by Høvringen.
Photo: CH/visitnorway.com

Til fots, på ski eller terrengsykkel – turmulighetene i Rondane er mange. Stiene er mange, godt opptråkket og merket, med krevende så vel som flatere, enklere strekninger. Innen dagsturrekkevidde ligger Formokampen, Karihaugen og Anaripigg, Smuksjøseter og Peer Gynt-hytta. Går man hytte til hytte, er Rondvassbu, Dørålseter og noen av Rondanes ti topper på over 2000 meter innen rekkevidde. Veslesmeden, Storsmeden, Storronden, Vinjeronden, eller hva med Rondeslottet? Det er bare å pakke brødskiver i høyden – og toppe med vafler.

"Kristin stirret storøyd – aldri hadde hun tenkt seg at verden var så vid og stor. Det var skoglodne fjellvidder under henne overalt; dalen var bare som et søkk mellom de svære fjell, og sidedalene var enda mindre søkk; det var mange slike, men enda ble det lite av daler og meget av fjell. Alle vegne raget grånuter, gulflammede av lav, opp over skogteppet, og langt ut mot himmelbrynet stod blåfjell med hvite blikker av sne og blandet seg for øyet med de gråblå og hvitblanke sommerskyer."

Vi tar inn utsikten den norske nobelprisvinneren i litteratur Sigrid Undset beskrev i 1920, i første roman om Kristin Lavransdatter. Undset skrev trilogien med Høvringen i Rondane som fysisk ramme – 40 år før Rondane ble Norges første nasjonalpark.

Underveis i skrivingen tilbrakte Undset flere somre på Laurgårdseter, en av de godt over tretti setrene som ble drevet da Høvringen var på sitt største og mest aktive – og i dag en av de ni setrene som tar imot besøkende her oppe.

Den øverste av dem er Brekkeseter, siden 1995 drevet av Bjørn og Kari Setsaas. De kjøpte stedet etter en sykkelferie i Nord-Italia, der de som ferskt par syklet fra refugio til refugio:
– Det satte så sterke spor å sykle mellom høye fjell, dingle med bena over høye stup, og så komme inn og bli servert god mat, forteller Bjørn. – Jeg tenkte at dette livet i fjellet – det kan vi få til i Norge.

Samme høst reiste de Gudbrandsdalen på kryss og tvers.
– Vi lette etter et godt sted i fjellet, og det siste vi kom til var her, sier Kari.
– Det hadde vært stengt i trekvart år, det viste seg fra sin dårligste side. Kari sang ”Anne Knutsdotter” da vi dro herfra, sier Bjørn.
De ler, hun stemmer i:
– ”Uren luren himmelturen, steinrøys steinrøys svelt ihel”!

Ni hus sto oppført, hovedhuset minnet mest om Ondskapens hotell. Likevel bød de på det, i fem måneder, før tilslaget kom. Kari husker datoen: 19. mai 1995. De pakket noen få ting og dro opp. Katten Pus fikk fange mus.

Host and hostess
Host and hostess.
Photo: CH/visitnorway.com

Det var drømmen om et liv i fjellet som drev dem. ”Her har vi jobb resten av livet”, tenkte Bjørn: ”Her kan vi jobbe ute og inne, høyt og lavt. Få noe til å gå fra null til å gå rundt.”

De startet med å stenge av tunet: Det skulle bli et levende tun, inspirert av det historiske tunet med hest og kjerre – blomster fremfor biler. Tyve år senere peker Bjørn stolt ut trikoloren av rødkløver, blåklokker og smørblomst mellom husene.

Hvert år fra 1997 til 2008 hentet Bjørn og Kari gamle norske seterhus fra området – Gudbrandsdalen, Folldal, Østerdalen og Rennebu. Disse femten "nye" seterhusene utvidet rammen rundt tunet. De økte folks interesse for seteren, og de økte kapasiteten og dermed inntjeningen.

Et annet kompromissløst mål var god mat. Verken Bjørn eller Kari var kokker, men begge var vokst opp med at all mat lages fra bunnen av.
– Det er en tradisjon vi ville videreføre. Målet var ikke gourmetmat, men god norsk mat, sier Kari. 

Dette var før ordet ”kortreist” ble brukt i norske aviser, og husmannskost ennå ikke var noe nordmenn ville punge ut for. Men Bjørn og Kari ville bruke det fjellet kunne gi – han som alltid hadde likt å jakte, brakte inn rådyr, hjort og elg. De plukket sopp og bær. Havfisketransporten gikk gjennom dalen, hvorfor ikke skyfle noe av fangsten opp til Høvringen?

Siden har en rekke lokale produsenter av både kjøtt, grønnsaker, oster og frukt kommet til. Parallelt har interessen for norsk mat økt – og ord som ”lokal”, ”bærekraftig” og ”kortreist” har pløyd seg inn i det offentlige ordforråd. Og i 2011 tok begge fagbrev som kokker.

Et svett, godt voksent par finner Bjørn under ”Brekkeseter 1772”-plaketten i resepsjonen. De har gått i fem timer, sier de, utenfor allfarvei. Hvor hen? spør Bjørn interessert. Kan de ha vært i Kvannslådalen? Han forteller om en urt som vokser akkurat der: kvann, en medisinplante.

Klokken nærmer seg syv. Det lukter kanel og sukker. Kveldens kake er i ovnen, skal serveres med kaffen etter desserten, men først venter middagen. De fleste gjestene har for lengst hengt turklærne til tørk, dusjet og til og med pyntet seg: under silkebluser og smale bukser klakker småskoene over resepsjonens skifersteiner. Andre har en lettversjon av turklærne på: joggesko, ikke fjellstøvler, knebukser, ikke shorts. Paret rekker bare så vidt å stavre seg innom rommet før Bjørn åpner dørene til spisestuen.

30–40 gjester til bords mellom gamle bondeskap og keramikkrukker, gamle og nye bilder på veggene. Middagen er som den er, "take it or leave it", men med litt varsel kan menyen tilpasses vegetarianere og matallergikere.

Etter en lokal elgcarpaccio til forrett serveres ristet fjellørret med pastinakkpuré, gulrot og rømmesaus. Karis egen bringebærsorbet avrunder måltidet.

 

Brekkeseter, Høvringen

De får gode tilbakemeldinger på maten, ofte svært gode. Og de ser at stadig flere private hytteeiere på Høvringen legger middagen hit.
– Det er ikke så mange andre setre som har satset spesielt på matkultur, sier Bjørn når familien og de få ansatte endelig spiser sammen, halv ni–ni på kvelden. 
– Miljøet rundt Arne Brimi og Nordre Ekre gard er meget gode unntak, mener han om "matnaboene" på den andre siden av Ottadalen.

Opplevelsene langs veien er mange, om man tar seg tid til å stoppe. De 18 bilrutene i det storstilte prosjektet Nasjonale turistveger byr på norsk natur forsterket av arkitektur og kunst. Fem av dem – Gamle Strynefjellsvegen, Geiranger og Trollstigen, Sognefjellet, Rondane og Valdresflye – er lett tilgjengelige fra Høvringen.

Bare en times kjøring nordover, rett ved Hjerkinn stasjon, finner man arkitektur i verdensklasse: Tverrfjellhytta på Dovre, bedre kjent som Viewpoint Snøhetta, er tegnet av det norske arkitektkontoret Snøhetta som besøkssenter for Norsk Villreinssenter. Fra juni til oktober er det åpent døgnet rundt.

Vi starter vår lille vandring idet solen står opp. I et kvarter følger vi de lange skyggene våre – oppover, vestover – til vi ser det liggende rektangelet på toppen. Kan dette kalles en hytte? Avlangt og glødende i morgenlyset rett overfor fjelltoppen Snøhetta (2286 moh) ligger den og venter på verden. Og verden kommer. I 2011 ble Tverrfjellhytta belønnet med World building of the year i kategorien besøkssenter. 

Vi møtes av et enormt vindu – med luftig utsikt helt til Snøhetta, som glimrer under den nå klarblå himmelen. Vi møter også de to unge britene som i natt har sovet her. Småtrøtte pakker de sekken, solbrente forsvinner de østover og inn i soloppgangen.

Seks personer spiser middag utendørs på Brekkeseter i Rondane
Middag på Brekkeseter i Rondane.
Photo: CH / Visitnorway.com

”En perle.” ”Et sjeldent sted”, ”en atmosfære og ro du bare kan drømme om”. Tidligere gjester på Brekkeseter trekker gjerne fram de enkle ting på TripAdvisor: fyr på peisen. Vaflene og det hjemmelagde syltetøyet. Det åpne tunet, med bålpanner, små grillplasser og benker. Den vedfyrte badstuen med det lille vannet – særlig etter en heftig terrengsykkeltur. En familie på fem mener at summen av disse tingene gjør seteren til en perfekt ramme rundt turer i Rondane.

Om sommeren utspiller det seg også levende kulturopplevelser like ved: Kristin Lavransdatter-spelet på Sel nedi dalen, Peer Gynt-stemnet ved Gålåvannet og Dansefestivalen på Sel.

– Man må finne en kombinasjon av historie, kultur og moderne komfort, mener Kari Setsaas på Brekkeseter.
– De fleste av gjestene våre trives med den kombinasjonen. Vi har gamle hus, men gode senger.
Hun forteller om et foreldrepar som kom og spurte etter tv. Ja, svarte hun, det står en i aktivitetsrommet i kjelleren. Svaret var kontant:
– Hysj, ikke fortell det til ungene, så spiller vi kort i stedet.

Høvringen:
 • Setergrend vest i Rondane nasjonalpark.
 • Ligger på rundt 1000 meter, med utsikt til nasjonalparkene Rondane, Jotunheimen og Dovrefjell med Snøhetta.
 • Historisk en av Norges største setergrender, med over 30 setre i drift på det meste.
 • Dagens hoteller, fjellstuer, hytteutleie, seterhus og leirskole har til sammen 700 gjestesenger.
 • På vinterstid tilbys 120 km preparerte løyper, skiutleie, skibutikk og skiskole.
   
Brekkeseter:
 • Tolv hotellrom og 20 gamle tømmerhus, de eldste fra 1700-tallet.
 • Flere badstuer, én utendørs med eget vann.
 • Populære aktiviteter er sykling, vandring og ski i fjellet, ridning og fiske.
 • Godt utgangspunkt for rafting i Sjoa, Jotunheimen, Dovre, Vestlandet og flere strekninger på Nasjonale turistveier.
 • Gudbrandsdalen har flere museer og stavkirker, Kristin Lavransdatter-spelet på Sel, Peer Gynt-stemnet ved Gålåvannet og Dansefestivalen på Sel.
   

Les også

Finn en gård for deg

Her kan du søke etter gårder og gårdsaktiviteter i hele landet.

×
 • Filters
  Filter Your Search
  • Show More
  • No available filters
  • Show More
  • No available filters
  Generelt
  Tilgjengelighet
  Utendørsaktiviteter
  Aktiviteter
  Aktiviteter
  Aktiviteter for barn
  • Show More
  • No available filters
  Clear Filters
 • View
 • Sort By
Filter Your Search
 • Show More
 • No available filters
 • Show More
 • No available filters
Generelt
Tilgjengelighet
Utendørsaktiviteter
Aktiviteter
Aktiviteter
Aktiviteter for barn
 • Show More
 • No available filters
Clear Filters
Back To Top

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages