Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Langedrag
Tuva and one of the socialized wolves.
Photo: CH/visitnorway.com
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Dyrebare opplevelser

I et fjellandskap tre timer fra Oslo lever ulver, gauper og reinsdyr side om side med
geiter, hester og elger – og byr små og store på opplevelser for livet.

Tekst: Maria Børja. Bilder: CH/visitnorway.com

Langedrag

"Kan vi flette hestene?"

"Har dere flaggermus?"
 "Er det lov å gå ned til huskyene og kose?"
 Spørsmålene kommer rett fra hjertet og som perler på en snor i peisestua på Langedrag.

En sjetteklasse har så vidt startet sin leirskoleuke, i frisk luft og i pakt med naturen – og samtlige barn ser mest ut til å ville løpe ut til dyrene igjen. Helt siden 1978 har Langedrag gitt barn og unge dyremøter og naturopplevelser. Tusen meter over havet, i fjellet mellom Hallingdal og Numedal, får man komme tett på dyrene som bor her, enten det er ulv, gaupe, gris, elg, moskus, rådyr, villsvin, geit, hest – eller kanskje en liten kaninunge på tunet?


Noen vil møte alle dyrene, prøve alle aktivitetene. Andre går stadig tilbake til den ene lille geitekillingen, den med et svart øre og et hvitt. I selskap med den er det nemlig som om alt annet forsvinner og tiden stopper opp – mens hjertet banker litt ekstra hardt. Den eneste utfordringen er at ikke alt kan skje på en gang. Én ting og ett dyr av gangen: melke geiter i morgen tidlig, mate elgkalver i morgen kveld. Og midt på dagen skal de få ri.

Opp med rumpa nå!

En ung, men bestemt mannsstemme runger over myra. De fem rytterne bak ham retter seg opp i salen. Fjordingene lyder og klyver opp skråningen, en etter en. Familien på tur er synlig stolte – barna rir først, dernest de voksne. Hesten lyder jo! Det hjelper å løfte seg opp i salen, det skjer noe når man klemmer hælene inn mot hestekroppen! Dagens ridelærer gjentar hvorfor hestene trenger avstand tilsvarende en hestelengde mellom seg:

– Hvis Gråna vil sparke Morkel, ligger han tynt an. Da er det kjempeviktig at vi har en lufthest mellom dem.
 Hensynet til dyrene kommer alltid først her. Like fullt skal de opp mot 60 000 menneskene som hvert år besøker Langedrag få en god og nær opplevelse.
 

Foruten de nesten 2000 leirskolebarna som hvert skoleår tilbringer en skoleuke her, kommer dagsgjester med enkeltbilletter og overnattingsgjester med full losji, barnefamilier og besteforeldre med barnebarn så vel som rene voksengrupper – og de kommer fra hele verden.
 Dagen starter litt etter kl. 07, med morgenstell i stall og fjøs. Alle som vil kan prøve å melke geitene. Ofte er små hender flinkere enn fomlete voksne hender, men alle får smake – om de tør.

Veien bort til hestene er kort. Her lærer man å bevege seg smidig rundt hesten, man får fore og pusse – og møkke, for det må også gjøres. Men det er ofte nettopp der, i båsen ved siden av en prustende eller gomlende hest, at nærheten ofte oppstår. Kanskje er man så heldig at man får ri på sin hest senere i oppholdet?

Langedrag
Langedrag.
Photo: CH / Visitnorway.com

Det bugner av aktiviteter

Hundespann med energiske huskyer mens dagen ennå er kjølig. Mating av moskus og villsvin mens de små brunstripete villsvinungene hviner rundt mellom store og små menneskeføtter. Inne hos fjellrevene får modige barn kjenne nærheten av en fjellrev på ryggen – og endelig får de svar på ”what does the fox say?!” En klatrepark som nylig er bygget, lar voksne og barn kjenne på kroppens styrke – og grenser.


Innimellom kan man gå fritt rundt, lik husdyra som tusler på tunet. Men løpe? Det er ikke lov, det kan skremme dyrene. Og de får ikke lov til å løfte opp kaninene: 
Nesten hver dag plukker et barn opp en kaninunge for å kose – og hver gang tar en ansatt seg tid til å forklare sammenhengen:
– Bare sitt og vent på dem, og kos med dem uten å løfte. Hvis ikke bryter du tilliten kaninen viste deg da den kom bort.


På en sommerdag er rundt 40 ansatte i sving, på årsbasis er de 25 årsverk. De beskriver det mer som en livsstil enn en jobb. Alltid er det noe som skjer, noe som må gjøres – en skiftliste må finjusteres. Kan du slippe hestene ut på beite i dag? Kan du ta fjøsstellet i morgen tidlig? Hvem har dagens samling i peisestua?

Man må like å steppe inn når det trengs, mener de, men så er de her også på grunn av en sterk interesse, for dyr og for natur – og mennesker. De snakker med glød i stemmen om barnas mestringsfølelse når de får til å melke, eller omsorgen de ser barna vise dyrene. Ikke sjelden opplever de at såkalte problembarn ender opp med å bruke mest tid i stallen.


In the goats barn
Langedrag.
Photo: CH/visitnorway.com
Milking the goats
Langedrag.
Photo: CH/visitnorway.com
Langedrag
Langedrag.
Photo: CH / Visitnorway.com
Meeting the lynx
Langedrag.
Photo: CH/visitnorway.com

Langedrag

"Ja, kom, da! Ja, kom!"

Et kor av stemmer, lyse og mørke, lyder over myra. Et mylder av geiter hopper mellom små og store føtter. Foran hele følget trasker fjordingen Huldra og føllet hennes, Dram, og foran dem igjen går en moderne budeie med svart skaut. Hun har akkurat forklart at kassene Huldra bærer heter kløvkasser og inneholder alt det som trengs på en seterdag. Ikke minst har hun lært bort sitt beste lokkerop.
– Dette ropet bruker vi bare når vi lokker på geitene våre. Når de hører det, skjønner de at vi roper på dem, så det må alle lære seg!

Alle prøver, særlig den lille gutten som ute på myra blir stående bakerst og kalle av full røst:
– Ja, kom, da! Ja, kommmmmm!
– De hører deg nok, sier faren.
– Ja, men det er noen geiter som er så langt bak! Tenk på dem, da!

Til slutt har kje og hester og folk klatret opp til Langedrag-setra, en drøy kilometer opp i terrenget. De voksne lar seg imponere av utsikten til Hallingskarvet, geitene er mest opptatt av beitet, mens barna allerede er i full gang med å lage kullstifter rundt bålet. De får hogge og kappe ved, plukke einerbær og hente vann i bekken. Inne i laftehuset får de se hvordan melk blir til ost – og steke deilige melkelapper på takke.

Så kryper de sammen til eventyrstund foran peisen, mens geitene breker utenfor.

Girl cooking at the mountain farm
Girl cooking at the mountain farm.
Photo: CH/visitnorway.com

– Vi vil også gi barn og unge opplevelser som skaper undring, sier Tuva Thorson, som siden 2001 har ledet Langedrag.
– Når de undrer seg, stiller de spørsmål om hvorfor naturen fungerer som den gjør. Forståelsen de får da …
Hun peker med hendene mot hjertet:
– går gjennom hjertet. Og den kan igjen skape respekt for naturen.
Familien Thorson drev rideskole på Ekeberg – i sin tid landets største, med 500 elever i uken. Sentralt i Oslo vokste Tuva opp med 60 hester og geiter – i det hun kaller «et mylder av liv». Ofte melket hun og søsteren Hege geitene før de gikk på skolen.

På rideskolen så faren Edvin at omgangen med dyrene var vel så viktig for barna som selve ridningen. Slik oppsto drømmen om å skape et sted der barn og unge kunne komme tett på natur og dyr, og få ta del i livet på en gård. Takket være den ikoniske helsetrøyen – som han fant opp med fuglene som modell, og som gjennom 1950- og 60-tallet solgte så det suste i strikkemaskinene – kunne de kjøpe grunneiendommen i nærheten av Nesbyen. Tuva og Hege var med da de i 1978 satte spaden i jorden.
– Det var en spennende vei å ta fatt på. Det var ingenting her da vi startet, husker Tuva.
Hun har et portrett av faren på skrivebordet foran utsikten over Tunhovdfjorden, og hver dag forteller hun historien om foreldrene, rideskolen og helsetrøyen til alle som er på besøk.

Langedrag
Langedrag.
Photo: CH / Visitnorway.com

Tuva guider selv store og mindre grupper – inn til de ville ulvene, inn til gaupene, inn til reinsdyrene og fjellreven. Hun går alene inn til de sosialiserte ulvene, de som har tatt opp Tuva i flokken, og uler med dem. Hvorfor? For å vise fram ulvens kroppsspråk på nært hold.

– Ulven er blitt et myteomspunnet dyr. Folk frykter den fordi de ikke kjenner den, sier hun.
– Men ulven har en sterkt nedarvet skyhet. Det kan man merke om man går inn til den. Gjør man én brå bevegelse, er ulven femti meter borte. Det er ulvens natur. Og den vet at det farligste dyret, det er mennesket.

Da de første ulvene ble observert i Norge på 1980-tallet, etter lang tid uten ulv i landet, ville forskerne lære mer om arten. Thorson-familien var en kjent dyrefamilie, og ble spurt om å være vertsfamilie for de første ulvene som ble tatt inn i Norge.

I to år fulgte forskerne opp studiene, mens Thorson-familien hentet kunnskap gjennom sine erfaringer tett på ulvene. Siden har de utvidet med flere av de ville dyreartene: I dag teller de både gaupe, fjellrev, moskus, muflonsau, reinsdyr og elg. Men selv om dyrene er blitt flere og mottoet er fornyet, er drivkraften den samme som da de i 1981 tok imot de samme leirskolebarna.

– Jeg ønsker å formidle med kjærlighet og respekt for naturen. Og når vi får tilbakemeldinger som dette …
Tuva leser opp en e-post fra en som takker for opplevelsen inne hos gaupene, der hun følte seg helt trygg, mens en annen forteller hvordan hun ble fylt av takknemlighet og ærbødighet inne hos reinsdyrene.
– Da føler jeg at vi når fram med budskapet vårt. Det gir ny energi.Lynx with baby lynx
Lynx with baby lynx.
Photo: CH/visitnorway.com

Langedrag naturpark, fjellgård og leirskole

Aktivitetene er tilpasset årstiden, og teller blant annet:

 • Stell og melking av geiter

 • Stell og foring av hest og andre husdyr
 • Rundridning og ridning i voltige (=balanselek på hesteryggen)

 • Ridetur i fjellet for hele familien 

 • Seterdag med kløvhester og geiter

 • Hundekjøring, sommer og vinter

 • Klatrepark

 • Omvisning til fjellrev, reinsdyr, moskus, elg, villsvin
 • Ulv- og gaupegårdsbesøk for de voksne
 • Kanefart
 • Tur i fjellet med reinsdyr
 • Fisking i fjellvann
 • Kanopadling
 • Fjellrevcamp
 • Rideleir, besteforeldre–barnebarn-leir, familieleir , aktivitetsleir, bryllupsfeiring, med mer
Fakta:
 • Disponerer 4100 mål i Tunhovd ved Nesbyen 

 • Byggestart i 1978, første leirskoleelever i 1980/81

 • Åpent hele året, med rundt 60 000 årlige besøkende 

 • Har i dag cirka 300 dyr fordelt på 20 arter, blant annet ulv, gaupe, reinsdyr og elg

 • Motto siden 2013: ”Lytt til naturens stemme”Les også

Finn en gård for deg

Her kan du søke etter gårder og gårdsaktiviteter i hele landet.

×
 • Filters
  Filter Your Search
  • Show More
  • No available filters
  • Show More
  • No available filters
  Generelt
  Tilgjengelighet
  Utendørsaktiviteter
  Aktiviteter
  Aktiviteter
  Aktiviteter for barn
  • Show More
  • No available filters
  Clear Filters
 • View
 • Sort By
Filter Your Search
 • Show More
 • No available filters
 • Show More
 • No available filters
Generelt
Tilgjengelighet
Utendørsaktiviteter
Aktiviteter
Aktiviteter
Aktiviteter for barn
 • Show More
 • No available filters
Clear Filters
Back To Top

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages