Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

Topp 6 barnevennlige natureventyr

Utendørsopplevelser for hele familien
Anders Baumberger, forfatter av «Turboka», har én oppfordring til alle eventyrlystne barnefamilier der ute: Utnytt Norges enorme muligheter for varierte utendørsopplevelser. Bli inspirert av hans topp seks barnevennlige natureventyr.
Buskerud
Buskerud.
Photo: CH/visitnorway.com

  Spennende turmål er nærmere enn du tror. Selv om mange naturopplevelser er kjent for mange av oss, er det ingen tvil om at det også venter et flust av godt skjulte skatter der ute – selv for drevne turfamilier.

  ­– Det er en del etablerte sannheter som at man bør telte i hagen, gjøre alt på barnas premisser og gjerne legge lista lavt for å vekke turinteressen. Det fungerer sikkert for noen, men i vår familie har vi alltid snudd opp ned på dette: Vi har satt oss spenstige turmål og latt barna flytte grenser, i fjellet, i skogen og på vannet – uten at det trenger å være noe ekstremt over det, sier Baumberger.

  Nettopp dette var friluftsentusiastens utgangspunkt for å skrive «Turboka». Baumberger er overbevist om at barn og ungdom elsker utfordringer og at de klarer mer enn vi gjerne tror, bare de får tillitt til å utfolde og strekke seg mot nye mål.

  – Turboka er en tillitserklæring til barn og unge, med inspirasjon til å flytte grenser, sier han.

  Baumberger har plukket ut seks turmål han mener det er verdt å strekke seg etter – seks natureventyr som fenger både barn, unge og voksne som vil gjøre noe ekstra ut av en helge- eller ferieutflukt. Bli inspirert og start jakten på nye minner mellom trærne, på vannet og i fjellet. Eller kanskje til og med under stjernehimmelen?

  God tur!

  Topp 6 barnevennlige natureventyr

 • 1. Hyttetur – velg blant over 1000 hytter

 • Hvorfor eie egen hytte når du har over 1000 hytter å velge mellom? Turistforeningen har over 500 hytter beliggende mellom 0 og 2068 meter over havet. Med selveid hytte drar man på hytta og tar det været man får, men med DNT-hyttene kan man ligge hjemme å vente på finværet og dra dit det frister mest.

  Hold for eksempel påskeferien åpen og velg hyttetur på fjellet med ski, Kvikk Lunsj og appelsin hvis været innbyr til det, eller dra på spontantur til kysten for en smak av forsommer om det er der solstrålene treffer. Finn en hytte for familien på ut.no, kystled.no og på inatur.no.

  Storkvebu, Oppland
  Storkvebu, Oppland.
  Photo: Anders Gjengedal - Visitnorway.com

 • 2. Sommer og vinter – i ett

 • Få land i verden har så korte avstander mellom breer og bølger. På forsommeren er det fullt mulig flere steder i landet å kombinere snøballkrig og skitur den ene dagen, med et friskt fjordbad og sandvolleyball i deilige sommertemperaturer den neste. Mange er kanskje ferdige med vinteren når den er over, men en snartur opp i høyden for litt sommersnø i sola får fram barna i noen og enhver.

  For ikke å snakke om brunfargen som særlig mor og tenåringsdattera verdsetter ekstra høyt. Prøv sommerskikjøring på Folgefonna sommerskisenter, Juvbreen ved Galdhøpiggen eller Stryn sommerskisenter og avslutt dagen med grilling under løvtrær i lavlandet, eller gå årets siste skitur en forsommerdag på Sognefjellet og ta kveldsbadet i Sognefjorden.

 • 3. Midnattssol og nordlys

 • Folk valfarter fra hele verden for å oppleve disse fenomenene, så alle søringer som har til gode å oppleve dette, bør snares få opp øynene for alt det fine Nord-Norge har å by på – ikke minst på himmelen i henholdsvis sommer og vinterhalvåret.

  I Bodø kan du gå tur til Keiservarden og nyte en utsikt over byen og øyperlen Landegode (på gode dager sees Lofotveggen i det fjerne), og i Tromsø er en tur med fjellheisen opp til Storsteinen en sikker vinner.

 • 4. Branntårn – 360 graders utsikt midt i granskauen

 • Visste du at det totalt finnes over 50 utsiktstårn mellom Kristiansand og Trondheim? De fleste av dem tjente tidligere som utsiktstårn for folk som satt skogbrannvakt, og utsikten er derfor upåklagelig – selv i tjukkeste granskauen på flate Østlandet.

  Østfold er suveren landsvinner med et tyvetalls tårn, med Buskerud på andreplass med sine ti tårn. Tårnene byr på 360-graders utsikt som vi ellers må til fjells for å oppleve ...

  Kjerringhøgda, Østmarka
  Kjerringhøgda, Østmarka.
  Photo: Anders Baumberger

 • 5. Brevandring

 • Breer er vakre på avstand, men enda mer spennende å oppleve på nært hold. Dere trenger hverken å ha eget utstyr eller breerfaring for en famileopplevelse for livet.

  Alle de største breområdene i Sør-Norge byr på muligheter for guiding, og her er to av Anders sine favoritter:

 • 6. Via Ferrata – for adrenalinfamilien

 • Ta familieturen til nye høyder. Dere trenger hverken være gode klatrere eller ha eget klatreutstyr for å oppleve hundrevis av vertikale luftige metere under føttene.

  Med ferdigboltet ruter og utstyr og guide tilgjengelig, er selv bratte fjellvegger mulige å forsere for de fleste som ikke lider av utpreget høydeskrekk. Anders anbefaler:

  7 tips for å motivere barn til å bli med på tur

  1. La barna være med å definere målet. Velg et spektakulært mål som det er verdt å strekke seg etter. Kun fantasien setter grenser og alle har sine oppfatninger av hva som er et gjevt turmål.

  2. Pakk alt i god tid før en tur. Gjerne dagen før på større utflukter, så det ikke blir et mas å komme seg på tur. La barna delta i pakkingen.

  3. Ikke være redd for å legge lista høyt, trekk dere langt for å nå målet. Nytelse er størst etter ytelse. Sett derimot av god tid til å nå målet så det ikke blir stress.

  4. Å spare vekt er en dyd på de fleste turer, men ikke spar på kosen. Vil barna ha med bamser og leker så får man heller bære med seg litt ekstra.

  5. Ved å velge framkomstmidler som kano, sykkelvogn eller pulk, kan barna nyte livet som passasjer hele eller deler av turen.

  6. Dra gjerne sammen med andre barnefamilier.

  7. Velg turer som også fenger dere vokse. Turene er for hele familien, ikke bare for barna.

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages