VIKTIG! Les denne informasjonen om Koronaviruset og reising i Norge
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Gålåvatnet
Gålåvatnet.
Photo: Bård Gundersen
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Edvard Grieg og Peer Gynt suiten

Mange kjenner Ibsens Peer Gynt gjennom Griegs musikk, men få vet hva Grieg selv mente om suiten han skrev.
Gålåvatnet

Gålåvatnet

Musikk til teaterstykket "Peer Gynt"

I 1874 spurte Henrik Ibsen om Edvard Grieg kunne komponere musikken til hans nye teaterstykke "Peer Gynt". Det tok Grieg to år å gjøre det ferdig, og 24 februar 1876 ble Ibsens "Peer Gynt" med Griegs "Peer Gynt-suite" urfremført på Christiania Teater i Oslo.

Musikken var inspirert av norsk folkemusikk, men var også skrevet på samme måte som Ibsen skrev "Peer Gynt", med en ironisk tone om den norske holdning og væremåte på denne tiden.

Edvard Grieg skrev i et brev om hans komposisjon til "Peer Gynt":

"Og så har jeg gjort noe til Dovregubbens Hall, som jeg bokstavelig ikke kan tåle å høre på, slik klinger det av kukaker, av norskhet og segselvnokhet! Men jeg venter meg også at ironien skal kunne føles." Edvard Grieg i et brev til Frants Beyer 27. august 1874

Lite visste han at nettopp denne musikken, som han ikke selv kunne høre på, var den han ville bli verdenskjent for, og som ville gjøre Ibsens "Peer Gynt" kjent for så mange mennesker over hele verden.

Grieg ved Gålåvatnet

Selv om teaterproduksjoenn av Peer Gynt på Gålå veksler mellom tradisjonelle og moderne tolkninger, har alltid musikken sine røtter i Griegs originale Peer Gynt suite. Til den nye produksjonen i 2014 komponerte Kjetil Bjerkestrand musikken med et fokus på de rytmiske elementene i Griegs musikk. De syv musikerne hadde en sterkere tilknytning til stykket selv, og tok både den tradisjonelle og mer moderne musikken nærmere publikummet.

I 2017 var det igjen ny produksjon, med nye musikalske tolkninger.

Sikre deg dine billetter, og reis til Peer Gynt på Gålå for å oppleve den nye tolkningen av Griegs musikk midt i Peer Gynts rike.

Kjøp nå