VIKTIG! Les denne informasjonen om Koronaviruset og reising i Norge
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Kvamsfjellet
Kvamsfjellet.
Photo: Bård Gundersen
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Nåtidens luksusvarer med Peer Gynt

Begrepet luksus forandres, fra materialistiske goder til noe helt annet, noe du kan oppleve med Peer Gynt-stemnet.

Begrepet luksus har blitt noe vi lengter etter som ikke er så lett å få tak på. I trendanalyser er det synlig at det er et skifte i hva vi ser på som luksus. Hos det moderne mennesket er det lett å gjenkjenne hva som sees på som luksus i dag og i fremtiden: Tid, oppmerksomhet, rom, stillhet, natur og renhet. Besøk Peer Gynt-stemnet for å koble av fra hverdagen, og opplev nåtidens luksusvarer i de norske fjellene.

Tid

En av de viktigste elementene i nåtidens luksus er tid. Det moderne mennesket kan i hovedsak oppnå en karriere og høy inntekt ved å yte en langvarig arbeidsinnsats. Samtidig ventes personen skal være til rådighet for arbeidsplassen, familien, vennene og andre forbindelser hele døgnet.

Internett og telefoner har gjort det mulig å være konstant påkoblet, og gjort det til en del av hverdagen. Dette betyr at man alltid er tilgjengelig, og at tiden til å være for seg selv blir borte. En rapport fra Danmark viser at fritiden man har til å være for seg selv eller sammen med andre er redusert dramatisk de siste 15 årene.

Oppmerksomhet

En annen kvalitet som ansees som en luksus er oppmerksomheten. Sosiale media sloss om din oppmerksomhet, og bare når disse mediene er skrudd av er det mulig å skru på oppmerksomheten til menneskene rundt deg og det som skjer. Fokuset på det man ser, hører, føler og vet, uten påvirkning fra massemedia, det er luksus.

Rom

Plass og rom er også blitt en mangelvare for det moderne mennesket. I trafikken, i kø på butikken, eller på ferie sammen med 300 andre trykket sammen i økonomi klasse på flyet, tar vi del i det moderne forbruk og overflod, men mangler rom og plass omkring oss.

Kvamsfjellet

Gålåvatnet

Stillhet

En annen luksusvare er stillhet, fred og ro. Å fjerne seg fra støy er blitt mer og mer attraktivt. Vi er utsatt for lyd eller bombardert med musikk og informasjon uansett hvor vi beveger oss. Forfinelsen i dag ligger ikke i et kjempestort musikkanlegg, men i fraværet av støy og muligheten for å koble av. Jo mer fredeligere, jo mer eksklusivt.

Natur

Forskeren Enzenberger nevner miljø som et nytt mangelområde. Natur og renhet er blitt noe vi savner, og derfor noe vi ønsker og søker. Det har blitt en luksus å kunne spise mat laget med kvalitetsingredienser, å kunne puste frisk luft og omgi oss med natur.

Peer Gynt-stemnet

Besøkende beskriver Peer Gynt-stemnet som et møte mellom natur og kultur. Når man setter seg på festivalarenaene, med naturen som bakteppe, og stillheten, lukten, fuglene og vinden tar over, opplever de en reise i berikelse og rekreasjon.

Gjestene reiser hjem avslappede, med senkede skuldre og bredere smil. Dette ser ut til å være dagens og morgendagens luksusvarer.