VIKTIG! Les denne informasjonen om Koronaviruset og reising i Norge
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Friluftsscena på Gålå
Peer Gynt ved Gålåvatnet.
Photo: Peer Gynt AS
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Peer Gynt-stemnet

I Gudbrandsdalen, en time nord for Lillehammer, blir Henrik Ibsens drama og historiske person Peer Gynt feiret i en av Norges største kulturfestivaler
Gålåvatnet

"Peer Gynt" ved Gålåvatnet

Med naturen som bakteppe feires Henrik Ibsens dramatiske dikt "Peer Gynt", og den lokale historiske personen Per Gynt under Peer Gynt-stemnet. Stemnet består av arrangement som konserter, kunstutstilling, foredrag og seminarer, og teaterproduksjonen av Peer Gynt på Gålå.

Peer Gynt blir av mange nordmenn regnet som et nasjonalt epos. Det beskriver den norske folkesjela gjennom livet til en ung, norsk gutt med store drømmer. Selv om stykket spilles på norsk, er temaet universalt og evig aktuelt, og teater over hele verden har derfor omfavnet og satt opp dette stykket.

Peer Gynt-stemnet er bygget på gamle tradisjoner. I 1928 ble det første stemnet holdt i Vinstra, og frivillige fra hele Gudbrandsdalen samlet seg for å få det til. Siden da har de frivillige vært involvert i nesten alle arrangement, og er helt sentrale for suksessen til stemnet.

Årets stemneprogram

For å lese årets stemneprogram og få innsikt i aktuelle saker, besøk Peer Gynt-stemnets hjemmeside. På hjemmesiden er det også mulig å registrere seg for nyhetsbrev, samt å melde seg som frivillig.

Peer Gynt 2019

Peer Gynt på Gålå

Teaterproduksjonen "Peer Gynt" på Gålå har vært en suksess siden 1989, og har samlet sammen noen av de beste profesjonelle skuespillere og musikere i Norge. På utendørsscenen ved Gålåvatnet møter de profesjonelle aktørene 80 frivillige amatørskuespillere. Resultatet er en av de mest populære teaterproduksjonene i Norge.

I 2014 ble forestillingen fornyet, og ble også tilpasset for engelsk- og tyskspråklige gjester gjennom introduksjon før forestillingen, hefte med sammendrag, og mulighet for å bruke audio guide gjennom forestillingen. Les mer om den norske "Peer Gynt" for et internasjonalt publikum.

I 2017 var det 150 år siden Henrik Ibsen skrev "Peer Gynt", og vi feiret med en helt ny produksjon ved Gålåvatnet. Regissør er Sigrid Strøm Reibo, og Jakob og Nils Ole Oftebro inntar rollen som den unge og gamle Peer.

Nytt team i 2019

Hun har selv spilt Mor Åse i Peer Gynt-oppsetningen på Gålå. Nå får Ellen Horn det kunstneriske ansvaret for storsuksessen. Etter at profilerte skuespillere som Nils Ole og Jakob Oftebro, Mads Ousdal og Dennis Storhøi har spilt Peer Gynt, er det klart for at Pål Christian Eggen skal overta den prestisjetunge rollen.

Horn forklarer valget av Eggen slik; – Han greier å kombinere alvor og humor, på en måte som få andre skuespillere behersker. Han kommuniserer også utrolig godt med publikum, og akkurat nå er han på det punktet i karrieren sin at han kan spille Peer både som helt ung og helt gammel.

Ny regissør blir trønderen Marit Moum Aune. Hun har jobbet med hovedrolleinnehaveren en rekke ganger tidligere: – Vår oppgave blir å lage en forestilling man ikke trenger å ha master i litteraturvitenskap for å forstå. Jeg har lyst til å stykket skal åpne seg for publikum, sier Aune.

Rollen som mor Åse skal spilles av prisbelønte Ågot Sendstad fra Nes i Hedmark.

Høgfjellskonserten "ved Rondane"

Mektig musikk møter storslått natur når Peer Gynt-stemnet presenterer et møte mellom kjente musikere på Kvamsfjellet med utsikt mot Rondane Nasjonalpark. 

Høgfjellskonserten "ved Rondane" trekker årlig 2000 tilskuere, og regnes som et av høgdepunktene i festivalprogrammet. Konserten er også godt egnet for internasjonale gjester.

Kirkekonserten

Under Peer Gynt-stemnet kan du oppleve en unik konsert i en av de vakreste kirkene i Gudbrandsdalen, Sør-Fron kirke - som også kalles Gudbrandsdalsdomen. Dette er en akustisk konsert hvor noen av Norges fremste artister møtes i et samarbeid du ikke vil oppleve andre steder.

Peer Gynt utstillingen

Kunstnere som Magne Furuholmen, Håkon Gullvåg og Ørnulf Opdahl har tidligere hatt utstilling under Peer Gynt-stemnet. En ny kunstner velges hvert år til å holde utstillingen. Kunstutstillingen finner sted i Låven Galleri på arenaen på Gålå og er åpen hver dag under stemnet. Det er gratis inngang til utstillingen.

Peer Gynt prisen

Hvert år blir en prominent person tildelt Peer Gynt prisen. Medlemmene i Stortinget velger hvem som skal få statuetten. Statuetten deles ut til personer eller institusjoner som har markert seg på en positiv måte på det samfunnsnyttige plan, og som har gjort Norge kjent i utlandet. Blant tidligere vinnere er Hennes Majestet Dronning Sonja, utforskeren Thor Heyerdahl og forfatter Jo Nesbø. Vinneren feires med en seremoni under stemnet.

Guidede turer

Naturen som omringer regionen er tilgjengelig for flotte fjellturer. DNT (Den Norske Turistforening) tilbyr guidede turer under stemnet, som supplement til de kulturelle arrangementene.