VIKTIG! Les denne informasjonen om Koronaviruset og reising i Norge
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Peer Gynt på Gålåvatnet
Peer Gynt på Gålåvatnet.
Photo: Bård Gundersen
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Inspirasjonsreise Peer Gynt 

Henrik Ibsen, dramatiker og forfatter og et litterært verdensnavn. Forfatter av det verdenskjente dramatiske diktet, Peer Gynt. Hva inspirerte han til å skrive om den selvgode, arrogante og selvsentrerte figuren?

I 1862 søkte Ibsen etter et reisestipend for å samle inn myter og folkeeventyr, og heldigvis fikk han innvilget søknaden. Han ville reise til vestkysten av Norge, hvor han mente det var mange ukjente folkeeventyr.

Inspirasjonsreisen gikk gjennom Gudbrandsdalen og videre over Sognefjellet til Lysterfjorden i Sogn, over Lærdal til Sunnfjord og Nordfjord og til Vestnes i Møre og Romsdal. Antagelig var det på reisen gjennom Gudbrandsdalen at Ibsen ble fortalt historier og segn om den lokale Per Gynt fra Vinstra. Etter reisen gjennom Norge skrev Ibsen til sin forlegger i Danmark:

"Hvis det kan interessere Dem at vide, saa er Peer Gynt en virkelig Person, der har levet i Gudbrandsdalen, rimeligvis i Slutningen af forrige eller i Begyndelsen af dette Aarhundrede. Hans Navn er endnu godt kjendt blandt Almuen deroppe"

Henrik Ibsens "Peer Gynt" er ikke bare et eventyr. Det er en refleksjon over sin tid, så vel som et dikt om norsk kultur, natur og en lokal historieforteller.

Reis i Ibsens fotspor på vei mot mesterverket Peer Gynt. Kanskje blir DU inspirert selv? 

Oslo - Lillehammer

Ibsen begynte sin reise 24. juni i 1862. Da gikk ferden fra Oslo (da kalt Christiania) til Lillehammer. Ibsen reiste med tog fra Oslo til Minnesund, deretter tok han dampskip til Lillehammer. I dag kan du ta tog fra Oslo til Hamar og være med verdens eldste operative dampskip, Skibladner, til Lillehammer. En reise med Skibladner er en seilas for alle sanser, og skipet er et levende internasjonalt teknisk kulturminne!

Lillehammer var en blomstrende by når Ibsen reiste gjennom her i 1862. Langs Mesnaelva i sentrum av byen ble det bygget en mølle i 1862, og denne er i dag restaurert til et hotell. Mølla Hotel byr på overnatting med tradisjon og særpreg, midt i Lillehammer sentrum. 

 
 
Henrik Ibsen

Henrik Ibsen
Skibladner

En gruppe mennesker i middelalderklær ser på stavkirken på Maihaugen i Lillehammer på Østlandet

Maihaugen, Lillehammer

Lillehammer

Henrik Ibsen likte seg i de fredelige omgivelsene på Lillehammer og dro ikke videre før seint på formiddagen 25. juni.

Lillehammer har mye på by på for den kultur- og historieinteresserte. Start dagen med et besøk på Lillehammer Kunstmuseum som har en kunstsamling med ca 1500 verk fra begynnelsen av 1800-tallet til i dag. Bli med på en kunstreise i blant annet nasjonalromantikken, ekspresjonismen og nyromantikken.

Videre kan du ta turen til Maihaugen og oppleve det Ibsen så på sin inspirasjonsreise gjennom Gudbrandsdalen i 1862. Bli med på en Peer Gynt-omvisning på Maihaugen som er et av Europas største utendørsmuseer, og se Peer Gynt-loftet hvor den historiske Per Gynt en gang levde. Guider og skuespillere tar deg tilbake til 1800-tallet for å se både bygninger og kultur som inspirerte Ibsen.

Spis middag på en av restaurantene i Lillehammer. Bryggerikjelleren, Hvelvet eller nyt en middag på Mølla Hotel.

Lillehammer – Harpefoss

Kjører du ikke egen bil så er det muligheter for å leie bil på Lillehammer. Nå begynner ferden videre til Gudbrandsdalen og inn i Peer Gynts rike.

Ibsen vandret fra Lillehammer til Øyer og skysstasjonen Mosus nedenfor Øyer kirke. Her overnattet han til neste dag før han gikk videre til Tretten der han møtte en bonde som rodde han over Gudbrandsdalslågen. Ibsen benyttet også muligheten til å fiske i denne elven på sin ferd.

27. juni befant Ibsen seg på Eldstad gård som ligger like sør for Ringebu Stav Kirke som står på den samme plassen i dag som da. Kirken ble bygget på 1200- tallet og er en av 28 gjenværende stavkirker i Norge.

 
 

Inn i Peer Gynts rike

Fra Lillehammer til Harpefoss anbefaler vi en stopp innom Ringebu Stav Kirke før du drar videre til neste stopp og overnattingssted, Sygard Grytting. Middelaldergården Sygard Grytting er et ærverdig gårdshotell med 700 års historie. Dette er ett av Norges vakreste og best bevarte gårdshoteller som tatt ut ifra et norsk folkeeventyr. På Sygard Grytting kan du overnatte i storgardsbygninger fra 1650-1860, og spise et godt måltid norsk tradisjonsmat tilberedt med friske råvarer fra egen grønnsaks- og frukthage og få en omvisning i de ærverdige husene på gården. Sygard Grytting tilbyr også transport til Peer Gynt på Gålå.

Peer Gynt på Gålå

Ved et vann mellom skog og bratte fjell i Gudbrandsdalen, kan du oppleve Norges mest kjente segn og folkeeventyr i et spektakulært utendørsteater. Det dramatiske diktet "Peer Gynt" spilles over hele verden, men det var her Ibsen fant sin inspirasjon.

Utendørsteateret er godt egnet for internasjonale gjester, gjennom engelske og tyske introduksjoner, sammendragshefter og audio guide.

Kun billetter til teaterforestillingen kjøpes her

Ibsen overnattet på Listad i Fron og gikk videre forbi Hundorp, Sødorp og Kvam på sin ferd mot Vågå. Det var enten på denne ferden eller på hjemreisen han hørte om reins-jegeren Per Gynt og hentet inspirasjon fra de levende bygdetradisjonene han opplevde på veien. 

Harpesfoss - Bøverdalen

Etter en dag i Peer Gynts rike går turen videre mot Sognefjellet. Henrik Ibsen var kommet til Lom 3. juli. På sin ferd gikk han langs Vågåvannet. I Lom besøkte han prestegården. Ut i fra Ibsens notater opplevde han det gudbrandsdalske folkelivet med felespill, dans og brennevin i Lom, noe vi kjenner igjen i flere scener i Peer Gynt.

I Lom kan du i dag besøke Bygdemuseet. Her kan du besøke 22 tømmerhus fra 1600-, 1700- og 1800-tallet. Hus som har sett alt og hørt alt. Husene er hentet fra garder i bygdene Lom, Skjåk og Vågå. 

 
 
Peer Gynt and the milkmades

Peer Gynt at Gålå

Sognefjellet

Sognefjellet

Sygard Grytting

Sygard Grytting

4. juli gikk Ibsen videre til Bøverdalen og forbi skysstasjonen Røysheim som i dag er et kulturhistorisk hotell. Røysheim Hotell har siden 1858 vært et naturlig stoppested på veien mellom Lom i øst og Luster i vest. Overnatt på Røysheim hotell før du drar videre over fjellet mot fjordene og kysten.

Hellesylt – via Sognefjellet

Ibsen tok beina fatt over Sognefjellet. Med bil kan du kjøre fra grønne enger i Bøverdalen til de mektige fjellene. Veien stiger opp til toppunktet som ligger 1434 meter over havet som gjør dette til Nord-Europas høyeste fjellovergang. Langs veien er det flere utkikkspunkt der du kan stanse og nyte naturen og fjelluften. Den samme luften som Henrik Ibsen trakk inn på sin ferd over fjellet.

En av de små bygdene Ibsen likte godt på sin reise, var Hellesylt. I dag kan du besøke Peer Gynt galleriet i Hellesylt, en utstilling av kunstneren Oddvin Parr som består av store utskjæringer av tre inspirert fra Henrik Ibsens ”Peer Gynt” – og disse finner du ingen andre steder. I galleriet kan du også få en videoguiding av Dennis Storhøi, som spilte rollen som Peer Gynt ved Gålåvatnet i 2008-2013.

Langs Geirangerfjorden ligger det flere overnattingsmuligheter. Ibsen overnattet i Sande før han gikk videre til Vassenden hvor han tok båt fra til Re hvor han overnattet. Her trivdes han veldig godt og i Illustreret Nyhedsblad skrev han følgende;

"I strøget omkring den øvre ende af Bræheimsvandet har man en af de i vort land sjeldne udsigter, hvor høifjeldsnaturen i sin vildeste vinterskikkelse lukker for lavlandet. Her kan man, ligesom langs Ullensvangstranden i Hardanger, gåe under blomstrende frugttræer og see mægtige jøkler lyse gjennem løvet.

Det er Nordfjordsbræen, en arm af Jostedalsbræen, som her skyder ned i dalene. Bræheimsvandet, som med sine omgivelser vistnok er mindre besøgt af turister end det fortjener, tager sin begyndelse en god halv miil ovenfor Jølstervandet; men denne lille veistrækning har et parti at opvise, som i storartet vildhed fuldkommen kan stilles ved siden af Romsdalen eller det mærkelige punkt i Bøverdalen, hvor alle udveie synes at stænges af fjeldsiderne. Dalføret har her igrunden ikke andet end en revne mellem bugtede, uhyre, sønderrevne fjeldmure og fyldt med nedstyrtede tinder og bergstykker, så store at man kunde udhule en heel domkirke i mange af dem. Den samme vilde charakteer beholder Bræheimsvandet den første miil opover, men herfra vider stranden sig du til flade, dyrkede strækninger.

Fra skydsskiftet Reed går postveien over et høifjeld omkring 2000 fod iveiret. Opstigningen kan være besværlig nok, men nedstigningen paa den andre side er dog verre. Angre touren vil man imidlertid ikke, og er man først kommen frem, så vil man der nede, i Utvigen, hos stedets landhandler, Hr. Hammer, en dannet og forekommende mand, kunne få tilfredsstille enhver fordring, som den reisende i vort land med nogen billighed kan gjøre krav på.”

De siste notatene fra reisen til Ibsen er fra Vestnes i Romsdalen. Vi kjenner ikke til tilbakereisen, men vet med sikkerhet at han var tilbake i Christiania 12. August. Noen mener at ferden gikk fra Romsdalen og ned til Gudbrandsdalen igjen.

Hvis du vil oppleve mer av Norge og inspirasjon til Peer Gynt kan du ta Hurtigruten fra Ålesund og ned til Bergen og besøke Edvard Griegs hjem på Troldhaugen. Edvard Grieg komponerte de kjente Peer Gynt suitene vi kjenner fra Ibsens Peer Gynt.

Hvis du vil fortsette turen kan du kjøre over Hardangervidda til Oslo og besøke Henrik Ibsens hjem, Ibsenmuseet. 

God tur!