VIKTIG! Les denne informasjonen om Koronaviruset og reising i Norge
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Gålåvatnet
Gålåvatnet.
Photo: Ian Brodie
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Norske fjorder og kultur med Peer Gynt

Fra storslåtte fjorder i vest, til hjertet av kultur i øst, kan du reise i fotsporene til Henrik Ibsen og Edvard Grieg, og selv oppleve inspirasjonen de fant i et av Norges verdenskjente folkeeventyr – ”Peer Gynt”.
Nærøyfjorden

Nærøyfjorden

Griegs hjem i Bergen

”Peer Gynt suiten” av Edvard Grieg er et verdenskjent klassisk verk, som antagelig er like kjent fra barne TV som fra konsertscenen. Stykket ble skrevet i 1867 til teaterproduksjonen av Henrik Ibsens dramatiske dikt ”Peer Gynt”.

Rundreisen starter i Bergen, hvor det er enkelt å ta seg til Edvard Griegs hjem på Troldhaugen. I sommersessongen får besøkende ta del i en lunsjkonsert hver dag, med Griegs musikk på repertoaret. På Troldhaugen blir du guidet gjennom komponisthjemmet, og fortalt om Griegs liv og musikk.

Bratte fjell og dype fjorder

På vei til hjertet av kultur i Gudbrandsdalen, vil du oppleve den storslåtte naturen på Vestlandet. I Flåm kan du reise med unike Flåmsbanen, som er en av de mest spektakulære togturene i verden. Turen har blitt kåret til den beste togreisen i verden i 2014 av Lonely planet, og er på top 10 listen over togturer i Europa hos National Geographic Traveler Magazine.

Folkekultur og en nasjonal turistvei

Bli med på en reise tilbake i tid, og se hvordan det norske folk levde helt tilbake til 1300-tallet på Valdres folkemuseum. Du vil opplev kulturen og folkemusikken som inspirerte både Ibsen og Grieg da de jobbet med ”Peer Gynt” når du guides gjennom et av Norges største historiske utendørsmuseer.

Grieg reiste til Jotunheimen da han ble spurt av Ibsen om å skrive musikken til teaterstykket ”Peer Gynt”. Han måtte finne inspirasjon i den samme folkekulturen som Ibsen skrev om, og resultatet ble den ironiske suiten som komplimenterte Ibsens satiriske blikk på det norske folk.

På reisen over den nasjonale turistvegen Valdresflye kommer du tett på den mektige naturen som både Grieg og andre kjente norske kunstnere har reist gjennom og blitt inspirert av. Stopp for en vandring i det vidstrakte landskapet med utsikt mot tindene i horisonten, eller nyt utsikten fra bilen.

Inn i Peer Gynts rike

I hjertet av norsk kultur – Gudbrandsdalen, kan du reise inn i Peer Gynts rike og oppleve et av Norges mest spektakulære utendørsteater.

I 1862 reiste Ibsen fra Oslo til Vestlandet for å samle folkeeventyr som inspirasjon for å skrive igjen. Det var i Gudbrandsdalen han fant inspirasjonen til det dramatiske diktet ”Peer Gynt”, gjennom naturen, kulturen og et lokalt segn.

Ibsens ”Peer Gynt” regnes som et mesterverk både innen litteratur og som teaterstykke. Hvert år siden 1989 har Peer Gynt-stemnet produsert en teateroppsetning av ”Peer Gynt” ved Gålåvatnet, på et utendørs teateramfi hvor naturen er den mektige kulissen.

Teaterstykket fremføres på sitt fødested, der hvor segnene kommer fra, og hvor Ibsen kan ha blitt fortalt historiene som ga ham inspirasjon til å skrive diktet. Dette er den mest autentiske opplevelsen av det verdenskjente dramaet ”Peer Gynt”.

Peer Gynt Highlights 2014

Vestover i Ibsens fotspor

Etter å ha reist gjennom Gudbrandsdalen vandret Ibsen vestover, og brukte tid på å komme inn på små bygder og lokalsamfunn. Gjør som Ibsen og stopp i Lom og besøk en av landets største stavkirker, og opplev den sjarmerende bygda.

På vei over fjellene vil den dramatiske norske naturen kaste seg over deg i det du nærmer deg Geiranger. Her kan du reise med ferje over Geirangerfjorden, som er på UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarvsteder.  

En av de små bygdene Ibsen likte godt på sin reise, var Hellesylt. I dag kan du besøke Peer Gynt galleriet i Hellesylt, en utstilling av kunstneren Oddvin Parr som består av store treskjærte skulpturer inspirert fra Henrik Ibsens ”Peer Gynt” – og disse finner du ingen andre steder. I galleriet kan du også få en videoguiding av Dennis Storhøi, som spilte rollen som Peer Gynt ved Gålåvatnet i 2008-2013.

Fortsett reisen over til Ålesund, og returner til Bergen med Hurtigruta for å oppleve den sceniske kysten av Vestlandet.

Peer Gynt Galleriet i samarbeid med Sparebanken Møre