Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
Skibladner, Mjøsa Skibladner, Mjøsa
Credits
Skibladner, Mjøsa.
Photo: Oplandske Dampskibsselskap
Campaign
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

NRK inviterer til saktereise over Mjøsa 

Sommeren 2016 kan TV-seere i hele Norge følge landets eldste hjuldampers ferd fra Eidsvoll til Gjøvik i serien «Skibladner minutt for minutt».

I 2016 det 160 år siden Skibladner, også kjent som «Mjøsas hvite svane», dampet sin vei over Mjøsa for første gang. Siden 2. august 1856 har den ærverdige hjuldamperen padlet mellom Eidsvoll og Lillehammer, og gitt sine passasjerer muligheten til å oppleve mjøslandskapet fra sjøsiden.

I juli skal jubilanten vies stor oppmerksomhet i NRKs sommersatsing. I hele uke 28 vil det bli filmet minutt for minutt-etapper fra Skibladner, mens Sommeråpent sendes fra flere steder rundt Mjøsa på kveldstid.

Eva Stø, markedssjef i Skibladner, forteller at TV-produksjonen er svært gledelig for både Skibladner og destinasjonene som skal besøkes underveis.

– Vi håper det vil bli masse liv og engasjement i form av publikumsfester og båter som følger oss på ferden, og at serien vil inspirere flere til å ta vannveien over Mjøsa, sier Stø. 

Seilasen starter i Eidsvoll 12. juli og avsluttes i Gjøvik 16. juli. I løpet av reisen vil Kapp, Atlungstad (Stange), Lillehammer, Hamar og Gjøvik være vertskap for Sommeråpent.

­– Skibladner har vært på blokken lenge. Som verdens eldste hjuldamper, og i år som 160-års-jubilant, synes vi skipet har en historie verdt å fortelle, sier Thomas Hellum, prosjektleder for «Skibladner minutt for minutt».


 

Skibladners reiserute og Sommeråpent 2016
 • Tirsdag 12/7: Start og markering på Eidsvoll, før Skiblander seiler til Kapp, som blir vertskap for Sommeråpent.
   
 • Onsdag 13/7: Skibladner seiler Kapp – Hoel – under broen ved Nes, svinger oppom Brumunddal og til Atlungstad (Stange). Sommeråpent sendes fra Atlungstad.
   
 • Torsdag 14/7: Skibladner seiler fra Atlungstad til Lillehammer, som blir vertskap for Sommeråpent.
   
 • Fredag 15/7: Fra Lillehammer går ferden til Moelv og videre til Hamar. Hamar blir fredagens Sommeråpent-vert.
   
 • Lørdag 16/7: Skibladner seiler fra Hamar til Totenvika og Gjøvik, som blir siste Sommeråpent-vertskap under Skibladner-uken.
Click to activate

Skibladners reiserute - stopp for stopp

Bli kjent med noen av reisemålene som er på Skibladners sommerrute og finn ut hva du kan se og gjøre her. 

1. Eidsvoll

Seilasens start markeres i Eidsvoll 12. juli. Her ligger et av de viktigste nasjonalsymbolene og kulturminnene vi har i Norge – Eidsvollbygningen hvor Grunnloven ble underskrevet i 1814. Kun en liten kjøretur unna er bygdetunet, et friluftsmuseum med 28 gamle bygninger fra ulike steder i Eidsvoll. 

Credits
Eidsvoll.
Photo: Edin Kadribegovic

2. Kapp

Kapp ligger på vestsida av Mjøsa i Østre Toten kommune. På Dukkehjem Museum venter en imponerende samling av gamle leker, dukker og porselen, mens Peder Balke-senteret inviterer til kulturelt påfyll. For å finne ut hva du ikke vet om Norges største innsjø bør du ta turen innom Mjøsas Ark. 

Credits
Kapp.
Photo: Kapp melkefabrikk og dokumentasjonssenter

3. Stange

På østsiden av Mjøsa ligger Stange. Dette er den største landbrukskommunen i Hedmark fylke, hjem til blant annet Fokhol gård – en av de største økologisk drevne gårdene i landet. Lær om Norges motoriserte utvikling på Norsk Motorhistorisk Museum, og hils på alt fra sebraer og kameler til aper og alligatorer i Tangen dyrepark. 

Credits
Stange Vestbygd.
Photo: Stange kommune

4. Lillehammer

Lillehammer, i nordenden av Mjøsa, byr på en herlig blanding av natur og kultur. Byen har mange museer og kultursentre, deriblant Maihaugen og Lillehammer Kunstmuseum. Utenfor sentrum kan både store og små leke seg i Hunderfossen familiepark.

Credits
Hunderfossen.
Photo: Ian Brodie

5. Hamar

Domkirkeodden er et av Hamars største trekkplastere og har tidligere blitt kåret til et av verdens fineste museer. Her kan du lære om historien fra vikingtiden, gjennom middelalderen og fram til i dag. Kunstbanken og Kirsten Flagstadmuseet er andre høydepunkter for den kulturinteresserte. 

Credits
Hamarkatedralen.
Photo: Hedmarksmuseets fotoavdeling

6. Gjøvik

Seilasen avsluttes i Gjøvik, Skibladners hjemby. Her kan du blant annet meske deg på en av Norges få sjokoladefabrikker, oppleve tradisjonell glassblåsing eller besøke Skibladnerhuset som er et av byens landemerker. 

Credits
Gjøvik glassverk.
Photo: Gjøvik Glassverk

 

Les også

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad
Ad