Skip to main content

Charlotte Gainsbourg møter Munch

Charlotte Gainsbourg lar seg fascinere av Munchs ekspressive fargebruk, Patti Smith oppdager hvordan hjernen hans fungerte, og et knippe fremadstormende norske artister inntar hans kreative univers i kunstfilmen Between the clock and the bed.

– Hans valg av farger er forunderlig, for de er ganske stygge. Men det hele …
– ­Det fungerer, svarer guiden Nikita Mathias. Sammen med den franske artisten og skuespilleren Charlotte Gainsbourg står han foran maleriet Gråtende akt på Munchmuseet i Oslo.

Og ja, noe må Munch ha gjort rett, ettersom han i dag er kjent som en av de største kunstnerne gjennom historien.

“Jeg har sett på Munchs malerier i kanskje 60 år. Helt siden jeg var veldig ung​.” – Patti Smith​

Filmen Between the clock and the bed utforsker paralleller mellom dagsaktuelle musikere og livet og verkene til Edvard Munch. I samarbeid med ti artister, som alle har spilt på Øyafestivalen, setter filmen søkelys på tidløse temaer i Munchs kunst, samt hvordan disse temaene manifesterer seg i sinnet til moderne musikere.

“Du kan ikke unngå å forholde deg til Munch hvis du jobber estetisk i Oslo. Han er tyngde. Masse.” – Bendik Giske

Edvard Munch viet store deler av livet til å lage kunst, og for ham ble kunsten en måte å håndtere vanskelige situasjoner i livet på: morens og søsterens død, problemene med faren, fattigdom, sykdom, sinnslidelser og depresjon, mislykket kjærlighet og ensomhet. «Jeg tror ikke på den kunst som ikke er tvunget frem ved menneskets trang til å åpne sitt hjerte», sa han.

Ensomhet, kjærlighet, seksualitet, sorg og død er temaer som går igjen i Munchs malerier. Temaer som nesten 75 år etter kunstnerens død fremdeles er like aktuelle. Dette ser vi et eksempel på i filmen, der Patti Smith og Charlotte Gainsbourg snakker om Munch i lys av egne liv og arbeid.

– Har du en relasjon til Munch, spør guiden Mathias.
– Ja, selvfølgelig, svarer Patti Smith.

Andre artister som deltar i filmen er amerikanske 6LACK, Myra, Emir, Bendik Giske, Cezinando, Gundelach, Carmen Villain og Lars Vaular.

Lær mer om Edvard Munch

Den norske maleren og grafikeren Edvard Munch (1863–1944) var blant modernismens viktigste kunstnere. Hans intenst stemningsfulle tilnærming til psykologiske temaer var tuftet på noen av grunnprinsippene for 1890-tallets symbolisme og påvirket tysk ekspresjonisme i sterk grad i det tidlige 20. århundre. Munch malte sitt mest kjente verk, Skrik, i 1893, og bildet regnes som et av verdens mest ikoniske malerier.​

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Les også

Sider du nylig har besøkt