VIKTIG! Les denne informasjonen om Koronaviruset og reising i Norge
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
En hyllest til Peer Gynt
Peer Gynt.
Photo: Bleed / Fantefilm / Innovation Norway

En hyllest til Peer Gynt

muteplay/pauseplay/pause
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

I anledning 150-årsjubileet til Peer Gynt i 2017 lagde fire fremadstormende norske artister moderne tolkninger av de mest kjente komposisjonene Edvard Grieg skrev til Ibsens tidløse teaterstykke.

Slik har du aldri før hørt Ibsens Peer Gynt

14. november 2017 var det nøyaktig 150 år siden Norges mest kjente teaterstykke gjennom tidene ble gitt ut. Jubileet ble feiret flere steder i landet, og i august deltok tusenvis av mennesker på Peer Gynt-stemnet på Vinstra. Den 10 dager lange kulturfesten er et årlig arrangement bestående av konserter, kunstutstillinger og foredrag, i tillegg til den populære utendørsoppsetningen av Peer Gynt. Med skog og bratte fjell som bakteppe utfoldet forestillingen seg ved Gålåvatnet i Gudbrandsdalen, i selve området hvor historien om Peer Gynt ble til.

«Ibsen skrev stykket som et 4,5 timer langt dikt som handler om forskjellen mellom å være seg selv og å være seg selv nok», sier skuespiller Dennis Storhøi.

Storhøi har spilt hovedrollen som Peer Gynt et utall ganger, første gang på Gålå i 2007.

Henrik Ibsens Peer Gynt er mer enn et eventyr. Stykket er en refleksjon av Norge på 1860-tallet, en tid hvor folk brøt opp fra odel, flyttet til byen og søkte nye muligheter. Historien appellerer til eksistensielle spørsmål, og bak eventyrskikkelsen Peer Gynt lurer en skildring av det alminnelige mennesket og de konflikter man ofte støter på i livet. Av den grunn er stykket evig aktuelt.

Ibsen er et geni, mener Storhøi, fordi han til enhver tid portretterer kvinnen og mannen på en helt perfekt måte.

Dennis Storhøi
Peer Gynt - Interview Dennis Storhøi.
Photo: Kristoffer Klakegg / Visitnorway.com
PLAY VIDEO

«Han må ha hatt stor innsikt i hvordan mennesker takler egne svakheter og styrker», sier han.

I forbindelse med jubileet har fire norske artister tolket tre av de mest kjente komposisjonene Edvard Grieg skrev til Peer Gynt: «Morgenstemning», «Dovregubbens hall» og «Anitras dans».

Hør resultatene og les mer om artistene nedenfor.

Munch + Musikk

Om Peer Gynt-jubileet

Henrik Ibsens Peer Gynt ble utgitt i 1867, men ble iscenesatt først ni år senere, på Christiania Theater. Siden den gang har stykket blitt satt opp i stadig nye tolkninger over store deler av verden, og det er fremdeles et av verdens mest spilte teaterstykker.

Den mest kjente versjonen er nok likevel den årlige utendørsoppsetningen ved Gålåvatnet i Gudbrandsdalen.

På Ibsenmuseet i Oslo kan du lære mer om dramatikerens liv og arbeid.

Se dokumentaren

I anledning 150-årsjubileet til Peer Gynt produserte NRK en dokumentarfilm om utendørsoppsetningen på Gålå. Du kan se dokumentaren her.

Dokumentar om Peer Gynt
Dokumentar om Peer Gynt.
Photo: Skjermdump fra nrk.no

Hva skjer?

Kontrasten mellom naturen og det moderne livet er en utømmelig kilde til inspirasjon for norske kunstnere. Søk blant kommende arrangementer og tilfør reisen ekstra mening og innhold.

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages