Norge er som et stort (og gratis) utendørsgalleri! Fra nord til sør kan du oppleve spraymalte skatter, ofte på de mest uventede steder. Gatekunstentusiast Martin Berdahl Aamundsen guider deg gjennom noen av høydepunktene.
Fra avsidesliggende steder i nord til travle nabolag i de største byene våre, finner du vegger og gatehjørner med fantastisk gatekunst.
Med kunstnere som Dolk, Pøbel, Martin Whatson, og DOT DOT DOT – for å nevne noen – har den norske gatekunsten nemlig gått fra å være anonym til å tiltrekke seg oppmerksomhet fra alle verdenshjørner.
– Norge er et must for alle gatekunstentusiaster. De lokale kunstnerne er av høyt kaliber, og gatekunsten som kan ses rundt om i landet, holder internasjonal standard, sier Berdahl Aamundsen, som har skrevet flere bøker om norsk gatekunst.
“Det er mer aksept for gatekunst enn noen gang før.”
I mange år ble veggmalerier og graffiti fjernet før malingen var tørr, og gatekunstnere ble straffet med høye bøter. I dag, derimot, får mange gatekunstprosjekter pengestøtte.
– Innstillingen til gatekunst har utvilsomt endret seg. I Oslo, for eksempel, pleide det å være nulltoleranse for gatekunst, men de siste årene har hovedstaden jobbet hardt for å bli en «gatekunstby». Det er mer aksept for gatekunst enn noen gang før, og det popper stadig opp nye godbiter rundt om i byen, sier Berdahl Aamundsen.
Hva er unikt med gatekunst som kunstform?
– Kraften ligger i måten det formidles på – at det utfolder seg i det offentlige rom. Gatekunst gjenspeiler ofte samfunnet på den tiden den skapes, og får en øyeblikkelig reaksjon der og da.
Hva er høydepunktene?
– Bergen har tiltrukket seg gatekunstnere fra hele landet i en årrekke. Her finner du noen av de mest imponerende gatekunstverkene, spesielt innen stensilkunst.
Flere av landets mest kjente gatekunstnere, som for eksempel Dolk, AFK og TEG, kommer fra Bergen.
– Stavanger er annet høydepunkt, med mange imponerende vegger dekorert av både internasjonale og lokale utøvere. Dette er også hjembyen til Pøbel, en av våre mest omtalte gatekunstnere internasjonalt. Gatekunsten her ligger i et forholdsvis konsentrert område, noe som gjør det enkelt å utforske den til fots, sier Berdahl Aamundsen entusiastisk.
Stavanger var i en årrekke vert for gatekunstfestivalen NuArtfestivalen. Som et resultat pryder mange av byens vegger nå utrolig gatekunst. Bli med på byvandring og lær med om NuArt i Stavanger.
– I Oslo kan du nyte et bredt spekter av urban gatekunst – alt fra graffiti til stensilkunst og veggmalerier. Brenneriveien i Oslo sentrum var faktisk Norges første gatekunstdestinasjon på 90-tallet. I dag er hele området som et virtuelt galleri i stadig endring. Tøyen er en annen fargerik godbit.
Men kan man også finne gatekunst utenfor de største byene?
– Definitivt. Et av de kuleste prosjektene noensinne er Ghetto Spedalsk, utført av Dolk og Pøbel, som dekorerer forlatte bygninger i Lofoten.
Prosjektet satte fokus på nedgangen i befolkningsveksten og forfallet i de landlige områdene i Lofoten, og ble et av tiårets mest omtalte kunstprosjekter i Norge.
Andre eksempler på byer i nord som har fått mer urban kunst de siste årene, er Bodø og Vardø.
Flekkefjord i sør er enda en skatt for gatekunstentusiaster. Tar du turen innom Hollanderbyen, kan du nyte en sjarmerende kombinasjon av gamle, hvite trehus og fargerike veggmalerier.
Hva er ditt favoritt-gatekunstverk i Norge?
– Den er vrien, men The treasure hunter av Inti (se bilde over) på Tøyen i Oslo er rett og slett et mesterverk. Det er vanskelig å forstå hvor teknisk god du må være for å få til noe slikt! Det som er så kult med gatekunst, er at det dukker opp og forsvinner hele tiden. Ingenting gjør meg gladere enn å se ny gatekunst på vei til jobb. Gatekunst setter farge på byen, konkluderer Berdahl Aamundsen.
Fyll ferien med kunst og kultur
Se våre beste tilbud
Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.