Skip to main content

Finn delikatesser i fjæra

Unknown Component
civid: 63cfd93d860cec114a3e9dd4
name: plugins_common_social_share (widget)

Havet har lenge vært en kilde til deilige smaker, men du finner også flere godbiter i fjæra. Fra kråkeboller til strandsnegler og hjerteskjell – dette kan du enkelt sanke selv!

Under havoverflaten skjuler det seg en vakker, fargerik og ikke minst smakfull verden. Her lever ville vekster, fisk, krabber, skjell, snegler og kråkeboller, og alle egner seg godt på en tallerken i hyggelig selskap.

Disse delikatessene står på menyene til luksusrestauranter verden over, men det er faktisk mulig å hente råvarene selv i fjæra. Det beste av alt er at det er nok til alle, for ifølge Store norske leksikon har Norge den neste lengste kystlinja i verden etter Canada.

På kråkebollejakt

Med sin piggete, kuleformede kropp, er kråkebollene lette å kjenne igjen der de sakte forsyner seg av tang og tare på havbunnen. De er populære blant stjernekokker, og skotten Roderick Sloan har blitt kjent for å sende kråkeboller fra Steigen til ​Michelin-restauranter som Maaemo i Oslo og Noma i København.

Heldigvis trenger du ikke vente i evigheter på et bord på restaurant for å smake kråkeboller. Finn fram snorkel og dykkermaske, og sett kursen mot fjæra!

– Alle kan snorkle lang kysten i Norge. Det viktigste er å kle seg etter forholdene, og om vinteren kreves det våtdrakt, forklarer Bjørn Godal, faglig leder i Salten friluftsråd.

Godal forklarer at kvaliteten på kråkebollene er best på høsten og vinteren, og jo nærmere gytinga du kommer, desto større og mer fargerike blir dem. Kråkebolle blir gjerne nevnt i samme åndedrag som russisk kaviar, men de er mye lettere å få tak i.

Du finner dem langs hele norskekysten på et par meters dyp og utover. Og du kan spise kråkebollene like etter du har hentet dem opp fra havbunnen – rå.

– Det smaker hav, sier Godal.

Utendørsservering

– Dette er verdens største restaurant!

Godal er på tur i fjæra i Steigen med kjæresten Maria Almli, som er forsker og samfunnsviter ved Høgskolen for landbruk- og bygdeutvikling. Sammen er paret opptatt av å utnytte ressursene som er rundt oss. De synes det er fascinerende å tenke på at vi egentlig tråkker i masse mat.

– Å sanke mat er en fin måte være i naturen på. Vi spiser på langt nær alt vi kan høste i naturen, og er i ferd med å glemme viktig kunnskap om det vi kan spise rundt oss, sier Almli.

Det er nemlig ikke langt mellom godbitene i fjæresteinene, og venter du til det blir lavvann får du de beste forholdene for sanking.

– På grunn av den lange kystlinja er fjæra ekstremt tilgjengelig i store deler av Norge.

Etter en liten tur kan du invitere til middag med hjerteskjell, blåskjell, oskjell, strandsnegler, kongsnegler, albuesnegler, krabber og kråkeboller.

– Fjæra er en stor matressurs, og å høste til eget bruk er en del av allemannsretten i Norge. Å sanke mat er samtidig en fin aktivitet alle kan være med på, og det er helt lovlig. Du trenger heller ingen spesiell fysikk for å gå på skattejakt i fjæra, forklarer Godal.

Hjerter i sanden

Graver du litt i sanden ved lavvann, tar det ikke lang tid å fylle bøtta med hjerteskjell. De ligger ett og ett, fem til ti centimeter nede i mudderet.

– Se, de er så vakre, sier Almli mens hun holder et skjell opp mot himmelen.

Albueskjell, strandsnegler, krepsdyr, krabber, tang og tare er sikre å spise hele året. Skal du sanke blåskjell eller oskjell må du følge med på blåskjellvarslinga.

Hjerteskjell kan også ta opp gift, men i mindre mengder. Vil du være helt sikker, kan du følge blåskjellvarslet for dem også. Det meste i fjæra er altså spiselig hele året forteller Godal.

– Hjerteskjell er mildere enn blåskjell og har en fin, mør konsistens. Det eneste du må være oppmerksom på er ikke å spise åpne skjell. Da er de døde, sier han.

Matårstider

Godal og Almli tilbringer så mye tid som mulig ute i naturen, og mat er en viktig del av friluftsopplevelsen. Hver årstid gir nye muligheter for å sanke i naturen, forteller kjæresteparet.

Du trenger bare planlegge litt, forklarer Almli og pakker ut vårløk, chili, lime, paprika, ingefær, tomater, persille og vin fra sekken. Grønnsaker og smakstilsetninger freser hun i panna på bålet, før hjerteskjellene tilsettes sammen med chili, ingefær, smør og en god klunk hvitvin.

– De skal ligge veldig kort. Når de åpner seg er de ferdige, sier Almli om skjellene.

Erfarne som de er, har paret tryllet fram en gourmetmiddag med havutsikt på et blunk. Det lukter friskt, og ved bålet glemmer du at kulda biter og at isen har begynt å feste grepet i strandkanten.

Paret ønsker at flere skal åpne øynene for delikatessene som finnes i naturen der de ferdes. Det handler om å være på søken etter det årstiden gir deg, for det finnes alltid ett eller annet du kan spise, forteller de.

– Vi har masse forvella brennesle i fryseren, smiler Godal.

– Du må stille inn sansene og være litt nysgjerrig. Geitramsskudd er for eksempel en fantastisk erstatning for asparges, og når den blomstrer er den fin å lage saft av, sier Almli.

De er enige om at de liker best å produsere, ikke bare konsumere.

Kjærlighet i naturen

Godal og Almli møtte hverandre gjennom jobb. Begge er engasjert i friluftsliv, og etterhvert oppsto det søt musikk:

– Vi skjønte at det var artig å være på tur i lag. Vi er dårligere på fellesturer og turer som er ferdig lagt opp. Begge liker å gå egne veier, så nå prøver vi febrilsk å gå på samme sti, ler hun.

Almli har tre barn fra tidligere, mens Godal har to. Alle fem er med på korte og lange turer så ofte det passer.

– Vi har mest fokus på hverdagsturene. Det å kjenne hjemstedet gir og en sterk identitet og følelsen av å høre til en plass, sier Almli.

Mens sola henger lavt over horisonten nyter friluftsparet maten, utsikten og hverandre. De mener det er viktig at begge har interesse for natur og friluftsliv for at det skal fungere dem imellom.

– I fjor hadde jeg et nyttårsforsett om at jeg skulle ha en natt utendørs minst en gang i uka. Det hadde blitt mange netter alene om han ikke hadde vært med, ler Almli.

Dra på en kulinarisk reise gjennom Norge med VY ekspress! På veien kan du bo på noen av Norges vakreste gårder eller ta inn på et av landets mest særegne overnattingssteder.

Oppdag smaken av Norge

Prøv en lokal spesialitet laget av førsteklasses norske råvarer.

Finn et måltid etter din smak

Søk blant et utall restauranter og spisesteder, på mindre steder og i byer.

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt