Skip to main content

Oppskrift:
Kvæfjordkake

Verdens beste!

Norges kjære nasjonalkake har mange navn, et av dem er verdens beste.

Det sier vel sitt?

Saftig bunn, sprø marengs og myk vaniljekrem. Ikke rart at kvæfjordkaken er en favoritt til livets store anledninger!

Kaken ble til på Café Alliance i Harstad, som ble drevet av to søstre fra Kvæfjord, rundt 1930.

De kjøpte en oppskrift på kongekake fra en dansk konditor og gjorde sin egen vri på den. Blant annet reduserte de mengden mandler på kaken for å gjøre den mer tilgjengelig i en tid da mandler var regnet som luksusvare.

Kaken ble utbredt i Harstad, Kvæfjord og områdene rundt. I dag har den lokale søtsaken falt i smak over hele landet og blitt kåret til Norges nasjonalkake.

Nylig ble den igjen stemt frem som Norges favorittkake av TV-serien Bakemesterskapet på NRK,der den vant over både ostekake og suksessterte.

Lyst på en lekker vri på klassikeren? Stikk ut små sirkler av bunnen. Fyll dem med en god klatt krem, topp med deilige bær, litt melis … så har du verdens beste porsjonskaker!

Kvæfjordkake, verdens beste

Saftig kakebunn, sprø marengs og silkemyk vaniljekrem! Norges nasjonalkake passer til 17. mai og ellers til livets store anledninger.

Ingredienser:

Vaniljekrem:

6 dl melk
8 stk. eggeplomme
1 dl sukker
2 ss maisenna
1 stk. vaniljestang
5 stk. gelatinplater

Kakebunn:

100 g smør
120 g sukker
4 stk. eggeplomme
3 ss melk
150 g hvetemel
1 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker

Marengs:

4 stk. eggehvite
200 g sukker
50 g mandelflak
2 dl kremfløte

Kilde: Matprat.no

SLIK GJØR DU

1. Lag vaniljekrem først. Ha melk, eggeplommer, sukker og maisstivelse i en kjele. Skrap ut vaniljefrø fra vaniljesteng og ha frø og stang i eggeblandingen. Klipp opp gelatinplater og ha dem i kjelen.

2. Varm opp under omrøring til kremen tykner. Når konsistensen på kremen er som en tykk vaniljesaus, ta den av platen og hell den over i en bolle. Avkjøl. Pisk kremen lett før bruk slik at den blir jevn og klumpefri.

Tips: Trekk kjelen til side hvis det tykner raskere enn du rekker å røre jevnt, ellers kan kremen sprekke (skille seg). Sett kjelen tilbake på platen for å tykne videre til passe konsistens.

3. Forvarm stekeovnen til 160 °C.

4. Pisk smør og sukker til en luftig og kremete konsistens. Pisk inn eggeplommer en etter en, pisk røren godt sammen mellom hver eggeplomme. Sikt hvetemel, bakepulver og vaniljesukker. Vend litt av melblandingen i røren, og spe vekselvis med melk. Bland røren godt sammen. Fordel røren utover i en bakepapirkledd langpanne.

5. Ha eggehviter i en ren, tørr bolle av glass eller rustfritt stål. Pisk dem sakte sammen med litt salt til de danner et mykt skum. Skru opp hastigheten til boblene i skummet er små og jevne. Når skummet danner stive topper, tilsett sukker, litt av gangen. Pisk til blandingen er myk og blank og alt sukkeret er oppløst. Ikke visp for lenge, da blir marengsen kornete. Fordel marengsen oppå røren i langpanneformen. Dryss på mandelflak og stek kaken nederst i ovnen i 30-35 minutter, til marengsen er gyllen.

6. Dra forsiktig bakepapiret med kaken over på en rist og avkjøl.

7. Pisk kremfløte stiv og vend den lett sammen med eggekremen.

Tips: Kremen kan gjerne smaksettes med rom.

8. Del kaken i to på midten. Legg den ene kakedelen på et serveringsfat. Bre kremfyllet utover kakebunnen, og legg den andre kakedelen over. Sett kaken kaldt frem til servering.

Tip: Kaken holder seg godt i kjøleskapet og smaker like godt flere dager i etterkant (hvis det blir noe igjen, da!).

Den klassiske kvæfjordkaken er tykkere og mykere enn den yngre utfordreren pavlova.

Men du kan alltids bryte med tradisjonene og drysse friske bær over kvæfjordkaken også. Mmm!

Tid for å feire!

Kaken er en populært tilskudd til livets store anledninger, slik som nasjonaldagen, jubileum, konfirmasjoner og bryllup!

Inspirasjon til 17. mai-buffeen

Utforsk Nord-Norge

Smak på Arktisk mat og opplev samisk kultur. Lær mer om de nordnorske tradisjonene.

Søtt og godt

Eplekake fra Fruktbygda, varm sjokolade fra Hotel Bristol og masse annet godt!

Vår norske kokebok

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt