Skip to main content

OPPSKRIFT:
Svinestek med sidersjy
fra Sigstad Gård

I det frodige landskapet rundt Mjøsa ligger flere store herregårder du bør besøke.

En av dem er Sigstad Gård, som ligger i Biri i Gjøvik.

Reis tilbake i tid i i den eldste delen av gården, som er fra 1000-tallet.

I dag driftes den historierike gården av Julie Sigstad og familien, som 17. generasjonen i rekken.

I tillegg til å være et sted for historieinteresserte, er også Sigstad Gård stedet for fantastiske matopplevelser.

Julie er selvlært på kjøkkenet, og hun setter sammen utrolige smakskombinasjoner med råvarer fra gården.

En av gårdens spesialiteter er svin.

Julie og familien har 25 utegriser som koser seg i landskapet utenfor gården året rundt.

– Her kan de være aktive og frie, som etter min mening gir et bedre produkt.

Julie

Besøker du gården, serverer Julie deg gjerne et deilig måltid – selvsagt laget av svin fra gården.

Men du kan også prøve en å lage en rett fra gården hjemme!

Sjekk ut Julies smakfulle oppskrift på svinestek med sidersjy.

Perfekt om du skal imponere kresne middagsgjester!

Svinestek fra Sigstad Gård
En oppskrift fra Mjøsa

Ingredienser:

4 porsjoner + rester

Svinestek ca. 1.5 - 2 kg

8 - 12 poteter

1/2 løk

1 kg gulrot

1 liten purre

3 dl eplesider

6 dl kraft (bruk det som er fra steken + 1 kjøttbuljongterning og 3 dl vann)

2 ss fersk revet ingefær

1 ss maisenna

Saft av 1/2 sitron

1 ss sukker

Smør til steking

Kilde: Sigstad Gård

Slik gjør du:

Ca. 2 timer

1. Sett stekeovnen på 180 grader.

2. Krydre svinesteken med salt og pepper.

3. Varm litt smør i en stekepanne og brun steken på alle sider.

4. Legg steken over i en ildfast form, bruk steketermometer og la steken steke seg opp til 65 grader. Dette tar vanligvis rundt 1 time.

5. Mens steken steker kan du forberede sausen.

6. Finhakk purre og løk i småbiter og fres det i en tørr kasserolle i et par minutter.

7. Hell på eplesider og la det koke inn til ca. halvparten. Det tar rundt 10 minutter.

8. Ha i kraften og la det koke i ca. 10 minutter til.

9. Jevn sausen med maisenna og smak til med ingefær, sitronsaft og litt sukker.

10. La steken hvile minimum 30 minutter før du skjærer i den.

Server steken med kokte poteter, kokt gulrot og sidersjy.


Tips fra Julie:
– Får du rester etter steken kan du bruke det som pålegg på brødskiven!

De historiske storgårdene ved Mjøsa på Østlandet er perfekte om du ønsker deg litt landlig avslapping.

Mange av dem byr på overnatting i særklasse, kortreiste måltider du ikke glemmer og gårdsbutikker som bugner av lokale godsaker.

Utforsk gårdene

Landlig luksus, utrolige matopplevelser, historiske hager og mer!

Finn en gårdsopplevelse
Vår norske kokebok

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt