Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Par spiser lunsj ute i en hage på Walaker Hotel
Walaker Hotel.
Photo: CH / Visitnorway.com
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Er det en ting som er sikkert, er det at du ikke trenger å gå sulten på ferie i Sommer-Norge.

På flatbygdene på Østlandet, langt oppe på fjellet, langs Norges langstrakte kyst og helt inn i de i dypeste fjorder, dyrkes og foredles norske råvarer så du kan nyte bærekraftig, kortreist mat nesten hvor enn du ferdes.

Noen ildsjeler holder gamle oppskrifter i hevd, mens andre satser på nye produkter som ikke har vært vanlig å finne i norske bygder tidligere. 

Best av alt er at du en rekke steder finner matprodusenter som inviterer deg hjem til egne utsalg, der du kan få smake og kjøpe lokal og ureist kvalitetsmat. 

Her kan du finne ut mer om noen av fristelsene i Bygde-Norge:

Tunet på Haugen

Tunet på haugen

Tunet på haugen.
Photo: Agurtzane Concellon

I sentrum av Eidfjord, innerst i Hardangerfjorden, ligger et lite gårdstun med eget lokalmatutsalg

Her kan du la deg friste av deilige lukter og smaker, og kjøpe tradisjonsrik lokalmat, økologisk bakst, husflid og lokalproduserte hudpleieprodukter. 

Småbruket Haugen har vært i Hans Olav Lægreids familie i tre generasjoner, men når du tar turen innom utsalget er det kona Mona Helle Lægreid du møter:

– Her får du en opplevelse av natur, kultur og bakst, sier hun.

Tunet på haugen

Tunet på haugen.
Photo: Agurtzane Concellon

Mona og Hans Olav lager selv rullepølse og middagskurv – middagspølse – av lam, de røker ørret, og de baker økologiske brød og boller. Syltetøyet og den hermetiske frukten er også produsert på tunet, og de selger hjemmelaget hakkasteik, som kort fortalt er malt kjøtt blandet med byggryn. 

I utsalget har Mona også lefser, potetkaker og økologisk mel som hun kjøper inn, og du finner selvsagt den populære, økologiske sjokoladen til Fjåk, som lages vegg i vegg.

Tar du turen i juni blir du møtt av høner og griser på tunet, men i juli drar de til fjells sammen med Hans Olav. Han er nemlig tredje generasjons vertskap ved turistforeningshytta Rauhelleren på Hardangervidda.

Tunet på haugen

Tunet på haugen.
Photo: Agurtzane Concellon

Ekteparet har mange jern i ilden, og høst, vinter og vår tilbyr de blant annet guiding, trugeturer og aking, gjennom opplevelsesfirmaet Eidfjord Aktiv.

Grupper kan også bestille servering i «Grindaløo» hjemme på tunet. Er du så heldig at du skal handle mens det er gjestebud her, kan det hende du får høre toner fra hardingfela til spellemannen Alexander Aga Røynstrand.

– Vi har også egen godværskafé ute på verandaen. Her kan du ta en kaffe eller et glass sider mens du nyter stillheten 150 meter fra Eidfjords travle sentrum, sier Mona.

Fredheim Gårdsutsalg

Fredheim Gårdsutsalg

Fredheim Gårdsutsalg.
Photo: Alf Berg

Når du kjører inn på tunet til Fredheim Gård, er det første du ser et skilt der det står: «Kjør sakte. Barn og bønder går løse.»

– Folk sier det er en opplevelse å komme hit, ler Louise Gjør. 

I 2016 åpnet 38-åringen en splitter ny gårdsbutikk på hjemgården i Stange Vestbygd. Med 7500 verpehøner har hun ferske egg til alle, og i hyllene på Fredheim Gårdsutsalg finner du i tillegg et rikt utvalg av ferske grønnsaker: 

– Jeg dyrker alle mulige varianter av kål, også har vi blomkål, kålrot, løk og jordskokk, sier hun.

Fredheim Gårdsutsalg

Fredheim Gårdsutsalg.
Photo: Fredheim Gårdsutsalg

Om sommeren har Louise drivhus med tomater og snackagurker. 

– Det holdt ikke med 400 tomatplanter i fjor, så vi utvider i år, ler den muntre bonden.

Til sommeren skal hun også prøve seg på asparges, hvitløk, reddiker, gresskar og bønner, og i bærsesongen frister gårdsutsalget i Hedmark med nyplukkede bringebær og jordbær. 

Louise har som filosofi at hun ikke trenger å starte med noe som andre likevel gjør bedre. Derfor kjøper hun inn gulerøtter, beter og pastinakk av én nabo, og poteter av en annen. 

Du kan også fylle kurven med saft, syltetøy, sjokolade, eddiker, linduker og oster.

Fredheim Gårdsutsalg

Fredheim Gårdsutsalg.
Photo: Fredheim Gårdsutsalg

Louise mener oppskriften på suksess er at hyllene til enhver tid er fylt med varer av god kvalitet, at det ser ryddig ut, og at det er hyggelige ansatte som sier «hei» og «ha det». 

Fredheim Gård ligger vakkert til med utsikt over Mjøsa. Om sommeren kan du kjøpe deg en kaffe og en is, og sette deg ned og se over til Helgøya og Toten, før du handler

– Det er veldig enkel servering, men å sitte på tunet midt i gårdsopplevelsen er litt av det folk synes er ålreit. Da kan du nyte utsikten mens du lar ungene løpe litt, sier Louise.

Fruktbygda

Fruktbygda Gvarv

Fruktbygda Gvarv.
Photo: Live Skinnes

I den lille bygda Gvarv ved Norsjø i Telemark, er landskapet preget av frukt så langt øyet kan nå. Her kan du både se og kjenne duften av fruktblomstringen i mai, og fra midten av august og utover høsten kan du kjenne den deilige aromaen av moden frukt som du kan få smake.

Med 500 000 epletrær, kommer faktisk hvert fjerde norske eple herfra.

– Vi håper at det skal bli hvert tredje, ler Halvor Holtskog i Fruktbygda.

Legger du til produksjonen av plommer, kirsebær og moreller, møtes du av totalt 650 000 frukttrær når du tar turen hit.

Fruktbygda Gvarv

Fruktbygda Gvarv.
Photo: Live Skinnes

Fruktbygda består av 15 bedrifter der alle driver med frukt og gjester.

– Sammen har vi gjort Fruktbygda Gvarv til et begrep, sier Halvor.

Her finner du øl- og vinprodusenter, fruktpresseri, museum, hotell, spisteder, galleri og gårdsbutikker i skjønn forening. 

Det er fordi Gvarv er et av Norges varmeste steder, at fruktproduksjonen har blitt så sentral. De optimale klimaforholdene gjør ikke bygda bare til et eldorado for fruktdyrkere, det blir vakkert også.

Fruktbygda Gvarv

Fruktbygda Gvarv.
Photo: Mona Beate Kasin

Tar du med sykkelen på MS «Telemarken» på Telemarkskanalen, kan du gå av på Akkerhaugen og oppleve den idylliske bygda på to hjul. 

– Det er laget et eget sykkelkart som viser ruta mellom de ulike aktørene i Fruktbygda, sier Halvor. 

Du kan for eksempel dra innom gårdsbutikken Gvarv Frukt og Bær, oppleve konserter på Villa Lunde, gå på galleribesøk på Nyhuus Gard, dra på selvplukk hos Suigard Dyrud eller Fruktgarden Nyhus, smake vin på Lerkekåsa Vingård, eller øl hos Lindheim Ølkompani, forteller han.

– Det finnes bare noen få hundre personer som livnærer seg av fruktdyrking i Norge. I Fruktbygda ønskes du velkommen inn på tunet, og du kommer tett på dem som lever av å dyrke frukt, sier Halvor.

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad
Ad