Dynamic Variation:
Book
Norway Now
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
Utistuvollen, Vingelen Utistuvollen, Vingelen
Credits
Utistuvollen, Vingelen.
Photo: CH / Visitnorway.com
Campaign
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Norsk mat er ikke lenger «poteter med noe attåt». Over hele Norge har du nå mange spennende smaker i vente. 

Utfordre sansene og prøve deg på noe helt unikt. Hva med indrefilet fra urfe, «kongelig tørrfisk», eller kjøtt av elg skutt av kokken selv?

I det norske kjøkken finner du sammensetninger av smaker og ideer utviklet gjennom mange generasjoner.

Hver landsdel og hver bygd har sine tradisjoner, så unn deg noen lokale retter i ferien i sommer. Spør gjerne om historien til de ulike stedene og hvor maten kommer fra.

Mange har gjerne kortreiste råvarer fra lokale bønder og fiskere.  

– Velg steder som utmerker seg som Valdres mathus eller Fåvangkroa, i stedet for å stoppe langs veien på en tilfeldig veikro, sier Bernt Bucher-Johannessen i HANEN, næringsorganisasjonen for virksomheter innen bygdeturisme, gardsmat og innlandsfiske.

Her er noen steder, som garantert vil få smaksløkene til å fryde seg.

«Velg steder som utmerker seg som Valdres mathus eller Fåvangkroa, i stedet for å stoppe langs veien på en tilfeldig veikro.» - Bernt Bucher-Johannessen, HANEN

Hellviktangen Grønn Gourmet

Hellviktangen Grønn Gourmet
Credits
Hellviktangen Grønn Gourmet.
Photo: Bjørn L. Andersen / Hellviktangen Grønn Gourmet

Credits
Hellviktangen Grønn Gourmet.
Photo: Bjørn L. Andersen / Hellviktangen Grønn Gourmet

– Folk som kommer fra Oslo får ofte hakeslipp. Litt sånn «For et sted! Og så utrolig god mat! Mange kommer hit på søndager for å kose seg og spise, sier Bente Westergaard, som driver Hellviktangen Grønn Gourmet på Nesodden.

Her kan du bade om sommeren og barna kan leke i parken. Det gamle flotte jugendhuset rommer mange aktiviteter, det er brylluper hver lørdag og mange sommerfester.  

På terrassen, som vender mot sjøen, kan du fra St. Hans til første uken i august nyte økologiske retter i sommervarmen og ellers hver søndag hele året.

Selv om navnet sier gourmet er ikke prisene deretter, og ifølge Westergaard får du restaurantmat til cafépris.

Hellviktangen Grønn Gourmet
Credits
Hellviktangen Grønn Gourmet.
Photo: Hellviktangen Grønn Gourmet

Credits
Hellviktangen Grønn Gourmet.
Photo: Hellviktangen Grønn Gourmet

Hele 90 prosent av råvarene på menyen til Oslos ukjente perle består av økologiske varer, og restauranten har også egne signaturretter.

Blant disse finner du andeconfit eller energisalat, med gulrotpesto, hummus, spirer og fetaost i en deilig sammensetning.

– Denne salaten er det ingen andre som har. Vi vil gjøre folk glade og bidra til en bedre verden ved å bruke økologisk, sier Westergaard.  

I tillegg til å ha et kunstgalleri arrangeres det konserter, festivaler og dansekvelder.

Hellviktangen Grønn Gourmet
Credits
Hellviktangen Grønn Gourmet.
Photo: Marte Garmann / Hellviktangen Grønn Gourmet

Credits
Hellviktangen Grønn Gourmet.
Photo: Marte Garmann / Hellviktangen Grønn Gourmet

– Vi bruker gjerne terrassen som scene. Da kan gjestene nyte underholdningen etter middagen, sier hun.  

Beliggende ved Oslofjorden er selve turen ut til det gamle herskapshuset også en opplevelse. Det beste er å ta båt.

– Selskaper, som brylluper og firmaer, tar båt direkte til bryggen vår. For oslofolk kan det være en fin utflukt med båttur og deretter buss hit. Eller en søndagstur på 45 minutters gange langs kyststien fra Nesoddtangen.  

Stokkøya Sjøsenter

Stokkøya Sjøsenter
Credits
Stokkøya Sjøsenter.
Photo: CH / Stokkøya Sjøsenter

Credits
Stokkøya Sjøsenter.
Photo: CH / Stokkøya Sjøsenter

I strandkanten, bare to meter over havet helt ytterst på Trøndelagskysten, finner du Stokkøya Sjøsenter.

Her kan du kose deg med det som ifølge kjentfolk er Norges kanskje ferskeste og beste blåskjell, samt mye annet snadder fra havbunnen.

Maten er fanget i området av lokale fiskere, og menyen endres etter hvilken type mat det er tilgang på.

Stokkøya Sjøsenter
Credits
Stokkøya Sjøsenter.
Photo: Roar Svenning / Stokkøya Sjøsenter

Credits
Stokkøya Sjøsenter.
Photo: Roar Svenning / Stokkøya Sjøsenter

Stokkøya Sjøsenter har egen økologisk grønnsakshage og produserer egne økologiske urter.

I tillegg har de utviklet flere retter med tang og tare. Et eksempel er sukkertangsjokolade og tangsalat.

– Mannen min har bakgrunn med fangst av blåskjell og kamskjell. Vi jobber mye med arter fra havet som vi bruker i kjøkkenet, sier Torild Langklopp ved Stokkøya Sjøsenter.  

Sjøsenteret er ikke helt som andre serveringssteder langs norskekysten. Arkitekturen er preget av kvadratiske linjer, og det er sterke farger på møbler og interiør.

Det er også mulig å overnatte her, og ikke to rom er like. Da hotellet ble bygd ble det fokusert på bærekraft og gjenbruk.

Stokkøya Sjøsenter
Credits
Stokkøya Sjøsenter.
Photo: Dan Ågren / Stokkøya Sjøsenter

Credits
Stokkøya Sjøsenter.
Photo: Dan Ågren / Stokkøya Sjøsenter

– Vi brukte for eksempel gamle seil til å lage gardiner av, og gamle lyskastere fra fiskebåter til lamper, sier Langklopp.  

Før middag er det mange tilgjengelige aktiviteter, både ved sjøsenteret og i nærområdet. Barna kan leke langs den hvite sandstranden og det er mulig å leie kajakk og padlebrett. Da smaker det ekstra godt med mat og å kunne nyte den deilige utsikten etterpå.

– Det er utrolig fascinerende når du sitter på strandbaren og ser horisonten mot Norskehavet, med nordlys og stjernehimmel. Neste stopp utenfor oss er jo Island, sier Langklopp.

Fjordslottet Hotell

Fjordslottet Hotell
Credits
Fjordslottet Hotell.
Photo: Fjordslottet Hotell

Credits
Fjordslottet Hotell.
Photo: Fjordslottet Hotell

I spisesalen «Holms» kan du høre spennende fortellinger fra gammelt av mens du nyter middagen på Fjordslottet Hotell.

Spisesalen har fått navnet sitt fra hotellets tidligere eier, som drev hotellet rundt 1860. I dag er det ekteparet Christian og Ann Bolstad som står for driften.

Hotellet har vært en del av den lille fjordbygda Fotlandsvåg siden 1851 og er blitt en viktig del av kulturhistorien. Med bare 50 minutters kjøretur fra Bergen sentrum kan du bo nær både by og natur i fredelige omgivelser.

Menyen har mat produsert med kortreiste og lokale produkter, og rettene endres etter sesongene avhengig av hva som er tilgjengelig. Hotellet er særlig kjente for å ha gode fiskeprodukter.

– Det er fordi vi bruker fisk herfra, sier Christian Bolstad.

–  Vi har også delikate tre-retters menyer, og det vi kaller Slottsbuffeten GourmetGrøn. Dette er et koldtbord med varme og kalde retter, og med sauser vi bruker på huset; tomatsaus, aprikos- og sitronsaus, pepperrotsaus og honning-hvitløkssaus. Alt er laget med rene naturprodukter, sier han.

Fjordslottet Hotell
Credits
Fjordslottet Hotell.
Photo: Fjordslottet Hotell

Credits
Fjordslottet Hotell.
Photo: Fjordslottet Hotell

I sommersesongen går det mye i grillmat både til grupper og enkeltpersoner. Kjøkkensjefen Marek King legger mye arbeid i å sette sammen de ulike smakene slik at matopplevelsen blir en del av ferieminnene.

Fjordslottet Hotell
Credits
Fjordslottet Hotell.
Photo: Fjordslottet Hotell

Credits
Fjordslottet Hotell.
Photo: Fjordslottet Hotell

– Vi har også en egen «a-la-carte»-meny om sommeren. Her har vi forsøkt å holde en liten meny som treffer folk ved både å være pris- og kvalitetsbevisst. Det er både noen klassikere og noen enklere retter, slik at du får et deilig måltid, sier Bolstad.
 

Svinøya Rorbuer

Svinøya Rorbuer
Credits
Svinøya Rorbuer.
Photo: Tommy Simonsen / Svinøya Rorbuer

Credits
Svinøya Rorbuer.
Photo: Tommy Simonsen / Svinøya Rorbuer

– Ingen skal gå sultne fra oss, sier Anders Løvik ved Svinøya Rorbuer.  

På restauranten «Børsen» serveres det god og ekte mat i rikelige porsjoner rett fra havet.

Stedet har fått navnet sitt etter fiskerne som fra 1828 til 1960-tallet brukte å sitte på stolene utenfor og diskutere fiskepriser.

Med storhavet på den ene siden, og bratte fjell på den andre, er det ikke så rart Lofoten regnes som ett av verdens vakreste øyriker.

Svinøya Rorbuer
Credits
Svinøya Rorbuer.
Photo: Tommy Simonsen / Svinøya Rorbuer

Credits
Svinøya Rorbuer.
Photo: Tommy Simonsen / Svinøya Rorbuer

Menyen er preget av havet, og skiftes etter årstidene avhengig av hvilke råvarer som er tilgjengelige. Fokuset er ureist mat, og 50 meter fra rorbuene har de sitt eget fiskebruk.

Signaturretten er riktignok «tørrfisk Royal», som har fått navnet sitt etter at Dronning Sonja åpnet fastlandsforbindelsen Lofast i 2007.

– Da var dronningen hos oss og spiste lunsj, og retten hun fikk ble derfor oppkalt etter henne, sier Løvik.  

Lokalene ligger i det som en gang var Svolværs første butikk. Dette var opprinnelig en gammel handelsbrygge som nå fungerer som et levende museum.

Svinøya Rorbuer
Credits
Svinøya Rorbuer.
Photo: Tommy Simonsen / Svinøya Rorbuer

Credits
Svinøya Rorbuer.
Photo: Tommy Simonsen / Svinøya Rorbuer

– Her blir du tatt med 100 år tilbake i tid. Det er mange som har spørsmål når de kommer på besøk og derfor lærer vi også opp våre ansatte. For at gjestene skal få en god opplevelse er det viktig at alle klarer å formidle historien på en god måte, sier Løvik.    

Etter et deilig måltid med tradisjonelle retter fra havet kan du fra september til april også få med deg nordlyset. Andre aktiviteter inkluderer fiske og havørnsafari.  

Vega Havhotell

Vega Havhotell
Credits
Vega Havhotell.
Photo: Vega Havhotell

Credits
Vega Havhotell.
Photo: Vega Havhotell

For å komme til Vega Havhotell må du ta båt en time ut i havgapet, til øya Vega.

Her har ekteparet Jon og Anna Aga viet livet til å lage berikende opplevelser for gjestene, og Jon vet at veien til hjertet går via magen.

– Vi er kjent for å servere god mat laget på skikkelige råvarer. Det går mye i fersk fisk både fra Vega og regionen rundt, og vi er litt «matfangere» vi også, sier han.

Med «matfangere» mener han krabbene de fanger til retten «Ovnsbakt skrei med pasta og krabbebuljong». Hver ettermiddag drar han ut og henter krabber i teinene.

Disse brukes i saus og hives rett i pannen en halvtime før servering.

– På denne måten er vi sikre på at de er helt ferske og levende før de går i panna, sier han.

Havhotellet har ingen «a-la-carte» meny, men serverer en 5-retters meny hver kveld. Denne har fått navnet «en smak av Vega».

Til retten hører god vin fra en velfylt vinkjeller. Råvarene er stort sett hentet lokalt men Aga vet at skikkelig kvalitet kommer fra opphavsstedet.

Vega Havhotell
Credits
Vega Havhotell.
Photo: Vega Havhotell

Credits
Vega Havhotell.
Photo: Vega Havhotell

– Vi henter parmesanost fra Italia og trøffel fra Pignon i Frankrike. Når vi setter sammen 5-retters-menyen skal det være som en bukett av sommerblomster – en skikkelig smaksopplevelse, sier han.

Vega Havhotell
Credits
Vega Havhotell.
Photo: Vega Havhotell

Credits
Vega Havhotell.
Photo: Vega Havhotell

Dessuten baker Aga alle brødene til maten og har også glutenfrie alternativer.

– Sausene våre er uten mel. Vi bruker smør istedenfor. Slik kan vi tilby en god meny for allergikere også, sier han.

Brekkeseter

Brekkeseter
Credits
Brekkeseter.
Photo: Boine / Brekkeseter

Credits
Brekkeseter.
Photo: Boine / Brekkeseter

Nærhet til natur og råvarer er viktig for Bjørn Setsaas. Han driver Brekkeseter, og er både jeger og kokk. Det er ikke bare omgivelsene rundt Brekkeseter som er eventyrlige.

Stedet er selv brukt som motiv i flere kunstverk opp igjennom tidene, og i triologien om Kristin Lavransdatter skriver Sigrid Undset om når Kristin er på Høvringen og Brekkeseter med faren «Lavrans». I sommer kan du oppleve å være samme sted.  

Brekkeseter
Credits
Brekkeseter.
Photo: Boine / Brekkeseter

Credits
Brekkeseter.
Photo: Boine / Brekkeseter

I Rondane Restaurant serveres hjort, rein, elg og selvfølgelig fjellørret. Når sesongen tillater det høstes det urter, bær og sopp til matlagingen.

For Setsaas er det viktig å produsere og bruke lokale råvarer, og å by på en naturnær matopplevelse med vilt, fisk og sunne grønnsaker. På Brekkeseter er det vanlig med mange gjester, og i spisestuen kan det dekkes til 90 personer.

– Vi skal ha veldig høy kvalitet på matsiden, med norske grønnsaker og lokalt produsert mat, sier han.

Brekkeseter
Credits
Brekkeseter.
Photo: Boine / Brekkeseter

Credits
Brekkeseter.
Photo: Boine / Brekkeseter

I Rondane nasjonalpark, øverst på seterområdet Høvringen, ligger Brekkeseter nært naturen og alt den har å by på.

Etter en dag med storslåtte naturopplevelser er det deilig å kunne slappe av med norsk mat på tallerkenen etterfulgt av en kveld foran en varm peis.

HANEN

Bamsrudlåven
Credits
Bamsrudlåven.
Photo: Sigve Aspelund (Tinagent)/HANEN.NO

Credits
Bamsrudlåven.
Photo: Sigve Aspelund (Tinagent)/HANEN.NO

De mange gode matopplevelsene i Norge er tilpasset sesongene, og blant HANENs 450 medlemsbedrifter finner du et mangfold av spennende spisesteder.

Landet rundt kan du smake på alt fra de helt enkle måltidene til den mest eksklusive og enestående gourmetmaten, og ofte er det kort vei fra jorde, fjell, skog eller sjø til din tallerken eller ditt glass.

Utvalget av kafeer og restauranter er like variert - fra gårder med restaurant i låve eller lavvo, eller kanskje utendørs, til de mest innbydende og trendy restaurantene som virkelig er noe utenom det vanlige.

Du kan også besøke et stort antall gårdsbutikker over hele landet. Her kan du se, smake og kjøpe mat og drikke fra området du besøker.

Deretter kan du lage dine egne måltider når du kommer hjem, mens du henter frem minnene fra besøkene du har hatt på turen.

Bryhni Søndre
Credits
Bryhni Søndre.
Photo: Bryhni Søndre

Credits
Bryhni Søndre.
Photo: Bryhni Søndre

Er du usikker på hvilke restauranter og serveringssteder som er verdt et besøk, kan HANEN hjelpe deg å finne et måltid som passer deg.

FåvangKroa
Credits
FåvangKroa.
Photo: FåvangKroa

Credits
FåvangKroa.
Photo: FåvangKroa

Husk å laste ned visitnorway-appen for iOS eller Android, og la den hjelpe deg å finne de beste norgesopplevelsene.

Finn din matperle

Gode norske matopplevelser
Hele 90 prosent av råvarene på menyen til Oslos ukjente perle består av økologiske varer, og restauranten har også egne signaturretter. Read more
Hellviktangen Grønn Gourmet
I strankanten, bare to meter over havet helt ytterst på Trøndelagskysten, finner du Stokkøya Sjøsenter. Her kan du kose deg med det som ifølge… Read more
Stokkøya Sjøsenter
Hotellet har vært en del av den lille fjordbygda Fotlandsvåg siden 1851 og er blitt viktig del av kulturhistorien. Med bare 50 minutters kjøretur fra… Read more
Fjordslottet Hotell
På restauranten «Børsen» serveres det god og ekte mat i rikelige porsjoner rett fra havet. Stedet har fått navnet sitt etter fiskerne som fra 1828 til… Read more
Svinøya Rorbuer
For å komme til Vega Havhotell må du ta båt en time ut i havgapet, til øya Vega. Her har ekteparet Jon og Anna Aga viet livet til å lage berikende… Read more
Vega Havhotell
Brekkeseter på Høvringen ved Rondane Nasjonalpark. Fantastisk turterreng for fotturer, vandring, ski, alt i merkede stier og oppkjørte løyper om… Read more
Brekkeseter
Click to activate
Select
    Click to activate

    Les mer om Norges-ferien

    Finn en gård for deg

    Her kan du søke etter gårder og gårdsaktiviteter i hele landet.

    ×