Dynamic Variation:
Book
Norway Now
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
Ægir, Flåm Ægir, Flåm
Credits
Ægir, Flåm.
Photo: Flåmsbrygga/Thor Brødreskift
Campaign
Partner
Media
Meetings
Travel Trade
Ad

Suksesshistorien om norske mikrobryggerier

Da øltrenden først kom til Norge, kom den for alvor. De siste årene har hundrevis av nye bryggerier dukket opp, og mange har høstet internasjonal anerkjennelse for sine flytende delikatesser.

Originaltekst (engelsk): Mikael Lunde

Evan Lewis, Ægir, Flåm
Credits
Evan Lewis, Ægir, Flåm.
Photo: Thor Brødreskift/Flåmsbrygga

Credits
Evan Lewis, Ægir, Flåm.
Photo: Thor Brødreskift/Flåmsbrygga

Gikk du inn på en pub i Norge for ti år siden, kunne du velge mellom en vanlig øl … eller rett og slett ingen øl. Så du liker ikke fatøl? Det var da dumt.

– Enda verre, det holdt at du løftet en finger i været – det betydde at du bestilte en øl, sier Evan Lewis, en av gründerne bak Ægir Bryggeri. – Å ha én øl for alle smaksløker er jo absurd. Det er det samme som om cheeseburger skulle blitt servert som eneste matrett.

Men spoler du frem til dagens Norge, er situasjonen en helt annen. Interessen for (og tørsten etter) mikrobrygget øl har eksplodert. Nesten månedlig dukker det opp nye bryggerier, og mange har allerede høstet internasjonal anerkjennelse.

– Sist jeg sjekket var det registrert 188 små bryggerier i Norge – og det er mange. Jeg må applaudere mange av de nye norske bryggeriene som har kommet så langt på kort tid, sier Lewis.

Det startet i USA

Lewis begynte som hobbybrygger i 1989. Da var han 17 år gammel og gikk på videregående skole i New York. På den tiden var «mikrobryggerirevolusjonen» allerede i gang i USA. Senere flyttet han til California, der han lærte at det fantes en øl for enhver smak og til enhver anledning.

For 12 år siden overtok Lewis og kona, Aud Melås, en kafé i Flåm – omgitt av fjell og fjorder. Men for en ølelsker var det en skuffelse.

– Jeg tenkte at hvis vi skulle drive en pub, måtte det være en pub med et eget bryggeri, sier Lewis.

Bryggeriet fikk navnet Ægir, oppkalt etter den norrøne guden som var konge over havet og bryggmester for de andre gudene. I dag er det et av Norges ledende mikrobryggerier. Da de startet, hadde den norske ølrevolusjonen allerede begynt å ta form.

Ægir, Flåm
Credits
Ægir, Flåm.
Photo: Thor Brødreskift/Flåmsbrygga

Credits
Ægir, Flåm.
Photo: Thor Brødreskift/Flåmsbrygga

En felles innsats

For ti år siden ville trolig mange nordmenn blitt forvirret av store, svarte tavler med flere titalls – om ikke hundretalls – ulike øltyper. I dag, derimot, velger vi glatt mellom alt fra klassisk lager til spontangjæret øl, sterke stouts og en hel rekke hveteøl og IPA-varianter. Ofte brygges ølen i rommet ved siden av.

– Ja, det er ganske vanlig. Importen har også økt enormt, sier Tore Nybø. Han er administrerende direktør for Nøgne Ø, som av mange anses å være bryggeriet som satte fart på øltrenden i Norge.

Nøgne Ø ble etablert i Grimstad i 2002. Da Nybø kjøpte seg inn et par år senere, sto selskapet på randen av konkurs.

– På den tiden var det ikke noe marked for mikrobrygget øl. Vi distribuerte ølen ved å kjøre rundt i private biler, i tilligg til at vi solgte på Vinmonopolet, sier Nybø, som på dette tidspunktet også var hjemmebrygger.

Men med hjelp fra bryggeriets gründere, venner og bekjente klarte den lille bedriften å få fart på produksjonen.

Selv om Nøgne Ø i dag har en betydelig større produksjon, er bryggeriet fremdeles kjent for å produsere noen av de beste øltypene på markedet, sammen med andre bryggerier som blant annet Haandbryggeriet, Lervig, Austmann, Kinn – og Ægir.

Ægir, Flåm
Credits
Ægir, Flåm.
Photo: Thor Brødreskift/Flåmsbrygga

Credits
Ægir, Flåm.
Photo: Thor Brødreskift/Flåmsbrygga
Tore Nybø, Nøgne Ø, Grimstad
Credits
Tore Nybø, Nøgne Ø, Grimstad.
Photo: Nøgne Ø

Credits
Tore Nybø, Nøgne Ø, Grimstad.
Photo: Nøgne Ø

En verden å utforske

Selv om mikrobryggerier fremstiller liknende øl over hele verden, kunne man ikke ta det for gitt at trenden ville falle i smak også i Norge.

– Det verste som kan skje er at noen bryggerier produserer middelmådig øl, og at de som prøver denne konkluderer med at mikrobrygget øl ikke er noe for dem. Heldigvis har kvaliteten på mikrobrygget øl i Norge alltid vært veldig høy, sier Evan Lewis.

Tore Nybø sier seg enig: – Vårt motto er at vi er et bryggeri som aldri inngår kompromisser. Det har kostet oss noen liter, men å produsere middelmådig øl ville påvirket hele bransjen.

Nybø mener at trenden i Norge eksploderte for fullt for fire–fem år siden. Mange øldrikkere har blitt veldig bevisste på hva de drikker, men eksperimenterer med ulike typer og smaker, og prøver til og med å lage sitt eget øl hjemme.

– Det er først når du begynner å utforske ølverdenen at du innser hvor mye den har å by på. Litt etter litt vil du begynne å oppleve øl på en helt ny måte. Når jeg treffer kompiser, pleier vi å ta med fire øltyper hver, og så prøver vi cirka en desiliter av hver sort. Det er mye morsommere enn at alle sitter med hver sin sekspakning.

Slik gjør du det selv

Stadig flere brygger øl hjemme.

– Å brygge er både sosialt, morsomt og enkelt. Det er verdens beste hobby, sier Tore Nybø.

Her deler han noen tips til hvordan du kan komme i gang:

  • Først og fremst bør du undersøke om du kjenner noen som brygger øl, og som kan dele noen erfaringer.
  • Det enkleste er å begynne med en ale som gjærer i romtemperatur.
  • Besøk en hjemmebryggingsbutikk for å få tips, utstyr og bøker. Les deg opp på det grunnleggende om ølbrygging før du setter i gang.
  • Vær for all del ikke redd for å mislykkes. Skulle det gå galt, er det bare å prøve igjen.
  • Vær nøye med desinfisering, hygiene og detaljer – det er dette som skiller de gode bryggeriene fra andre.

Om bryggeprosessen

Slik oppsummerer Evan Lewis bryggeprosessen:

– Den viktigste ingrediensen i øl er malt – det vil si spiret og tørket korn, i hovedsak bygg. Kornet behandles på et malteri for å utvikle enzymer, som er helt nødvendige for bryggeprosessen. Deretter knuses malten – på Ægir har vi 22 sorter malt – og blander den med varmt vann. Denne prosessen kalles mesking.

– Under meskingen forvandles enzymenes stivelse til maltose, og det er denne væsken som er kjent som vørter. Vørteret kokes, og deretter tilsettes humle på nøye planlagte tidspunkt for å få den rette aromaen, bitterheten og smaken. Humle er ølens krydder.

– Til slutt avkjøles vørteret til fermenteringstemperatur (mellom 8 og 25 grader, avhengig av øltype), før gjær tilsettes. I løpet av noen dager vil gjæret gjøre om sukkeret til alkohol, karbondioksid og smak.

Finn ditt lokale mikrobryggeri

Les også

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad
Ad