There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.
Scandic Hotels - i alle landets store byer
Nordic Choice Hotels - en annerledes hotellkjede
Thon Hotels - fantastisk frokost
Hostelling International Norge - sov komfortabelt og rimlig
Radisson Blu Hotels - finn dine favorittreisemål
Widerøe - Skandinavias største regionale flyselskap
AutoEurope - stort utvalg og uslåelige priser
Vy express - gjør det enkelt å reise grønt med buss
DFDS - ta den behagelige sjøveien fra København til Oslo
Rent-A-Wreck - det smarte leiebilvalget
Arctic Campers - lei din bobil eller camper
NOR-WAY Bussekspress - grønne bussreiser i hele Sør-Norge
Vy - å reise miljøvennlig skal være enkelt
Hurtigruten - "Verdens vakreste sjøreise"
Authentic Scandinavia - spennende norgesreiser
Up Norway - skreddersydde reiser
Norrøna Hvitserk - ekspedisjoner og eventyrreiser
Fjord Tours - opplev Norge i et nøtteskall® med kun én billett
Discover Norway - opplevelser i Norge. Ferdigpakka ski-, sykkel- og fotturer
Norwegian Holidays - pakkereiser til lave Norwegian-priser. Fly, hotell og leiebil
Secret Atlas - Svalbard og Nord-Norge. Små Skip med 12 gjester.
DanCenter - din feriehusekspert i Norge
Norgesbooking - finn en koselig hytte til norgesferien
Beitostølen - eventyr og nytelse hele året
{{title}} {{:price}} - {{!preprice}} Price: {{?}} {{preprice}} {{/}} {{price}} {{:postprice}}{{postprice}}{{/}} {{?:pricing}} - {{pricing}} {{/pricing}}
Nepalesiske sherpaer kan bære sin egen kroppsvekt i dagesvis. Det kommer norske turstier til gode.
Publisert: 16. august 2017
Å gjøre barsk norsk natur tilgjengelig for flere enn fjellgeiter og ekstremsportutøvere er ikke en oppgave alle takler.
I over ti år har denne jobben blitt utført med prisvinnende presisjon av representanter for en folkegruppe som lever i, av og for fjellene – sherpaene, som tradisjonelt holder til øst i Himalaya, India, Tibet og Nepal.
Det er fra sistnevnte land mennene som rydder opp i norsk natur kommer fra. De har allerede rukket å sette uutslettelige spor i vår hjemlige fjellheim, og historiene om deres fysiske styrke er nok til å sette en støkk i en gjennomsnittlig norsk sofapotet.
– Sherpaene er blant de sterkeste folkegruppene i verden. De er spesielt utholdende og kan arbeide i samme tempo i månedsvis. Tommelfingerregelen er at de kan bære sin egen kroppsvekt i dagevis uten å bli slitne. Selvsagt kan de også bære veldig tunge bører og gå veldig langt. I Nepal har jeg sett noen av dem bære over 200 kilo.
Stibygger, fjellbonde og snekkermester Geir Vetti er en primus motor innen dette feltet. I en årrekke – tolv, for å være nøyaktig – har han formidlet kontakt mellom sherpaer fra Nepal og ulike stibyggeprosjekter over hele Norges land.
Han mener sherpaenes nære innstilling til sine omgivelser er en perfekt match for norske forhold.
– Sherpaene er et naturfolk. De bygger stier på samme måte i Nepal som de gjør her i Norge.
Selv om bonden fra Luster i Skjolden selv mottok Riksantikvarens Kulturminnepris i 2012 – blant annet for sitt engasjement for nettopp arbeidsformidling, igangsettingsprosjekter og kulturminner, ifølge Riksantikvaren – er det arbeiderne østfra («sherpa» betyr direkte oversatt «østlending») Vetti hyller når han snakker om arbeidet de har gjort sammen.
– De har en enorm respekt for naturen og livet på jorden. Hadde resten av verden hatt en brøkdel av den, ville vi ikke hatt problemer med klima og forurensing.
Han mener de kun kan ha én ting å lære av oss: Organisering.
Det er ikke bare Geirr Vetti som har vunnet pris for dette arbeidet.
Tidligere i sommer, da NRKs «Sommertoget» stanset på Åndalsnes, var det sherpaene selv som kunne stikke av med prisen for «Årets fjellgeit», som årlig deles ut av Den Norske Turistforening og Norsk Fjellfestival til «noen som har medvirket til å få flere folk ut på tur på en naturvennlig måte».
I begrunnelsen til juryen het det: «De har bidratt stort i den norske fjellheimen for å tilrettelegge for bedre ferdsel. I Romsdalen er eksempler stien opp til Nesaksla samt enkelte parti over Romsdalseggen. Sherpa-folket har en ydmykhet til fjellet, naturen og folka som ferdes i fjella, som gjør de til en verdig mottaker av Årets Fjellgeit 2017.»
Sonam Sherpa mottok prisen på vegne av arbeidskameratene med stolthet og ydmykhet:
– Tusen takk. Vi sherpaer er et fjellfolk. Og vi er veldig glade for å kunne komme til Norge hvor vi bygger steintrapper i fjellene. Jeg skal bringe prisen vi har fått hjem til mitt folk sherpaene, sa han til NRK under prisoverrekkelsen på «Sommertoget».
Et innlegg delt av Opplev Buskerud (@opplevbuskerud)
Det er altså ikke bare et estetisk arbeid som finner sted når sherpaene legger steinblokk på steinblokk i trappeformasjon. Nye rekorder settes stadig.
I Midsund utenfor Molde er landets lengste steintrapp lagt opp til fjellet Digertoppen, som befinner seg 527 meter over havet. I Tromsø er antallet turgåere opp til Fjellheisen fordoblet i løpet av et år, med 100 000 friskuser i alle aldre registrert i full vigør opp fjelltrappene. Hallingskarvet, Geiranger, Jostedalsbreen og Ulriken i Bergen er bare noen få andre steder som har fått nyte godt av sherpaenes stødige hender.
Geir Vetti legger ikke skjul på at han er stolt av hva de har fått til:
– På ti år har vi utført mer enn 200 stier i Norge. Akkurat nå pågår ti prosjekter, fra Tromsø i nord til Gaustatoppen i sør, forteller han.
Selv erfarne fjellfolk har en sunn respekt for fjellets luner og tar sine forholdsregler når de skal på tur i norske fjell.
1. Planlegg turen og meld fra hvor du går.
2. Tilpass turen etter evne og forhold.
3. Ta hensyn til vær- og skredvarsel.
4. Vær forberedt på uvær og kulde, selv på korte turer.
5. Ta med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre.
6. Ta trygge veivalg. Gjenkjenn skredfarlig terreng og usikker is.
7. Bruk kart og kompass. Vit alltid hvor du er.
8. Vend i tide, det er ingen skam å snu.
9. Spar på kreftene og søk ly om nødvendig.
Les mer om sikkerhet i fjellet.
Her er et utvalg kjente selskaper som gjør alt de kan for at turen din skal bli uforglemmelig fra start til slutt.
Det er ingen grunn til å sitte stille på norgesferien. Finn ting å gjøre enten du er ved kysten, i fjellet eller et sted midt i mellom.
Naturen og fjellene har gjort turtradisjonen til en del av vårt felles arvestoff. De siste årene har økt satsing på lokal mat, design og arkitektur gitt rammene rundt turopplevelsen en helt ny dimensjon.
Borte er tradisjonelle trekk som laftede vegger, små glugger og gress på taket. Stadig oftere møter du turisthytter med ny og spennende design langt utenfor allfarvei.
Tilbake til toppen