Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
To personer skuer utover utsikten fra Skålatårnet i Stryn.
Skålatårnet, Stryn.
Photo: Sverre Hjørnevik/visitnorway.com
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Fjellet i Norge lokker med alt fra fotturer og rideturer, til magiske øyeblikk med mat og kultur.

Det er populært å legge i vei fra hytte til hytte i frisk fjelluft med sekk og niste, og for mange er den årlige fotturen i fjellet obligatorisk. 

Synes du det er tungt å bære sekken finnes det aktører som kjører den for deg, og det er også mulig å gå med lokalkjent guide som viser vei og sørger for en trygg fjellopplevelse. 

Ønsker du kortere turer, kan du bo på ærverdige fjellhoteller der vertskap med god lokalkunnskap gir deg tips til hvor du finner fine dagsetapper tilpasset akkurat ditt nivå. Vil du ikke gå selv, er det også mulig å sette av sted på hesteryggen.

Når kvelden kommer kan du nyte kortreist fjellgourmet, eller kanskje også få med deg en forestilling basert på et av Norges mest kjente litterære verker. 

Synes du det er vanskelig å velge hva du skal gjøre? Her har du gode ideer til aktiviteter i fjellet:

Dalseterstallen

Dalseterstallen

Dalseterstallen.
Photo: Ian Brodie

Beliggende 930 meter over havet, og med utsikt over Espedalen og inn i Jotunheimen, er Dalseter Høyfjellshotell et fantastisk utgangspunkt for turer til fots, eller på hesteryggen, i vakker norsk natur.

Her har det vært drevet med hest helt siden Grethe Gillebos hesteglade bestefar kjøpte Dalseter i 1939, og i dag er Grethe tredje generasjon eier og vertskap sammen med Arnt Ove Voldbakken.

– Her kommer du til et sted som er ujålete, avslappende og tett på naturen. Du kan senke skuldrene og møte hesteinteresserte folk, sier Grethe.

Dalseterstallen

Dalseterstallen.
Photo: Ian Brodie

Hver sommer tar Morten Hansen fra Åsli Ridesenter med seg 35 islandshester og noen fjordinger opp til Dalseterstallen. Du kan være med på rideturer i både skog og fjell, avhengig av vær og ferdighetsnivå. 

Du kan bli med på 45 minutter ridning på bane med instruktør, eller formiddags- og ettermiddagsturer i fjellet på mellom to og to og en halv time.

Uerfarne ryttere må være 10-12 år for å ri på tur, mens de som har erfaring med hest fra før kan være litt yngre. Det er seks års aldersgrense for å ri på bane, mens de aller minste kan få klappe hesten og sitte på den når den står i ro.

Dalseterstallen

Dalseterstallen.
Photo: Ian Brodie

Det er plass til 10-15 ryttere på hver ridetur, og hver tur blir tilpasset akkurat ditt behov

– Vi snur oss rundt etter typen gjester som er med, enten du liker tempo eller en ridetur med utsikt. Instruktørene på Dalseterstallen er også flinke til å finne en hest som passer rytteren, sier Grethe.

Mange kombinerer rideturen med et opphold på hotellet. Du kan også bli med på en formiddags- eller ettermiddagstur, og bestille en tradisjonell lunsjbuffé eller treretters middag. Eller bare nyte utsikten med en is og kaffe.

Hindsæter

Hindsæter

Hindsæter.
Photo: Jan Egil Jægersborg / outtt.com

– Hindsæter er et historisk tømmerhotell i Jotunheimen fra 1898, med fokus på naturopplevelser og god mat, sier Karola Wenzel.

I 15 år har hun og ektemannen André Sundero drevet hotellet som ligger med storslått utsikt til de østlige delene av Jotunheimen, og til fjellskog, vann og 2258 meter høye Nautgardstind. 

– De fleste gjestene kommer tilbake for maten, og fordi de er trollbundet av beliggenheten som er et fantastisk utgangspunkt for turer i fjellet, sier Karola. 

Hotellrommene er små og koselige, og egner seg godt for par eller vennegrupper.

Hindsæter ligger langs den Nasjonale turistveien over Valdresflya, der Besseggen er det store trekkplasteret. Hotellet er i tillegg et godt utgangspunkt for dagsturer til Glittertind, og flere andre topper på over 2000 meter er innen rekkevidde.

Hindsæter

Hindsæter.
Photo: Jan Egil Jægersborg / outtt.com

Med god lokalkunnskap gir André og Karola deg alltid tips til flotte turer, på godt merkede stier fra hotellet.

Selv om de mest populære turene kan være folksomme om sommeren, har Hindsæter vandreturer der du kan være for deg selv en hel dag midt i fellesferien, forteller Karola.

Utenfor hotelldøra kan du legge i vei på både korte og lange dagsturer via Stuttgonglia naturreservat og Veomyrin, du kan ta turen til Ridderspranget, eller gå natur- og kulturstien Hulderstigen. 

Hindsæter

Hindsæter.
Photo: Scanout

Tilbake på det Hindsæter kan du slappe av i hotellets egne fjellspa, før du får servert en deilig treretters middag laget av bærekraftige råvarer:

– Vi legger stor vekt på presentasjon og formidling av gamle mattradisjoner når vi serverer, sier Karola.

På menyen står gjerne reinsdyr og fjellørret fra fjellene rundt, og om kvelden kan du nyte et stort utvalg av norsk håndverksøl fra hotellets øl- og vinkjeller.

Discover Norway

Kristinspelet, Høvringen

Kristinspelet, Høvringen.
Photo: Erik Berg Johansen

I sommer kan du bli med Discover Norway på en helg tettpakket med natur- og kulturopplevelser på Høvringen. 

Her kan du nemlig oppleve flotte fotturer i Rondane kombinert med det historiske spelet om Kristin Lavransdatter på Jørundgård.

Sigrid Undset la store deler av handlingen i historien om Kristin Lavransdatter nettopp til Nord-Sel og Høvringen. Forfatteren gikk ofte turer i fjellene her for å hente inspirasjon til trilogien hun fikk Nobelprisen i litteratur for i 1928.

Rondane

Rondane.
Photo: Discover Norway

– Høvringen er et fantastisk utgangspunkt for fotturer, og turleder er både lokalkjent og kjenner trilogien om Kristin Lavransdatter godt, sier daglig leder i Discover Norway Borghild Krossli.

Her bor du på tradisjonsrike Øigardseter Fjellstue, og fredag og lørdag arrangeres turer i fjellet med Høvringen som utgangspunkt.

Teater- og fjellturen til Discover Norway er egnet for alle, uansett fjellerfaring. Du kan velge om du vil være med på fotturene, eller bare rusle rundt i nærområdet på Høvringen, forteller Borghild.

Rondane

Rondane.
Photo: Mountains of Norway/Yngve Ask

– Lørdag kveld drar vi ned til Jørundgard og teateroppsettingen «Kristinspelet». Helgen avsluttes med omvisning på Nord-Sel, søndag, sier hun.

Jørundgard ble bygget til filmatiseringen av Undset-trilogien i 1994. 

På scenen finner du både profesjonelle skuespillere og amatører, blant dem Heidi Rud Ellingsen i rollen som Kristin Lavransdatter, Gard Skagestad i rollen som Erlend og Marit Østby som den eldre Kristin.

Østerbø Fjellstove

Østerbø

Østerbø.
Photo: Sverre Hjørnevik/Fjord Norway

Ved veis ende av andre etappe på den populære fotturen fra Finse til Vassbygdi, kommer du til Østerbø. Her har Nina Steenstrup Sønsteng de siste 25 årene gitt glade vandrere kost og losji før siste del av den frodige Aurlandsdalen. 

Når du går inn døra til resepsjonen kommer du inn i den gamle, laftede stua fra 1772

– Østerbø Fjellstove er en gammel gård bygget om til overnatting. Vi har noe for enhver smak – alt fra turistforeningsstandard med DNT-priser, til hotellrom, hytter, campingplass og leiligheter med alle fasiliteter, sier Nina. 

Østerbø

Østerbø.
Photo: Østerbø Fjellstove

Skal du gå Aurlandsdalen venter både spennende historie og vakker natur. Hvis du vil kan du parkere bilen på Østerbø og bare gå den nederste delen av dalen. Husk at Vestlandet er bratt:

– Jeg anbefaler ikke Aurlandsdalen som den første turen du tar med barna på, men den går fint for familier som er vant til å gå i fjellet, sier Nina

I Aurlandsdalen må du regne med å dele stien med andre, men fra Østerbø finnes flere spennende og varierte turer. Følger du elva Langedøla gjennom vakre Langedalen, går du ofte i en eventyrverden helt alene. Etter to timer kan du nyte synet av Langedalsfossen, før du snur og tar turen tilbake til Østerbø.

Aurlandsdalen

Aurlandsdalen.
Photo: Sverre Hjørnevik/Fjord Norway

Nina og de andre ansatte hjelper gjerne til med tips til alternative turer for mindre fjellvante vandrere i alle aldersgrupper: 

– Bare ti minutter unna med bil, befinner du deg for eksempel 1400 meter over havet med utallige fiskevann, sier hun.

Idylliske Østerbø Fjellstove ligger og speiler seg i Aurdalsvannet som det er fint å rusle rundt. Det går også an å leie en robåt, ta fram fiskestanga, eller ta på badetøyet – hvis du orker: 

– Det er kjempefint å bade i Aurdalsvannet – det holder ti grader. Det er en frisk fornøyelse, ler Nina.

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages