Skip to main content

Dra på tur i villmarka

Følg i fotsporene til Gjermund Nordskar, som har skrevet bok om sine vandringer i 37 av Norges 47 nasjonalparker! Han tipser deg om hvordan du kan ferdes utenfor allfarvei i noen av de mindre omtalte og mest spennende villmarkene vi har – uten å sette spor.

«Alle disse nasjonalparkene er helt særegne og byr på opplevelser for hele familien».

Norge er kjent for sin uberørte natur, og den er knapt mer urørt enn i de 47 nasjonalparkene som ligger spredt over hele landet. Gjermund Nordskar ga seg selv en personlig utfordring: han ville vandre i 80 dager gjennom en rekke av nasjonalparkene på fastlandet. Resultatet er boken Til topps i Norges nasjonalparker, der Nordskar blant annet minner om at mange av de store parkområdene er lett tilgjengelig turterreng for de aller fleste av oss.

– Hvis du unngår de mest besøkte stedene, kan du boltre deg fritt i urørt natur som strekker seg lenger enn øyet kan se, sier Nordskar.

Hvorfor vi har nasjonalparker

Nasjonalparker og andre naturvernområder skal sikre sårbare omgivelser, og her gjelder noen få, enkle regler: Ta hensyn til natur, dyr og lokalfolk, og unngå å gjøre skade. Kort sagt, vis naturvett og forlat naturen slik du helst vil finne den.

Ved inngangen til mange nasjonalparker ligger besøkssentre der du kan få informasjon om parken. Innenfor vernegrensene finner du 20 000 kilometer med stier og langrennsløyper tydelig merket med Den norske turistforenings velkjente T-er, og overnattingsstedene drives ofte på bærekraftig vis.

Olav Nord-Varhaug er seksjonsleder for Nasjonalparkseksjonen i Miljødirektoratet, som har lansert det kompromissløse slagordet «Velkommen til naturen».

Naturen i nasjonalparkene er robust. Den tåler å bli mye mer brukt enn den gjør i dag, mener Nord-Varhaug.

Les mer om verneområder på miljødirektoratets offisielle nettsted.

Sjeldne fotomotiver

Turgåere er ofte ivrige etter å poste opplevelser i nasjonalparkene i sosiale medier, og det er bra, sier Nordskar. Det skaper nemlig bevissthet rundt de utallige mulighetene parkene har å by på. Men det er gjerne bare noen få av de 47 nasjonalparkene som vises frem på Instagram og Facebook.

Fem parker utenfor allfarvei

Så hvilke av sine favorittparker vil Nordskar dele med oss?

Gjermund Nordskar nevner kjapt Lomsdal-Visten i Helgeland, Seiland utenfor Hammerfest, Breheimen innerst i Sognefjorden, og Rago og Sjunkhatten rett nord for Bodø.

Lomsdal-Visten er kjent som et urørt område og er en av Norges siste villmarker.

Seiland i Finnmark har en vakker skjærgård.

– Breheimen er en lite besøkt fjellkjede med mange små isbreer og flotte fjell. Parken kommer ofte litt i skyggen av storebroren Jotunheimen.

Rago er en park for eventyrerne blant oss, med flotte fossefall og kontrastfylte farger.

Sjunkhatten har vill natur og store kontraster. Her seiler havørnene over hodet på deg, og bratte fjellsider stiger rett opp av fjorden. Sjunkhatten kalles gjerne «barnas nasjonalpark» fordi naturen er lett tilgjengelig også for de små.

«Naturen i nasjonalparkene tåler å bli mye mer brukt enn den blir i dag.»

Sansenes rike

Hvilke godlukter sitter igjen i Gjermund Nordskars nesegrev etter 37 turer i nasjonalparkene?

– Det er noe helt spesielt å lukte sjø når du står på et høyt fjell. I Norge har vi mange fjellmassiver ved havet, men også mye barskog. Trøndelag har sine egne duftnyanser med store myrområder, også i de syv nasjonalparkene Lierne, Blåfjella-Skjækerfjella, Forollhogna, Femundsmarka, Dovrefjell-Sunndalsfjella, Skarvan og Roltdalen. Selv vinden på fjelltoppene har sin egen friske lukt som er helt ulik alt annet. Lukten av fottur i fjellet er lukten av ren oksygen.

Kle deg riktig

Når du skal på tur, må du alltid ta med deg varme klær som ullgenser og vindjakke.

– Hvis det skjer en ulykke eller noe annet uforutsett, er det helt avgjørende å unngå å bli kald, understreker Nordskar, og fortsetter:

– Å holde hendene varme er like viktig som resten av kroppen. Ha alltid med deg minst to par hansker. Det ene paret bør være vind- og vanntett. I dårlig vær beskytter ikke skihansker godt nok, for når de blir våte, suger de varmen ut av hendene dine. Og har du først blitt kald på hendene, mister du evnen til å utføre selv de enkleste oppgaver. Pluss at iskalde never ikke kan håndtere mobilen når du vil ta bilder.

Blikk for teknikk – eller kart og kompass?

På tur er vanlig navigasjons- og kommunikasjonsutstyr helt nødvendig. Ta høyde for at fjellet ofte har dårlig eller ingen mobildekning, så en enkel sporingsenhet eller liknende kan være nyttig. Ta alltid med deg kart og kompass, og lær deg å bruke det, så kan du heller ha en GPS-mottaker i reserve.

– Ta også med deg en ekstra lommelader til mobilen, anbefaler Nordskar.

Hvis du ikke føler at du har nok erfaring til å dra ut i nasjonalparkene på egen hånd, kan mange lokale turoperatører hjelpe deg med å få en flott og trygg naturopplevelse.

Sakte vandring

Og når ambisjonene for turen er lave?

– Da kan du bare ta noen få skritt inn i naturen og legge deg i lyngen. Du kan spise bær og ta mange fine bilder, sier Nordskar.

– Du kan også benytte deg av en av de mange turoperatørene. Turguidene kjenner villmarka.

Naturens kjøkken

Lokal mat gjør at turgåere kommer enda nærmere livet i nasjonalparkene.

– Risotto tilberedt på stormkjøkken var blant teamets mest populære måltider. Helst med løk, hvitløk, ost og grønnsaker. Nasjonalparkene har overraskende nok mange spisesteder, men vi besøkte knapt noen av dem på noen av de 37 turene våre. Målet vårt var å være selvforsynte, forteller Nordskar.

Ifølge Olav Nord-Varhaug mener nasjonalparkmyndighetene at gode matopplevelser blir en større og større del av turopplevelsen.

– Høy kvalitet på lokal mat, drikke og overnatting gjør det enklere for turgåere å være ute i naturen en hel dag eller mer. Mange steder i eller rett utenfor nasjonalparkene har nå restauranter og andre gode tilbud.

Lokal mat tilberedt av ferske ingredienser serveres for eksempel i Lom, Langsua, Folgefonna, Hardangervidda og mange andre steder.

Respekt for naturen

Ifølge Nord-Varhaug er turgåere flinke til å ta med seg søppel når de ferdes i nasjonalparkene.

– Det ser ut til at folk tenker på miljøet når de ser hvor ren og flott naturen er.

Glemte eller mistet Nordskar selv noe i naturen i løpet av de 37 turene?

– Ja, en teltpose. Den ble tatt av vinden og har forhåpentligvis funnet en ny, lykkelig eier. Ellers hadde vi overraskende god kontroll i de 80 dagene vi var på tur.

Bli kjent med dyrene

Vil du se sjeldne dyr, bør du oppsøke områder der de trives og kommer for å spise og drikke.

– Les deg opp på ville dyr som bor i den lokale villmarken før du legger ut på tur, anbefaler Nordskar.

Du kan støte på både elg, reinsdyr og sjeldne fugler. Ikke gå nær dem – observer dem på avstand og trekk deg så rolig tilbake. Hvis du gjerne vil komme tettere på dyrelivet, kan du heller bli med på en safari med lokalkjente guider. De har full kontroll på hvor dyrene liker å oppholde seg og vet hvordan man skal oppføre seg rundt dem.

Få gode ferietilbud

Book en ferdigpakket norgesferie spekket med opplevelser hos våre partnere.

Nasjonalparkene tilbyr også …

Ingen grunn til å vente. Start planleggingen i dag!

Sider du nylig har besøkt