There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.
Scandic Hotels - i alle landets store byer
Nordic Choice Hotels - en annerledes hotellkjede
Thon Hotels - fantastisk frokost
Hostelling International Norge - sov komfortabelt og rimlig
Radisson Blu Hotels - finn dine favorittreisemål
Widerøe - Skandinavias største regionale flyselskap
AutoEurope - stort utvalg og uslåelige priser
Vy express - gjør det enkelt å reise grønt med buss
DFDS - ta den behagelige sjøveien fra København til Oslo
Rent-A-Wreck - det smarte leiebilvalget
Arctic Campers - lei din bobil eller camper
NOR-WAY Bussekspress - grønne bussreiser i hele Sør-Norge
Vy - å reise miljøvennlig skal være enkelt
Hurtigruten - "Verdens vakreste sjøreise"
Authentic Scandinavia - spennende norgesreiser
Up Norway - skreddersydde reiser
Norrøna Hvitserk - ekspedisjoner og eventyrreiser
Fjord Tours - opplev Norge i et nøtteskall® med kun én billett
Discover Norway - opplevelser i Norge. Ferdigpakka ski-, sykkel- og fotturer
Norwegian Holidays - pakkereiser til lave Norwegian-priser. Fly, hotell og leiebil
Secret Atlas - Svalbard og Nord-Norge. Små Skip med 12 gjester.
DanCenter - din feriehusekspert i Norge
Norgesbooking - finn en koselig hytte til norgesferien
Beitostølen - eventyr og nytelse hele året
{{title}} {{:price}} - {{!preprice}} Price: {{?}} {{preprice}} {{/}} {{price}} {{:postprice}}{{postprice}}{{/}} {{?:pricing}} - {{pricing}} {{/pricing}}
Tenk bærekraft og følg i fotsporene til Gjermund Nordskar, som har skrevet bok om egne vandringer i 37 av Norges 47 nasjonalparker. Les tipsene om hvordan du kan oppleve noen av de mindre omtalte og mest spennende villmarkene uten å sette spor.
Norge er kjent for uberørt natur, og den er knapt mer urørt enn i de 47 nasjonalparkene som ligger spredt over hele landet. Gjermund Nordskar ga seg selv en personlig utfordring: han ville vandre i 80 dager gjennom 37 av fastlandets nasjonalparker (de resterende syv ligger på Svalbard). Resultatet er boken Til topps i Norges nasjonalparker, der Nordskar blant annet minner om at mange av de store parkområdene er lett tilgjengelig turterreng for de aller fleste av oss.
– Hvis du unngår de mest besøkte stedene, kan du boltre deg fritt i urørt natur som strekker seg lenger enn øyet kan se», sier Nordskar.
Nasjonalparker og andre naturvernområder skal sikre sårbare omgivelser, og her gjelder noen få, enkle regler: Ta hensyn til natur, dyr og lokalfolk, og unngå å gjøre skade. Kort sagt, forlat naturen slik du helst vil finne den.
Ved inngangen til mange nasjonalparker ligger besøkssentre der du kan få informasjon om parken. Innenfor vernegrensene finner du 20 000 kilometer med stier og langrennsløyper tydelig merket med Den norske turistforenings velkjente T-er, og overnattingsstedene drives ofte på bærekraftig vis.
Les mer om verneområder på miljødirektoratets offisielle nettsted.
Turgåere er ofte ivrige etter å poste opplevelser i nasjonalparkene i sosiale medier. Gjermund Nordskar sier at det er bra for å skape bevissthet rundt de utallige mulighetene parkene tilbyr. Men stort sett er det bare noen få av de 47 nasjonalparkene som vises frem på Instagram og Facebook.
Så hvilke av sine favorittparker vil Nordskar dele med oss?
Gjermund Nordskar nevner kjapt Lomsdal-Visten i Helgeland, Seiland helt nord i Finnmark, Breheimen innerst i Sognefjorden, og Rago og Sjunkhatten rett nord for Bodø.
– Seiland i Finnmark har en vakker skjærgård.
– Sjunkhatten har vill natur og store kontraster. Her seiler havørnene over hodet på deg, og bratte fjellsider stiger rett opp av fjorden. Sjunkhatten kalles gjerne «barnas nasjonalpark» fordi naturen er lett tilgjengelig også for de små.
– Rago er en park for eventyrerne blant oss, med flotte fossefall og kontrastfylte farger.
– Lomsdal-Visten er kjent som et urørt område og er en av Norges siste villmarker.
– Breheimen er en lite besøkt fjellkjede med mange små isbreer og flotte fjell. Parken kommer ofte litt i skyggen av storebroren Jotunheimen.
«Alle disse nasjonalparkene er helt særegne og byr på opplevelser for hele familien».
Alt du kan gjøre på ski kan være bærekraftig
Kjører du alpint eller freestyle, kan du både oppleve urørt natur og få følelsen av fart og adrenalin. Gjermund Nordskar anbefaler nasjonalparkene Jotunheimen, Saltfjellet-Svartisen, Ånderdalen (Senja) og Møysalen.
Langrenn er spesielt godt egnet for å oppleve slake fjellområder. Hvis du har lyst til å prøve, peker Nordskar på nasjonalparkene Rondane, Hardangervidda, Femundsmarka, Børgefjell, Lahko, Øvre Pasvik og Varangerhalvøya.
Padling og vandring
Om sommeren er både padling i kajakk og kano samt fotturer gode, bærekraftige aktiviteter. Nasjonalparker som Færder, Seiland og Sjunkhatten er som skapt for kajakk som transportmiddel.
Med gode forberedelser og godt pakket ryggsekk passer alle Norges nasjonalparker godt for vandreturer.
Hvilke godlukter sitter igjen i Gjermund Nordskars nesegrev etter 37 turer i nasjonalparkene?
– Det er noe helt spesielt å lukte sjø til tross for at du står på et høyt fjell. I Norge har vi mange fjellmassiv ved havet, men også mye barskog. Trøndelag har sine egne duftnyanser med store myrområder, også i de syv nasjonalparkene Lierne, Blåfjella-Skjækerfjella, Forollhogna, Femundsmarka, Dovrefjell-Sunndalsfjella, Skarvan og Roltdalen. Selv vinden på fjelltoppene har sin egen friske lukt som er helt ulik alt annet. Lukten av fottur i fjellet er lukten av ren oksygen, mener Nordskar.
Når du skal på tur, må du alltid ta med deg varme klær som en ull- eller fleecegenser og vindjakke. «Hvis det skjer en ulykke eller noe annet uforutsett, er det helt avgjørende å unngå å bli kald», understreker Nordskar.
– Å holde hendene varme er like viktig som resten av kroppen. Ha alltid med deg minst to par hansker. Det ene paret bør være vind- og vanntett. I dårlig vær beskytter ikke skihansker godt nok, for når de blir våte, suger de varmen ut av hendene dine. Og har du først blitt kald på hendene, mister du evnen til å utføre selv de enkleste oppgaver. Pluss at iskalde never ikke kan håndtere mobilen når du vil ta bilder, sier Nordskar.
På tur er vanlig navigasjons- og kommunikasjonsutstyr helt nødvendig. Ta høyde for at fjellet ofte har dårlig eller ingen mobildekning, så en enkel sporingsenhet eller liknende kan være nyttig. Ta alltid med deg kart og kompass, og lær deg å bruke det, så kan du heller ha en GPS-mottaker i reserve.
– Ta også med deg en ekstra lommelader til mobilen, av den typen du får overalt nå», anbefaler Nordskar.
Olav Nord-Varhaug er seksjonsleder for Nasjonalparkseksjonen i Miljødirektoratet, som har lansert det kompromissløse slagordet «Velkommen til naturen».
– Naturen i nasjonalparkene er roubst. Den tåler å bli mye mer brukt enn den gjør i dag, mener Nord-Varhaug.
«Nasjonalparkene tåler å bli mye mer brukt».
Og når ambisjonene for turen er lave?
– Da kan du bare ta noen få skritt inn i naturen og legge deg i lyngen. Du kan spise bær og ta mange fine bilder du kan poste i sosiale medier, sier Nordskar.
– Du kan også benytte deg av en av de mange turoperatørene. Turguidene kjenner villmarka.
Lokal mat gjør at turgåere kommer enda nærmere livet i nasjonalparkene.
– Risotto tilberedt på stormkjøkken var blant teamets mest populære måltider. Helst med løk, hvitløk, ost og grønnsaker. Nasjonalparkene har overraskende nok mange spisesteder, men vi besøkte knapt noen av dem på noen av de 37 turene våre. Målet vårt var å være selvforsynte, forteller Nordskar.
Ifølge Olav Nord-Varhaug mener nasjonalparkmyndighetene at gode matopplevelser blir en større og større del av turopplevelsen.
– Høy kvalitet på lokal mat, drikke og overnatting gjør det enklere for turgåere å være ute i naturen en hel dag eller mer. Mange steder i eller rett utenfor nasjonalparkene har nå restauranter og andre gode tilbud.
Lokal mat tilberedt av ferske ingredienser serveres for eksempel i Lom, Langsua, Folgefonna, Hardangervidda og mange andre steder.
Vil du se sjeldne dyr, bør du oppsøke områder der de trives og kommer for å spise og drikke. «Les deg opp på ville dyr som bor i den lokale villmarken før du legger ut på tur», anbefaler Nordskar.
Ifølge Nord-Varhaug er turgåere flinke til å ta med seg søppel når de ferdes i nasjonalparkene. «Det ser ut til at folk tenker på miljøet når de ser hvor ren og flott naturen er.»
Glemte eller mistet Nordskar selv noe i naturen i løpet av de 37 turene?
– Ja, en teltpose. Den ble tatt av vinden og har forhåpentligvis funnet en ny, lykkelig eier. Ellers hadde vi overraskende god kontroll i de 80 dagene vi var på tur.
Alt du kan gjøre på ski kan være bærekraftig
Kjører du alpint eller freestyle, kan du både oppleve urørt natur og få følelsen av fart og adrenalin. Gjermund Nordskar anbefaler nasjonalparkene Jotunheimen, Saltfjellet-Svartisen, Ånderdalen (Senja) og Møysalen.
Langrenn er spesielt godt egnet for å oppleve slake fjellområder. Hvis du har lyst til å prøve, peker Nordskar på nasjonalparkene Rondane, Hardangervidda, Femundsmarka, Børgefjell, Lahko, Øvre Pasvik og Varangerhalvøya.
Padling og vandring
Om sommeren er både padling i kajakk og kano samt fotturer gode, bærekraftige aktiviteter. Nasjonalparker som Færder, Seiland og Sjunkhatten er som skapt for kajakk som transportmiddel.
Med gode forberedelser og godt pakket ryggsekk passer alle Norges nasjonalparker godt for vandreturer.
1. Planlegg turen og meld fra hvor du går.
2. Tilpass turen etter evne og forhold.
3. Ta hensyn til vær- og skredvarsel.
4. Vær forberedt på uvær og kulde, selv på korte turer.
5. Ta med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre.
6. Ta trygge veivalg. Gjenkjenn skredfarlig terreng og usikker is.
7. Bruk kart og kompass. Vit alltid hvor du er.
8. Vend i tide, det er ingen skam å snu.
9. Spar på kreftene og søk ly om nødvendig.
Her kan du søke etter flere nasjonalparkopplevelser. Start planleggingen i dag!
Fra høye fjell og gode turmuligheter til Nasjonal turistveg Rondane og Sohlbergplassen – kom tett på naturen i Rondane.
Jotunheimen dekker et område på rundt 3500 kvadratkilometer og er Norges mest populære nasjonalpark. Her kan du oppleve noen av landets største naturattraksjoner, som Besseggen, Glittertind, Besseggen og Sjoa.
I moskusens rike venter høye fjell, mange tur- og sykkelstier og det berømte utsiktspunktet Viewpoint Snøhetta.
Her er et utvalg kjente selskaper som gjør alt de kan for at turen din skal bli uforglemmelig fra start til slutt.
«Du kan bruke uten å forbruke», mente den høyt respekterte og folkekjære filosofen Arne Næss. Norges mange nasjonalparker er gode eksempler på denne bærekraftige tankegangen.
Det er ingen grunn til å sitte stille på norgesferien. Finn ting å gjøre enten du er ved kysten, i fjellet eller et sted midt i mellom.
Naturen og fjellene har gjort turtradisjonen til en del av vårt felles arvestoff. De siste årene har økt satsing på lokal mat, design og arkitektur gitt rammene rundt turopplevelsen en helt ny dimensjon.
Menneske og natur. Menneske mot natur. Vårt forhold til landskapet som omgir oss kjennetegnes av både gjensidig avhengighet og motsetninger.
Tilbake til toppen