Dynamic Variation:
Offers
Choose Language
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Vegaøyene, Nordland
Vegaøyene, Nordland.
Photo: Anton Ligaarden / Visitnorway.com

Norske sommereventyr

Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Eventyrlysten og klar for nye opplevelser, eller er du kanskje bare sulten?

Drømmer du om å finne roen i ferien, eller er kanskje målet å tråkke i vei på sykkel med makspuls mens gjørma spruter?

Uansett hvor du vender nesa i Norge venter en ny utfordring, en spennende uoppdaget aktivitet, en ny fredelig plett, eller en fantastisk matopplevelse.

Noen opplevelser kan du nyte sammen med mange andre, mens andre har du omtrent for deg selv. Norge har noe for alle. 

Panorama fra senga

Manshausen, Nordland

Manshausen, Nordland.
Photo: Thomas T. Kleiven / Visitnorway.com

Det er morgen i nordlandskommunen Steigen, selv om sola ikke har dukket under horisonten på flere uker. Fra slutten av mai til midten av juli er det som om solnedgangene varer evig.

Her, innenfor fjellene i Lofoten, en beskyttende molo mot Norskehavet, kjøpte eventyrer Børge Ousland øya Manshausen i 2010.

Øya er 55 mål med svaberg, strender, knauser, gress og løvtrær. En gang i tiden Nordlands største handelssted, med fiskere som pantsatte gård og grunn før de dro på havet med håp om en fangst de kunne bli rike av. 

Manshausen, Nordland

Manshausen, Nordland.
Photo: Thomas T. Kleiven / Visitnorway.com
Manshausen, Nordland

Manshausen, Nordland.
Photo: Thomas T. Kleiven / Visitnorway.com

Nybakt frokost

Når du våkner på Manshausen ser du rett ut på turkis sjø, grå holmer og hvite sandbanker. Opp av vannet stikker fjell så høye at enkelte topper forsvinner i skyene. Hver hytte har et stort vindu i front. Selv om du sitter innenfor glasset, er det som om du er midt i naturen utenfor.

Vertinne Astrid Wiinberg har vært oppe siden klokken sju for å sette surdeigsbrødene i ovnen, bakt med en 30 år gammel gjærkultur hun arvet av sin forgjenger på øya.

– Han igjen hadde arvet den av moren sin, sier hun og setter den rykende ferske baksten fram på bordet.

Manshausen, Nordland

Manshausen, Nordland.
Photo: Thomas T. Kleiven / Visitnorway.com

Over buffeen med pålegg, varmt brød og innehaver Børges ekspedisjonsfrokostblanding, tar en settekasse opp mye av veggen. I hver av de små hyllene er det gjenstander, inkludert noe nips, som Børge har hatt med hjem fra eventyrene sine.

Inspirasjonen til tross, aktivitet er ikke et krav her.

– Noen vil bare sitte i hytta og lese bok og se på utsikten. Alt er lov her, du må ikke gå på fjelltur, sier Astrid.

Fjellet kaller

Mens frokosten nytes, finner Astrids samboer og medvert, danske Jesper Hansen, fram hjelmer, klatreseler og tau. En far, en mor og en sønn fra Oslo skal opp i fjellet etter frokost og gå Nordskott-traversen, en fjellrygg på fastlandet, så smal at alle i turfølget må være tjoret til hverandre.

Turen starter på nivå med havet, før det bærer oppover til 608 meter høye Sørskottinden. Hver gang du snur deg på turen opp, har landskapet rukket å bli enda litt større, med enda flere øyer, enda flere fjell og enda flere hvite sandstrender.

Manshausen, Nordland

Manshausen, Nordland.
Photo: Thomas T. Kleiven / Visitnorway.com

– Jeg liker å kombinere fjellturer med litt klatring og rappellering, sier pappa Dag Lund.

For å komme ned på eggen må familien rappellere fem-seks meter. På hver side stuper fjellet flere hundre meter rett ned.

– Nei, å gud, jeg blir dårlig i magen, sier mamma Kinia Remaut når sønnen henger utover fjellkanten mens far fotograferer.

Når det blir hennes tur, nøler hun likevel ikke et sekund. Mens hun lener seg ut, langt over bakken og kun festet i tauet, har frykten plutselig forduftet.

– Det var ikke så ille å henge her, egentlig.

Manshausen, Nordland

Manshausen, Nordland.
Photo: Thomas T. Kleiven / Visitnorway.com

Kjøkkenet på Manshausen er så lite og åpent at du kan se maten bli tilberedt. Astrid sier de har valgt å servere mye mat i stedet for små gourmetporsjoner.

– Gjestene våre tilbringer gjerne dagen oppe i fjellet eller ute på havet. Da er de sultne når de kommer til middag. Vi kan kalle det en slags «jålete husmannskost».

De handler kortreist og økologisk så langt det lar seg gjøre. Fisk, for eksempel, kjøper de fra Gamle Finn, områdets siste industrifisker. De kjøper også mye elgkjøtt fra Steigens jegere.

Manshausen, Nordland

Manshausen, Nordland.
Photo: Thomas T. Kleiven / Visitnorway.com
Manshausen, Nordland

Manshausen, Nordland.
Photo: Thomas T. Kleiven / Visitnorway.com

– Det er så deilig å spise så god og flott mat i sokkelesten. Uten sminke. Skulle man ha spist den samme middagen i Oslo, ville det nok ha vært med hvite duker, sier Nora Holtan Løchen, en av gjestene.

Hovedretten kommer på bordet: Lam med rotmos, risotto, oster og stekt løk og tomat. Gjestene humrer når de ser at en flokk villsauer med avkom begynner å sprette rundt på tunet.

– Nå er maten utenfor huset. Det er kortreist, det, sier en.

Glamping i Nissedal

Biker watching a horizon in Nissedal, Telemark

Nissedal, Telemark.
Photo: Anton Ligaarden / Visitnorway.com

– Jeg hadde aldri trodd at det skulle være så vilt!

Den polske arkitekten Magda Cichon står på en øy i et vann i skogen i Nissedal. Etter å ha kjørt langt og lengre enn langt på en grusvei, har hun og de fire kollegene gått en halvtime på sti gjennom barskog, forbi et vann med hvite vannliljer, og over en hengebru.

Fra den siste knausen kunne de se teltduken på yurtene som utgjør hotellet, selv om de nesten går i ett med tjern og furutrær.

Nissedal, Telemark

Nissedal, Telemark.
Photo: Anton Ligaarden / Visitnorway.com
Nissedal, Telemark

Nissedal, Telemark.
Photo: Anton Ligaarden / Visitnorway.com

Rundt Magda står ti yurter, nomadetelt, som er soverommene til gjestene ved Canvas Hotel. De er bygget etter den kasakhstanske originalen, modifisert for å passe lokale forhold og løftet om glamping: Glamorøs camping.

Teltene som står på påler i vannet, har tregulv og isolerte vegger, og er innredet med senger du heller finner på luksushotell enn ute i skogen.

Kaffe på senga

Klokken er kvart på ni om morgenen når det banker på døren til yurten. Gjester som ennå ikke har vist seg ute denne morgenen, vekkes med en kopp kaffe på senga.

Kokken Desmond Utete fra Zimbabwe har satt fram frokostbuffeen i spiseteltet. Her inne er det kjøkken i den ene enden og et langbord i den andre. Seks gassgriller er nedfelt i bordplata, og snart ligger speilegg, baconskiver og pannekaker og freser på stekeplatene.

Nissedal, Telemark

Nissedal, Telemark.
Photo: Anton Ligaarden / Visitnorway.com

Når alle er så mette at de ikke får ned en eneste pannekake til, gjør de seg klare til sykkeltur. Grunneier Per Kveim har ryddet og tilpasset mer enn ti mil sti i området, slik at du kan sykle og sykle, med god flyt i kilometer etter kilometer.

Nissedal, Telemark

Nissedal, Telemark.
Photo: Anton Ligaarden / Visitnorway.com
Nissedal, Telemark

Nissedal, Telemark.
Photo: Anton Ligaarden / Visitnorway.com

De mest drevne gjestene har med egen sykkel og forbereder seg på en tretimers topptur. Nybegynnerne, de polske arkitektene, skal guides og få en myk innføring. Framkomstmidler leier de av hotellet: Siste skrik innen fulldempede stisykler.

Sykkelturen går mellom steiner og trestammer, over en hengebro fra et stup til et annet.

– Wow!

Alle lar seg begeistre idet de når en topp med utsikt over skog og daler og gråblå tjern.

Badstue og burger

Tilbake på øya, etter dagens første sykkeltur, frister badstuteltet og badekarene på brygga, mens Desmond forbereder lunsj. En etter en synker gjestene ned i hvert sitt kar og nipper til noe godt mens de glipper med øynene.

De drevne syklistene er også tilbake, svette og litt mer sølete enn ferskingene. Noen fall, et overtråkk og litt blod er det også blitt på de tøffeste karene, for de måtte jo dra på litt, sier de.

Nissedal, Telemark

Nissedal, Telemark.
Photo: Anton Ligaarden / Visitnorway.com

Lyktene langs stiene på hotellet er tent når middagen serveres. Store stykker kveite skal på grillen.

– Dere steker selv, så går jeg rundt og ser at dere gjør det riktig, veileder Desmond.

Nissedal, Telemark

Nissedal, Telemark.
Photo: Anton Ligaarden / Visitnorway.com
Nissedal, Telemark

Nissedal, Telemark.
Photo: Anton Ligaarden / Visitnorway.com

Praten summer mens fisken steker, helt etter arrangørenes plan.

– Ved å ta plass ved et langbord, etter å ha tilbrakt dagen sammen, blir settingen langt mer sosial, sier innehaver Jan Fasting.

Etter dessert, smuldrepai med epler, samler en gjeng seg rundt bålet utenfor.

– Man føler seg veldig fri her, naturen er mer tilgjengelig enn hva vi er vant med, sier Magda

Mat og aktivitet på vakre Vega

Vegaøyene, Nordland

Vegaøyene, Nordland.
Photo: Anton Ligaarden / Visitnorway.com

I 2004 ble Vegaøyene med sine 6500 øyer, holmer og skjær innskrevet på UNESCOS verdensarvliste. Her ute i havgapet er det gourmetmat, gode opplevelser og vakker natur som gjelder.

– Alle som kommer hit for å spise blir servert en femretters middag. Serveringen starter presis klokken 20.00, og da må alle gjestene være på plass, sier Anna Aga med et smil.

Vegaøyene, Nordland

Vegaøyene, Nordland.
Photo: Anton Ligaarden / Visitnorway.com

Sammen med ektemann og kjøkkensjef Jon Aga, driver hun Vega Havhotell; et lite hotell med 24 rom og gourmetrestaurant – viden kjent for sitt restaurantkonsept; fem retters middag laget på råvarer fra området, komponert av kjøkkensjefen samme dag ut i fra hvilke råvarer som er tilgjengelige.

Vegaøyene, Nordland

Vegaøyene, Nordland.
Photo: Anton Ligaarden / Visitnorway.com
Vegaøyene, Nordland

Vegaøyene, Nordland.
Photo: Anton Ligaarden / Visitnorway.com

Mangfoldig

Vega ligger helt sør på Helgelandskysten, og er navnet både på en øy og øykommunen den ligger i.

Du kommer deg hit med ferge eller hurtigbåt fra Brønnøysund eller Sandnessjøen. I overkant av 1200 mennesker er bosatt i kommunen, og de er i hovedsak sysselsatt innen fiske, havbruk, jordbruk og turisme.

Vega kan by på vakker natur i form av høye fjell, våtmarksområder, skog og et vell av øyer – noen med kritthvite strender.

– Verdensarven her er ikke som den kinesiske mur, du ser den ikke på samme måte, sier Anna Aga.

Vegaøyene, Nordland

Vegaøyene, Nordland.
Photo: Anton Ligaarden / Visitnorway.com

Noen kilometer unna, på Husøya på Nes, har Vega Opplevelsesferie sin base.

– Jeg får sånn en deilig frihetsfølelse med en gang jeg setter meg i kajakken, sier 
May-Britt som driver opplevelsesbedriften sammen med ektemannen Sverre Nilsen. 

Krystallklart vann, hundrevis av holmer og skjær, hvite sandstrender og rikt fugleliv gjør Vegaøyene til en drømmedestinasjon for kajakkpadlere

– Når man padler kajakk er man helt i pakt med naturen. Jeg har lyst til å dele de gode opplevelsene med flere.

Vegaøyene, Nordland

Vegaøyene, Nordland.
Photo: Anton Ligaarden / Visitnorway.com

– Flesteparten av turistene som kommer hit vil oppleve noe med havet, forteller Sverre.

– Når de først har tatt ferge en time ut hit og havna på en holme, så vil de bruke havet. Det er et fiskerikt hav rundt oss. Du kan fiske hele året på sjøen og fra land, forklarer han.

Fuglevokterne

– Velkommen hit til oss på Lånan.

På brygga på den paddeflate øya Lånan tre mil ut i havet fra Vega, står Hildegunn Nordum og Erna Øvergård og tar imot en gruppe turister som skal på omvisning.

Vegaøyene, Nordland

Vegaøyene, Nordland.
Photo: Anton Ligaarden / Visitnorway.com

Her på Lånan holdes tradisjonen med ærfugldrift ved like. To ganger i uken i løpet av sommermånedene går det skyssbåt ut hit til det vesle dunværet. Da tilbyr fuglevokterne omvisning, historiefortelling og et lett måltid.

Flere av turistene får prøve seg med dunharpa. En trekloss strykes frem og tilbake over nylonstrenger hvor duna er plassert. Tangrester og annen skitt blir på denne måten renset ut fra dunet.

Vegaøyene, Nordland

Vegaøyene, Nordland.
Photo: Anton Ligaarden / Visitnorway.com

Fuglevokterne har mange arbeidsoppgaver. Om våren legger de tang til tørk på svabergene. Når tangen er tørr lager de reir til ærfuglene inne i små hus, såkalte e-hus, som de har bygget til fuglene. Ærfuglene kan velge mellom enebolig og bokollektiv. Noen velger å legge reiret sitt under en trapp, helt inntil menneskenes hus.

Vegaøyene, Nordland

Vegaøyene, Nordland.
Photo: Anton Ligaarden / Visitnorway.com

– Ærfuglen, eller ea som vi sier, er så og si tam på sommeren, forteller Hildegunn.

Når eggene klekkes og fuglene forlater redet, kan fuglevokterne starte innhøstingen etter ærfuglbesøket; ederdun – superlett, fint og varmt dun av ypperste kvalitet. Duna ender opp i deilige dyner som fuglevokterne syr og selger.

På eventyr i fossenes dal

Two people enjoy the view of a rainy Norwegian valley

Utladalen.
Photo: Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com

Som en forlengelse av Norges lengste fjord, Sognefjorden, tar den massive Utladalen deg inn i Jotunheimen fra vest. Den to mil lange dalen, med Hurrungane i nordvest og Tyinfjellene i sørøst, er frodig, vill, våt og vakker.

Legger du i vei til fots inn i dalen må du huske på både gode sko og en riktig pakket sekk. Her er etappene lange, terrenget bratt, og det finnes ingen snarveier ut igjen.

Vettisfossen, Utladalen

Vettisfossen, Utladalen.
Photo: Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com

Fra de mange sidedalene dundrer bekker og elver høylytt ut i Utladalen i gigantiske fossefall. Den kanskje mest imponerende av dem alle, Vettisfossen, er med sine 275 meter i fritt fall det høyeste uregulerte fossefallet i Nord-Europa. Når du i tillegg finner andre storheter som Hjellefossen og Avdalsfossen, er det ikke rart at Utladalen ofte bare kalles fossenes dal.

Vil du se fossene nedenfra, kan du følge den iskalde, turkise Utla som renner i bunnen av dalen, et lite stykke innover fra Hjelle.

Norsk natur på sitt beste

– Utladalen er en plass der du virkelig får oppleve alt hva norsk natur har å by på, sier hyttevert Ole Martin Moen ved Skogadalsbøen Turisthytte.

I seks år har han og kjæresten Trine Marie Johansen jobbet på DNT-hytta i Utladalen ved foten av Gjertvasstind og Fannaråken. De to siste som vertskap, etter at de tok over etter Ole Martins foreldre som var vertskap før dem.

I Utladalen finner du alt fra de høyeste fjelltopper og isbreer, til frodige daler med fossefall og dyr som beiter. Ser du opp kan du ofte oppleve at kongeørnen sirkler, og er du heldig får du også se jerven, forteller Ole Martin.

Skogadalsbøen, Utladalen

Skogadalsbøen, Utladalen.
Photo: Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com

Skal du gå Utladalen, er det er lettest å starte turen til Skogadalsbøen fra Turtagrø eller Sognefjellshytta. Alternativt er det også fine turer å gå til Skogadalsbøen fra Fannaråken, Leirvassbu, Fondsbu i Eidsbugarden, Krossbu og Olavsbu. Noen kommer også gående fra Hjelle i Årdal, men det er lettere å gå motsatt vei, og ende opp i Hjelle.

Parkerer du bilen i Hjelle, går det rutebuss til Turtagrø, og også videre til Sognefjellshytta. Da kan du gå via Skogadalsbøen til Hjelle, og få med deg Vetti Gard, Avdalen, og litt etter hvor mange dager du har til rådighet, kanskje også den ubetjente hytta Stølsmaradalen.

Vetti Gard, Utladalen

Vetti Gard, Utladalen.
Photo: Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com
Avdalen Gard, Utladalen

Avdalen Gard, Utladalen.
Photo: Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com

Ikke for nybegynnere

På motsatt side av Utladalen fra Vettisfossen, snirkler en merket sti seg opp den bratte Brendeteigen. Enkelte steder er det så bratt at du må klamre deg fast med hendene, og dette er absolutt ikke en tur om du har høydeskrekk eller dårlige knær.

Det er likevel flere grunner til å legge turen hit enn den magiske utsikten til det 275 meter høye fossefallet på andre siden av dalen. Etter tre-fire timer kommer du nemlig til et lite paradis i den norske fjellheimen.

Stølsmaradalen

Stølsmaradalen.
Photo: Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com

Stølsmaradalen er en gammel seter omgitt av moltemyrer, bjørkeskog og høye tinder. For å komme deg inn i hytta må du ha DNTs nøkkel, og her er både kokemuligheter og myke senger. Husk at du må ha med maten selv.

Ifølge Turistforeningen er dette en liten perle du ofte kan ha for deg selv, men hytteboka røper at stadig flere finner veien inn og at du nok må regne med å dele hytta med flere.

Stølsmaradalen

Stølsmaradalen.
Photo: Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com

Når du kommer fram bør du absolutt legge fra deg sekken og rusle rolig en liten time innover i dalen før du snur for å lage middag. Stillheten i Stølsmaradalen er slående, og naturen urørt og vill, men samtidig mild. Dette er kort og godt et veldig vakkert lite stykke Norge.

Setter du av fire-fem dager, får du virkelig oppleve fossenes dal til fulle.

Utladalen er ikke noe nybegynnerterreng. Tar du turen hit bør du ha gått i fjellet før. Det finnes ingen veier ut, og har du først lagt i vei, må du gå ut igjen også, sier Ole Martin.

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad
Ad