Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Par på tur i vakkert fjordlandskap.
Hjørundfjorden, Sogn og Fjordane.
Photo: Mattias Fredriksson / Visitnorway.com
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Skap sommerminner for livet, enten det er på et eventyr med kajakk eller en historisk vandring til fjells.

I sommer kan du dra på øyhopping i et levende kystmiljø, eller sette deg i en kajakk og utforske øylandskapet så langt vest i Norge du kommer. 

Vil du ikke risikere å bli våt, kan du legge ut på en historisk vandring langs stier som har blitt benyttet av pilegrimer på vei til Nidaros siden middelalderen, tråkke i vei med en dresin langs gamle jernbaneskinner, eller du kan bo på et idyllisk gårdstun med kort vei til fotturer i høyreiste fjell. 

Er du riktig heldig, klarer du kanskje også å lure storlaksen som om sommeren går opp i elvene for å gyte. 

På ferie i Norge finnes det nesten ingen grenser for hva du kan være med på. Her er noen gode tips til flotte sommeropplevelser:

Solund Gjestegaard

Sollund

Sollund.
Photo: Sverre Hjørnevik

Drar du så langt vest du kommer i Norge, kan du oppleve et autentisk øyrike med spennende aktiviteter og gjestfrie mennesker. Her kan du nyte stillheten og roen og bli en del av lokalsamfunnet du kommer til. 

– Hovedfokuset vårt er at du kommer til Solund Gjestegaard for å oppleve øyriket Solund, sier Tom Erling Bahus. 

Han og kona Nina Bauge kom hit for første gang for 13 år siden. Menneskene de møtte den gang var den viktigste grunnen til at de slo seg ned her, og er fortsatt en unik kvalitet ved Solund, mener Tom Erling. Her må du ikke bli overrasket om du blir bedt med hjem på kaffe til noen av de fastboende.

Sollund

Sollund.
Photo: Rune Bendiksen

Solund Gjestegaard er et lite overnattingssted med små ferieleiligheter. Her kan du bo godt, moderne og praktisk. En tur ut hit passer best for par og små vennegrupper som ønsker en aktiv ferie sammen, forteller Tom Erling.

Selv om han og Nina driver med overnatting er de like mye en opplevelsesbedrift, og de har god lokalkunnskap om alt du kan gjøre i området i sommer.

Postbåten ut til de veiløse øyene er av Lonely Planet omtalt som en av de beste øyhoppingene du kan være med på. Ikke minst må du oppleve øysamfunnet på Utvær fyr, Norges vestligste punkt.

De 1700 øyene og holmene er også et eldorado for kajakkpadlere:

– Du kan padle i ukesvis uten å være på samme sted, sier Tom Erling.

Sollund

Sollund.
Photo: Rune Bendiksen

Vil du heller til fjells, finner du en rekke fotturer på alt fra en til tre timer, rett utenfor døra.

Kommer du i vinterhalvåret har Tom Erling startet et nytt konsept han kaller Stormwatching Norway.

– Det handler om kontrasten mellom turer i skikkelig ruskevær og komfort, og å komme inn i varme omgivelser med god mat drikke etter en tur i vind og regn, sier han.

Discover Norway

Dovrefjell

Dovrefjell.
Photo: Discover Norway

Stien over Dovrefjell har blitt brukt som forbindelse mellom Trondheim og Oslo siden middelalderen, og Dovre er med sitt imponerende fjellmassiv og frodige seterlandskap blant Norges vakreste fjellområder.

Discover Norway – tidligere Norske Bygdeopplevelser – har 20 års erfaring som turarrangør, og legger alt til rette for at du kan legge ut på vandring langs Pilegrimsleden midt i hjertet av norsk natur og kulturhistorie.

– Du går i naturskjønne omgivelser om dagen, og kommer frem til et nydelig måltid og en god seng om kvelden, sier Borghild Krossli, daglig leder i Discover Norway.

Dovrefjell

Dovrefjell.
Photo: Discover Norway

Mens du går fraktes bagasjen din til neste overnattingssted, slik at alt du trenger å ha med deg på tur er en lett dagstursekk med ekstra klær, nistepakke og termos.

– Denne turen passer for deg som vil ha en aktiv ferie, men likevel vil ha det komfortabelt, sier Borghild.

Turen starter på Dovre, og følger den gamle Kongeveien over til Fokstugu i et flott høyfjellsterreng, med utsikt til Dovre-massivet.

Kongsvoll fjellstue

Kongsvoll fjellstue.
Photo: Discover Norway

Du passerer gravrøyser og fangstgroper som vitner om bosetting i dette området langt tilbake i tid. Videre går du til Furuhaugli og Hjerkinn, før turen avsluttes med moskussafari fra herskapelige Kongsvold Fjeldstue.

Med etapper på 15 til 18 kilometer egner turen seg for folk som er glade i gå, men du trenger ikke ha mye fjellerfaring for å ha glede av opplevelsen langs Pilgrimsleden:

– Det er en spennende tur med mange kulturminner og flott natur. Stien er godt merket, og med transport av bagasjen ligger alt til rette for en flott naturopplevelse uten blodslit og tung sekk, sier hun.

Brudevoll Gard

Brudevoll Gard

Brudevoll Gard.
Photo: Brudevoll Gard

På Brudevoll Gard kan du nyte en landlig ferieidyll i hjertet av Sunnmørsalpene. 

Det gamle gårdstunet er bevart som bygdemuseum, og her møter du ekteparet Børge og Eva Bornstein som driver med sau og leier ut koselige hytter som du kan bo i. 

– Vi har sju hytter på gården med plass til alt fra to til tolv personer. Alle hyttene er vinterisolerte og har høy standard, sier Børge.

På gården kan små og store hilse på kalver, sauer og hester, og rundt på tunet spankulerer det høner så du får kjøpt ferske egg til frokost.

Brudevoll Gard

Brudevoll Gard.
Photo: Brudevoll Gard

Børge og Eva er fulle av lokalkunnskap, og kan gi gode råd og tips til hva du kan gjøre i nærområdet.

Er du glad i hester kan du låne en av fjordingene til riding og kjøring, og du kan leie båt med påhengsmotor om du har lyst til å teste fiskelykken i Ørstafjorden. 

– Vi har også lakserett i Ørstavassdraget, sier Børge. 

Fra hytta kan du gå rett opp i fjellet på godt merkede stier. Fjell som Sandhornet på 909 meter over havet egner seg godt for familier, mens 1303 meter høye Saudehornet og Kolåstinden på 1432 meter, passer for mer erfarne fjellfolk, forklarer han.

Brudevoll Gard

Brudevoll Gard.
Photo: Brudevoll Gard

– Vi er behjelpelige med å plukke ut dagsturer som er tilpasset de som skal på tur, sier Børge.

Like ved hyttene finner du både kultur- og natursti, og du kan gå til Brekkesetra på Hellevegen med nesten 1000 trappetrinn av gamle steinheller.

Gården er også et fint utgangspunkt for dagsturer til Stadt, Geirangerfjorden, Trollstigen, jugendbyen Ålesund, fuglefjellet på Runde og Jostedalsbreen.

– De fleste som kommer hit setter pris på stillheten, roen og møtet med dyra. Her får du reine, frodige og kortreiste naturopplevelser, sier Børge.

Valdresbanen

Valdresbanen

Valdresbanen.
Photo: Valdresbanen

Mellom Dokka og Hov i Oppland, kan du tråkke av sted med dresin på en 23,7 kilometer lang strekning av den gamle Valdresbanen.

– Det er en sykkeltur på skinner, der du suser av gårde som ditt eget lille tog, sier Nils Håkon Sandersen i Valdresbanen.

Mens det siste persontoget ble fjernet fra rutetabellen i 1988, holdt godstogene det gående på Valdresbanen til 1999.

I dag er Nils Håkon en av mange ildsjeler som holder Valdresbanen i hevd, og som gjør at du fra mai til oktober kan få en opplevelse du sent vil glemme.

Valdresbanen

Valdresbanen.
Photo: AS Valdresbanen

– Dresinen har bare ett gir, og du trenger ikke en gang ha syklet tidligere. Det er gøy, annerledes og mye lettere enn mange forventer, sier Nils Håkon.

Opplevelsen passer godt for familier med barn fra fem år og oppover. Det er plass til to voksne pr. dresin, men det er mulig å ha to barn bakpå. Mange vennepar tar også turen, forteller jernbaneentusiasten.

Valdresbanen har 20 dresiner, og alle turene må bookes på forhånd via hjemmesiden. Du avgjør selv hvor langt du tråkker før du snur, men husk at du skal sykle dresinen tilbake til utgangspunktet:

– Det er lett å løfte dresinen av skinnene når du møter andre, ønsker å snu eller vil ta en pause, sier Nils Håkon.

Valdresbanen

Valdresbanen.
Photo: Valdresbanen

Toppfarten er ti kilometer i timen, og de mest ivrige rekker å sykle tur-retur Hov. Da tråkker du jevnt og trutt i fem timer.

Mange reiser bare for å bade og kose seg i variert og vakker natur. Sagvika ved Randsfjorden er et populært stopp, der det er tilrettelagt badeplass med griller og benker.

Nils Håkon anbefaler å ta med nok med mat og drikke, for du vil komme til å ønske å være lenge ute når du først har tatt pedalene fatt langs over 100 år med jernbanehistorie.

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages