Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Fannaråken
Fannaråken.
Photo: Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Over hele Norge venter ildsjeler og matentusiaster på å gi deg opplevelser med det beste av hva landet har å tilby. Alt du må gjøre er å møte opp.

– Det var ikke innlagt vann bortsett fra det som rant gjennom taket, ler Torstein Hatlevik.

På rekordtid har han skapt et norsk mateventyr i historiske omgivelser på Tysnes i Sunnhordaland.

«Haaheim» betyr plassen som ligger høyt, eller stedet til dem som tjener gudene. Så ligger også Haaheim Gaard langt oppi ei li på øya Tysnes i Sunnhordaland, med utsikt til fjord, grønne skoger og en frodig hage med over 1500 roser.

Slik har det ikke alltid vært. Plassen ble fraflytta i 1975, og da Torstein kjøpte gården i 2000 var det verken strøm eller vann.

Haaheim Gaard, Sunnhordland

Haaheim Gaard, Sunnhordland.
Photo: Benjamin A. Ward / Visitnorway.com

Musiker og gourmetkokk

– Det som har hjulpet meg veldig, er at jeg ikke har noen kone som holder meg igjen, ler Torstein i den fullsatte stua.

Gjestene ler enda mer. I Norge er historien om Torstein Hatlevik godt kjent for mange, etter en rekke intervjuer og TV-programmer. Han har en sjuårig musikerutdannelse fra Manchester, er homofil og far til to jenter, og har bygd opp Haaheim Gaard fra et falleferdig bruk til en suksessbedrift som tar imot gjester hele året.

I tillegg til Torstein og fortellingene hans, er det de smakfulle opplevelsene i de historiske omgivelsene gjestene kommer hit for. Gründerens lidenskap for lokal og kortreist mat har på kort tid satt Tysnes på matkartet. 

Servering i havgapet

Sørvest på Bømlo, nesten så langt vest du kan komme i Norge, ligger øya Espevær. Det er her Torstein Hatlevik har vokst opp, og her har han startet spisestedet Gamleposten 5444 sammen med søstrene Silje Hatlevik Urang og Rollaug Irgens-Hagevik.

Vil du spise på Gamleposten 5444 må du booke bord i forkant. Det gamle huset har seks seksmannsbord. Alle plassene fylles opp, så er dere færre enn seks kan det hende dere må dele opplevelsen med noen dere ikke kjenner. Du oppdager raskt at det ikke må noen måte legger noen demper på stemningen her ute.

Gjestene ler både med og av, og det klirrer i glassene under kveldens første, men langt fra siste, skål. Rettene er like mange som de er fargerike og smakfulle, og alle får smake på alt:

Haaheim Gaard

Haaheim Gaard.
Photo: Benjamin A. Ward / Visitnorway.com

– Mye av opplevelsen ligger i historien og råvarenes identitet. Mange ønsker følelsen av å være tilbake hos bestemors syltetøy eller bakst, og kjenne følelsen av trygghet som det gir, sier Torstein.

Fannaråken.
Photo: Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com

Gift med fjellet

– Vi ble kjent her oppe og fant ut at vi samarbeidet bra, sier Melissa Venes.

Det er den sjuende sesongen Melissa jobber på Fannaråkhytta hele 2068 meter over havet. Ved siden av henne står Eldar Venes. Etter 21 somre på Norges høyest beliggende turisthytte innrømmer han at det er en jobb det er vanskelig å gi ifra seg. Sånn sett er det bra Melissa begynte her. De liker seg så godt i hverandres selskap at de giftet seg sist sommer.

– Vi liker jo å være i lag, smiler Eldar og ser på kona.

Mye privatliv får riktignok ikke Melissa og Eldar på den forblåste Fannaråken. Ekteparet deler den lille hytta sammen med flere ansatte, og i noen hektiske sommermåneder tar de imot rundt 1600 overnattingsgjester som vil nyte 360 graders utsikt med en solnedgang og en soloppgang som maler himmelen i de utroligste farger.

Fannaråken

Fannaråken.
Photo: Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com

Treretters i høyden

Som på de fleste andre av de over 500 hyttene som drives i regi av Den Norske Turistforening (DNT), har ikke Fannaråkhytta noen forhåndsbooking.

– Vi har 32 sengeplasser, men det er plass til alle - du får i alle fall et sted å sove. Rekorden er 103 gjester. Da blir det flere bordsettinger, smiler Eldar.

Ifølge DNT tilbys du ikke servering og overnatting så høyt over havet noe annet sted i Nord-Europa.

– Folk har ikke så høye forventninger, og blir positivt overrasket når de kommer opp til treretters middag og ferskt brød til frokost, sier Melissa. 

Værhardt

Fra toppen kan du både se Norges største isbre Jostedalsbreen og Hurrunganes spisse topper. Så høyt over havet skifter været riktignok fort, så noen solgaranti får du ikke her oppe i det Melissa kaller «inngangsporten til Jotunheimen».

– Hit må du ha med vinterklær også om sommeren, sier Melissa.

Du kan ha fint vær på vei opp, og få dårlig vær på hjemturen. Begynner det å blåse for mye, bør du vurdere å snu, forteller Eldar.

Enkelte ganger blåser det så mye at de ikke kan gå ut døra på toppen, men vertskapet har lang erfaring med å ta vare på gjester høyt over havet. Ikke sjelden har Melissa pakket på turister gjenglemt tøy så de ikke fryser på veien hjem. 

Fannaråken

Fannaråken.
Photo: Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com

Brevandring

– Alle må gjøre alt her, sier Pernille Kjerstad. Det er hennes andre sommer som ansatt på Fannaråken, men hun røper at det blir flere. Det er de varierte arbeidsoppgavene som gjør jobben så attraktiv.

Som resten av de som jobber her har Pernille breførerkompetanse, og det er de samme som fører på breen, som også lager mat, henter vann, vasker og rydder.

Alle som kommer til Fannaråken fra Sognefjellhytta må følges av brefører over Fannaråkbreen. Så lenge det er nok bestillinger følges turister daglig ned breen klokka 10.30 og opp igjen klokka 13.00 gjennom hele sesongen. Vel framme på toppen er det en ting du bør glede deg til, mener Pernille:

– Siden du ikke får gått noe sted, får du følelsen av at du ikke trenger være noe annet sted i hele verden. Da kobler du av, sier hun.

Tennesvatnet, Moskenes, Lofoten

Tennesvatnet, Moskenes, Lofoten.
Photo: ManfredStromberg.com - visitnorway.com

Midt i matfatet

Helt siden vikingtida har Lofoten spilt en viktig rolle i fisket etter atlanterhavstorsken, skreien, som kommer hit for å gyte i vintermånedene.

Fiskerinæringa har satt mange historiske spor i Lofoten, og er fortsatt viktig for menneskene som bor her ute. Det kan du selv oppleve ved å besøke et av de mange fiskeværene, som Reine, Nusfjord, Å eller Henningsvær.

Nusfjord, Lofoten

Nusfjord, Lofoten.
Photo: Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com
En som vet at du finner gode råvarer og spennende matopplevelser i Norge, er kokk og kjøkkensjef i Nusfjord, Ranno Karel fra Estland.

– Vi har ikke så mye fisk i Estland, så da er dette stedet å dra. Her ligger vi midt i matfatet, sier han.

På menyen har Ranno Karel blant annet fersk fisk, tørrfisk, klippfisk og kaviar. Alt produsert i det lille fiskeværet.

Reine, Lofoten

Reine, Lofoten.
Photo: Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com

Aktiv i havgapet

Lofoten er ikke bare rorbuliv. Fjellene her innbyr til fotturer med magisk utsikt og har fiskevann stappfulle av ørret. Tar du turen i høysesongen om sommeren må du regne med å dele opplevelsene med flere, men det er fint mulig å finne din egen fredelige plett.

En ting som er sikkert, er at du garantert vil finne roen om du tar på flytevest og finner fram årene.

Lofoten, Reine

Lofoten, Reine.
Photo: Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com

– Ikke spenn kroppen. Slapp av.

Sandro Della-Mea gir tydelige instruksjoner når kajakkene sklir ut fra brygga ved Reine. Sammen med kona Marina Della-Mea startet han med guiding i Lofoten i 2004, og Reine Adventure holder i dag til i den gamle likbua vegg i vegg med Bringen kaffebar, som en gang var sykehuset i fiskeværet.

Sammen tilbyr de alle mulige slags ikke-motoriserte aktiviteter for deg som ønsker å komme tett på naturen i Lofoten, som kajakk, sykkel, fotturer og skiguiding.

– Er du heldig på kajakkturen dukker det opp en spekkhogger også, sier Sandro.

Arktisk paradis

– Opplevelsen på Unstad begynner i det du kommer ut av tunnelen, sier Tommy Olsen.

Vel ute av Unstadtunnelen møtes du av et grønt sletteland med hvite rundballer, en liten husklynge mot en melishvit strand, og et isblått hav med en horisont uten ende.

Her på vestsiden av Vestvågøy, får du en liten smak av Hawaii. Stranda er kjent blant surfere både nasjonalt og internasjonalt. Mye takket være Unstad Arctic Surf, der Marion Frantzen og Tommy Olsen tar i mot surfeturister fra hele verden. 

Unstad, Lofoten

Unstad, Lofoten.
Photo: Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com
Unstad, Lofoten

Unstad, Lofoten.
Photo: Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com

Surfeeventyret på Unstad hadde sin spede start allerede i 1963. Marions far, Thor Frantzen, var sammen med kameraten Hans Egil Krane en av Norges første surfere. Som unge gutter jobbet de som sjømenn på alle verdens hav, og i Australia så de surfing for aller første gang.

– Da de kom hjem til Lofoten laget de egne surfebrett etter modell av surfebrettet på coveret til Beach Boys-plata «Surfin' Safari». De står her ennå, ler Marion.

Unstad, Lofoten

Unstad, Lofoten.
Photo: Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com

– Vi har noe for alle, både nybegynnere og erfarne, og det er sikkert for alle, sier Tommy Olsen.

Det er helheten ved Lofoten-opplevelsen som lokker surfeturistene til Unstad, tror han.

– Surfingen er i «world class» når det er bra forhold. Så har vi det lille ekstra med nordlyset, god mat og flott natur. Plutselig snør det, og det er også bra i Lofoten når det regner. 

Brimi Sæter, Lom

Brimi Sæter, Lom.
Photo: Christian Roth Christensen / Visitnorway.com

Tradisjonsrikt seterliv

Når du overnatter på ei norsk seter må du regne med å våkne til klingende kubjeller og rungende rauting. Her lever dyr og mennesker lykkelige side om side, og mange velger i dag den idylliske setra som overnatting på tur i norske fjell.

Hver sommer i over ti år har ekteparet Hans og Ola Brimi ønsket velkommen til Brimi Sæter ved Tesse-vannet, ei flere hundre år gammel seter Hans overtok etter sin far.

Brimi Sæter, Lom

Brimi Sæter, Lom.
Photo: Christian Roth Christensen / Visitnorway.com

Med bare en drøy times kjøring fra Norges høyeste fjell, Galdhøpiggen, er Brimi Sæter et perfekt stoppested hvor du kan nyte naturen og komme deg etter lange fjellturer. I nærheten finner du flere kjente og populære fotturer i Breheimen og Jotunheimen.

– Vi vil at folk skal komme hjem og inn på ei tradisjonell seter som er i drift, der dyrene og den daglige driften går først. Så får gjestene innrette seg etter det, sier Hans.

Brimi Sæter, Lom

Brimi Sæter, Lom.
Photo: Christian Roth Christensen / Visitnorway.com
Brimi Sæter, Lom

Brimi Sæter, Lom.
Photo: Christian Roth Christensen / Visitnorway.com
Brimi Sæter, Lom

Brimi Sæter, Lom.
Photo: Christian Roth Christensen / Visitnorway.com

Mat og hvile

– Konseptet her er mat og hvile. En trenger ikke mer, sier Ola.

Fantastiske gilder med ferske og lokale råvarer, er et varemerke for Brimi Sæter. Hver kveld inviterer vertene Hans og Ola Brimi til en tapas-inspirert fireretters meny.

Maten er tilberedt på setra, og du kan meske deg med gårdens smeltede oster og deilige spekeskinker. Det hele blir servert til levende lys og med historiefortellinger om hvor maten kommer fra. Det gjør kvelden til en uforglemmelig opplevelse.

Brimi Sæter, Lom.
Photo: Christian Roth Christensen / Visitnorway.com

Husk å laste ned visitnorway-appen for iOS eller Android, og la den hjelpe deg å finne de beste norgesopplevelsene.

Les mer om Norges-ferien

Finn en gård for deg

Her kan du søke etter gårder og gårdsaktiviteter i hele landet.

×

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages