Skip to main content

O’Flanagan er opprinnelig fra Warrington i England, og har også bodd 17 år i de franske alper. Men den norske skikulturen gjorde så stort inntrykk på henne at hun rett og slett bestemte seg for å flytte hit. Nå jobber hun som skilærer på Venabu Fjellhotell i Rondane.

– Det er veldig spesielt å få lov til å oppleve norsk natur og friluftsliv, særlig for folk som er mye inne, sier hun.

Ski-DNA

Man kan godt forstå hvordan myten om at alle nordmenn er født med ski på bena har oppstått. Om vinteren er både skoger og fjell fulle av langrennsløpere i alle aldre. Her treffer du alt fra små barn som tar sine første stavtak, til pensjonister som nyter tomme løyper på hverdagene, og pesende treningsnarkomaner i kondomdress.

Men stemmer myten med virkeligheten? Ta en titt på videoen under, så får du se.

Se hele historien lengre ned på siden.

Kast deg ut i snøen

Som skilærer på Venabu tilbringer Joy O’Flanagan vintrene med å undervise folk i å gå på langrenn. Her kan du leie utstyr og bruke god tid på å gå gjennom det grunnleggende. Og du trenger slettes ikke være barn for å lære deg kunsten.

– Det er gøy å se hvor stor fremgang gjestene har, og dele deres entusiasme. Noen klarer faktisk å gå en hel mil mot slutten av den første uka!

Og selv om du neppe blir noen Bjørgen eller Klæbo med det første, kan du få like stor skiglede som dem.

– Det handler ikke om alder, mener O’Flanagan.

God balanse er noe av det viktigste når man går på ski.

– På langrenn må man gli på skiene. Det er umulig å lære å stå på ski uten å falle, forklarer O’Flanagan.

Noe ungene stort sett bare synes er gøy. Det kan voksne lære mye av.

– Det aller viktigste er at du nyter prosessen. Og husk å stoppe opp og se hvor vakkert det er rundt deg!

Hvis du er voksen og vil på langrennsferie for første gang, har O’Flanagan et godt råd:

– Bruk litt tid på å forberede deg fysisk. Trener du opp kjernemuskulaturen og balansen, vil du få mye mer ut av turen.

Grunnleggende langrennsteknikker

Før du legger ut i langrennsløypene, er det noen ting du bør kunne.

Tor Håvard Kolbu er daglig leder for Beitostølen Aktiv & Skiskole i Valdres. Her deler han noen nybegynnertips.

Stil

Du vet sannsynligvis at det finnes to ulike langrennsstiler: klassisk og skøyting, eller «fristil», som det også kalles.

Skøyting, der du skyver en og en ski utover i V-stil, bør du nok unngå sånn helt til å starte med. Hold deg til klassisk, der skiene skal gli rett forover.

Riktig skiutstyr

Klassisk og skøyting krever ulikt utstyr. For å finne støvler, sti og staver som passer til deg, bør du spørre i butikken eller skiutleien. En grei tommelfingerregel når du skal gå klassisk: Skiene skal være omtrent 10 centimeter lengre enn deg, og stavene skal nå til armhulen.

Riktig smøring til rett føre kan være et mysterium og krever litt erfaring. Heldigvis finnes det både smørefrie ski og felleski som ikke krever smøring.

Hvor bør du gå?

Når du skal gå dine første turer på langrennsski, bør du starte i ganske enkelt terreng. Unngå bratte bakker og krappe svinger. Lange, flate strekninger og slake bakker er best i starten.

Lær å flytte føttene

Et godt tips er å starte uten staver. Det høres kanskje vanskeligere ut, men det er faktisk lettere å lære seg den riktige vektforskyvningen – måten du flytter føttene og kroppen på – uten staver. Tenk deg at du jogger, men at du skyver føttene fremover istdenfor å løfte dem.

Lær å stoppe

Den letteste måten å stoppe på er å ploge. Lag en snøplogg, eller en trekant, med skiene. Bøy knærne og hoftene, og len deg litt fram – da har du bedre balanse, og dermed bedre kontroll.

Lær å gå oppover …

Det er tre måter å gå oppover på. I slake bakker kan du bare fortsette å gå som vanlig, men øk farten så du nærmest løper. Og løft hælene – ellers blir skiene gjerne bakglatte.

I brattere bakker må du gå fiskebein. Lag en V-form der den smaleste delen av V-en er bak deg. Vri litt på skiene slik at kantene skjærer seg litt ned i snøen, og gå rolig oppover.

I superbratte bakker kan det hende du må ty til tripp-trapp. Snu deg sidelengs, hold skiene parallelt og flytt en og en ski oppover, som om du går i en trapp.

… og å kjøre nedover

Når du skal kjøre ned en bakke på langrenn, bør du bøye knærne og hoftene, lene deg fremover og se på løypa foran deg – ikke ned på skiene dine. Da holder du lettere balansen.

Sjekk alltid at det ikke er noen andre rett foran deg i løypa, og ikke veiv med stavene – klem dem inntil kroppen med armene.

Kosen er halve moroa

Ta gjerne med deg sitteunderlag og en ekstra genser, sånn at du kan sette deg ned og spise medbrakt matpakke og drikke kakao uten å fryse. I lomma har du selvsagt en appelsin eller en sjokolade – perfekt når du har nådd toppen av en spesielt lang bakke.

Ta et kurs

Venabu Fjellhotell, der O’Flanagan jobber, tilbyr langrennskurs og privattimer for både nybegynnere og erfarne skiløpere som vil pusse på teknikken. Dessuten kan du bli med på sledetur eller egne ski- og yogahelger.

Og de er ikke de eneste. Mange langrennsdestinasjoner holder kurs på ulike nivåer for både barn og voksne. På Beitostølen i Valdres kan du lære deg å gå på langrenn den ene dagen, og – hvis du planlegger turen etter verdenscup-kalenderen, vel å merke – se proffene konkurrere på nært hold dagen etter.

Andre populære vinterdestinasjoner på Østlandet er Geilo og Trysil, der du både kan gå på langrenn og kjøre alpint, eller droppe skiene helt og dra på hundekjøring eller kanefart.

Hvis du skal til Nord-Norge, kan du ta et nybegynnerkurs med Tromsø Outdoor i Tromsø (fra 12 år og oppover). Belønn deg selv med en runde i en varm og god badstue etter turen. Og kanskje du får se nordlys?

I Voss på Vestlandet kan både barn og voksne leie utstyr og ta langrennskurs på Myrkdalen skiskole eller Voss Resort skiskule. Begge stedene regnes dessuten blant landets beste skianlegg.

Planlegg skieventyret nå! Bestill en koselig hytte gjennom Norgesbooking, eller lei et feriehus gjennom DanCenter.

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt