Dynamic Variation:
Book
Norway Now
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
Arctic Race Arctic Race
Credits
Arctic Race.
Photo: ARN/Rune Dahl
Campaign
Partner
Media
Meetings
Travel Trade
Ad

Bli med på sykkelfesten fra 11. august

I år stiller et rekordhøyt antall UCI WorldTeams – verdens beste profesjonelle sykkellag – i verdens nordligste sykkelritt.

Kom og trekk inn den nordnorske luften sammen med noen av verdens beste syklister: Mellom 11. og 14. august 2016 arrangeres det fjerde Arctic Race of Norway. Sykkelrittet består av fire etapper og strekker seg over 727,5 kilometer.

Her konkurrerer noen av verdens beste proffsyklister i den nordnorske naturen.

Rittet sendes på tv over hele verden og får ellers bred mediedekning, men lite slår det å stå på kloss hold og høre pusten til utøverne i Arctic Race of Norway når de raser forbi.

Når verdens beste syklister erobrer de nordnorske fjell, bør du være forberedt på jublende folkemengder, oppfinnsomme aktiviteter og hyggelig vertskap.

Du kan også selv dra på sykkeleventyr, enten du er nybegynner eller mer erfaren. Mulighetene er mange for å leie sykkel og annet utstyr hvis du ikke har med ditt eget. Nordnorske veier og natur gir opplevelser fra sykkelsetet som knapt finnes andre steder.

Etappene i Arctic Race of Norway 2016

1. etappe: Fauske / Rognan 176,5 kilometer

2. etappe: Mo i Rana / Sandnessjøen 198 kilometer

3. etappe: Nesna / Korgfjellet 160 kilometer

4. etappe: Polarsirkelen / Bodø 193 kilometer

Arctic RaceKartkilde: ASO

Bli kjent med vertsbyene

Fauske

Fauske kommune strekker seg fra svenskegrensen i øst til Bodø i vest. I Fauske sentrum kan du se lokal, vakker marmor både på torget og i Fauske hotell. Den samme marmoren brukes i flere bygg rundt om i verden, blant annet i FN-bygningen i New York.

Kommunen har to nasjonalparker, og gruvebyen Sulitjelma – Sulis på folkemunne – er inngangsporten til fem verneområder i Norge og Sverige.

Når du besøker Fauske, bør du sette tennene i lokalt dyrkede gulrøtter. Lysforhold og et godt klima gir råvarene fra dette området en ekstra søt smak. Det siste året har den stadig voksende bedriften «Han Sylte» gjort stor suksess med blant annet gulrotmarmelade.

Rognan

Saltdal har rundt 4700 innbyggere, som driver med handel, industri, landbruk og reiseliv, eller jobber i servicenæringen og den offentlige sektor. Kommunens kulturhistorie kan spores helt tilbake til vikingtiden. Områdets største bedrift er verdensomspennende Nexans Norway AS, som produserer fiberkabler for det internasjonale markedet. Her er også mye turistindustri, som styrker lokaløkonomien.

Rognan er kommunesenteret i Saltdal. Sentrum er forbeholdt fotgjengere og er rent og barnevennlig. Her finner du butikker, restauranter, kafeer, banker, postkontor og offentlige tjenester.

På Saltdal Museum finner du Blodveimuseet. Historien om krigsfangene og deres bo- og arbeidsforhold i leire under annen verdenskrig er gjengitt her. Dagens E6 er mer fredelig, og både den og jernbanen går gjennom Saltdal. Flyplassen i Bodø ligger 90 kilometer fra Rognan.


Mo i Rana

Mo i Rana er en av fire byer på Helgeland. Byen ble før kalt «Jernverksbyen», men går nå under navnet «Polarsirkelbyen» fordi polarsirkelen skjærer gjennom kommunen rett ved grensen til Saltdal.

I mange år har stålverket vært kommunens viktigste arbeidsgiver, med rundt 3200 ansatte på det meste. I dag ligger det omlag 120 bedrifter i Mo Industripark. Bedriftene danner en grønn klynge med ambisjoner om å bli verdensledende innen miljø og energieffektivitet.

Sandnessjøen

Øykommunen Alstahaug på Helgeland huser rundt 7500 mennesker. Kommunesenteret Sandnessjøen har umiddelbar tilgang til en naturskjønn kystregion.

Følger du kysten med Hurtigruten eller bil, mister du aldri fjellkjeden De syv søstre av syne. Godt merkede stier muliggjør vandreturer helt opp til toppen av Søstrene.

Alstahaug er likeledes kjent for sin rike og godt dokumenterte vikinghistorie. Denne opplever du best på Langhuset på Sandnes, et gammelt høvdingsete.

Fra Sandnessjøen kan du utforske en vakker skjærgård som passer godt for sykling, vandring, padling og båtliv. Om sommeren er det lys døgnet rundt, slik at du virkelig kan få mye ut av tiden.


Nesna

Nesna ligger strategisk til mellom byene Sandnessjøen, Mosjøen og Mo i Rana. Kommunen består av den lille byen Nesna og de tre øyene Tomma, Hugla og Handnesøy. Landskapet og plasseringen gjør Nesna til en fin base hvis du vil utforske Helgeland med bil, i fjellsko eller på to hjul, med båt, kajakk eller på ski. Nesnas store marina nås med daglige hurtigbåter, og kan også by på Nord-Norges største campingplass og konferansesenter.

Nesna er et transportknutepunkt for Helgeland, med ferger og hurtigfartøy til øyene og fastlandsdestinasjonene langs Kystriksveien. Det går rutebusser til Mo i Rana, som har forbindelser videre til innlandet og Sverige. Det er tre flyplasser innen en times kjøring fra Nesna, og Hurtigruten anløper to ganger daglig.

Nesna har en variert og internasjonal befolkning som har kommet for å bo, studere og jobbe. I mer enn hundre år har Nesna vært vertskap for mange ulike arrangementer, og mange kommer for å nyte Helgelands vakre natur.

Vefsn

Mosjøen er «byen midt i Norge» og Helgelands eldste by. Den er kjent for sin musikk og kultur, med mange konserter og forestillinger gjennom hele året. Byens stolthet er Sjøgata i gamlebyen, som kan dateres tilbake til 1800-tallet.

Vefsna er Nordlands største elv. Den har sitt utspring i Børgefjell nasjonalpark og renner gjennom kommunene Hattfjelldal og Vefsn. Elva er 163 kilometer lang og har et nedbørfelt på 4231 kvadratkilometer. Den sørlige delen av elva blir iblant kalt Susna. Elva renner nordover ikke langt fra svenskegrensen, og noen av de mindre sideelvene kommer fra Sverige. I Mosjøen renner elva ut i Vefsnfjorden. På veien stuper elva utfor fossen Laksforsen.

(Foto Sjøgata: Jørgen J. Jensen, visithelgeland.com/vefsn).

Korgfjellet

Korgfjellet er et viktig beiteområde for rein og sau samt et populært rekreasjonsområde hele året. Både turister og lokalbefolkning drar hit for å gå tur, plukke bær, fiske og jakte, og om vinteren strekker langrennsløypene seg milevis innover fjellet.

Den gamle fjellovergangen byr på et av de mest imponerende utsiktspunktene i hele Nordland. Fra det høyeste punktet på 555 meter over havet har du panoramautsikt fra Okstindan og helt til Svartisen. På toppen kan du spise og overnatte på Korgfjellet Fjellstue.

Hemnes har et blomstrende kulturliv med mange kunstnere og musikere, og særlig om sommeren er det mange festivaler, konserter og andre arrangementer i kommunen. Takket være Okstindan og den berømte Rabothytta oppdager et økende antall tilreisende gledene ved områdets nærmest uberørte skjønnhet.

Leirfjord

Leirfjord er en kystkommune midt i Helgeland med en sentral plassering nær store arbeidsplasser og utdanningsinstitusjoner. Kommunesenteret Leland har en større dagligvarebutikk, helsetjenester og andre tilbud.

Leirfjord ligger nær flere flyplasser, jernbane og båttransport. Fv 17 går gjennom kommunen, og du kan også lett nå E6. Blandingen av kyst- og innlandsklima gjør at snøen holder seg gjennom vinteren, og du finner et bredt utvalg vinteraktiviteter i kommunen.

Leirfjord er en del av Helgeland museum og har flere landemerker. Blant dem er Wangbrygga i Bardal, kjent for lokalmat i sommerhalvåret. Her finner du et godt utvalg av rorbuer og andre overnattingssteder med fiskemuligheter.

Leirfjord er også en del av Skulpturlandskap Nordland, og på vei til Fagervika kan du se skulpturen «Omkring». Sist, men ikke minst, er Leirfjord hjem for Øvre Forsland kraftverk, kjent for sin flotte arkitektur.

Helgelandsbrua
Credits
Helgelandsbrua.
Photo: Stefan Barth /Helgeland Reiseliv /Leirfjord

Credits
Helgelandsbrua.
Photo: Stefan Barth /Helgeland Reiseliv /Leirfjord

Polarsirkelen

Polarsirkelen er den nordligste av jordens fem breddesirkler. Den markerer grensen til den arktiske regionen, et område kjent for midnattssol om sommeren og mørketid om vinteren. I Norge skjærer den gjennom Helgeland i Nordland.

Du kan krysse polarsirkelen to steder på Helgeland, og begge er merket med et monument. Den første er på øya Vikingen, som du ser når du reiser forbi med Hurtigruten, eller med bil på Fv 17 om bord på fergen mellom Kilboghamn og Jektvik. Det andre monumentet står på Saltfjellet rett ved E6. Her finner du også Polarsirkelsenteret, med utstillinger, kino, postkontor, suvenirbutikk og kafé.

Bodø

Bodø by ligger nord for polarsirkelen, midt i Nordland fylke. I området rundt Bodø finner du en vakker kystlinje, naturskjønne fjorder som munner ut i storhavet, Svartisen, Saltstraumen og det gamle handelsstedet Kjerringøy.

De majestetiske Børvasstindan i sør og det karakteristiske fjellet på øya Landegode i nord rammer inn byen på beste vis. Fra 2. juni til 10. juli åpenbarer midnattssolen seg ved bra vær, og nordlyset kan oppleves mellom oktober og april.

Bodø by har nær 51 000 innbyggere som i gjennomsnitt er unge og velutdannede. Variasjonen i det lokale arbeidsmarkedet gir uante muligheter og spennende utfordringer.

Flere sykkelopplevelser i Nord-Norge

×

Les også