Skip to main content

Ut på tur, aldri sur! Vi Nordmenn elsker fotturer. Om vi enten foretrekker fjellet, dype og eviggrønne daler, kyststier eller bare vil nyte skogens ro. Bli inspirert til din neste fottur!

Fra populære merkede stier og turistmagneter - til ville og utemmede nasjonalparker. Det varierte landskapet har gitt Norge et velfortjent rykte som et av Europas beste vandredestinasjoner.

Under kan du lese om noen av de mest klassiske (og utfordrende!) fotturene du kan oppleve.

Ta snarveien til de turene du leter etter, eller fortsett å skrolle videre for oppdagelser du kanskje ikke har tenkt på?

God tur!

Landet vårt er preget av store avstander og smale og svingete veier, så når du planlegger tureventyret ditt i Norge, kan det være smart å fokusere på én region eller ett hovedområde å utforske, i stedet for å bruke mange timer i bil for å krysse ut neste ikontur. Nesten uansett hvor du reiser har du utallige supre turmuligheter å velge mellom, og mange spennende aktiviteter og attraksjoner som man kan oppleve før eller etterpå.

Noen av turene under er kanskje for noen overraskende lange og utfordrende. Vær derfor sikker på at du har satt deg inn i turens vanskelighetsgrad før du starter. Preikestolen og Gaustatoppen er de letteste av turene under, og passer godt som dagsturer eller for familier. De andre turene passer bedre for viderekomne turgåere og dersom man er i god form.

Husk å alltid ha med nok mat og drikke, samt klær etter forholdene.

Gå på andre årstider

Disse ikoniske turene er svært populære, så i helgene i sommerferien og i juli kan det være veldig mange som ønsker å gå samtidig. Hvis du heller velger å gå turen en gråværsdag eller ukedag, vil du sannsynligvis møte færre mennesker.

Det gjør du også ofte på sensommeren og høsten, når landskapet blir malt i rødt, gult og oransje. Da kan du ofte nyte de naturskjønne omgivelsene mer uforstyrret.

Praktiske turtips

Norge er et fantastisk land å utforske. Men selv om vi kan føle oss selvsikre i eget land, kan naturkreftene overraske oss. Før du legger ut på tur, bør du derfor alltid sjekke værmelding og føreforhold, og ikke legge ut på tur uten trening. Og husk at været kan skifte fort, spesielt i fjellet og arktiske strøk. 

Kan du fjellvettreglene utenat? Hvis ikke kan du jo pugge dem (listet ovenfor her).

Fotturer er også en flott aktivitet man kan gjøre sammen med hele familien, uten nødvendigvis så mye utstyr. Men gode sko og respekt for været er et must. 

Restriksjoner og forholdsregler

I Norge er vi heldige som har nesten ubegrenset tilgang på naturen. Vi har likevel et viktig ansvar – trå varsomt og etterlat deg ingen spor. For mer info, se retningslinjene for allemannsretten.

Sørg for å vise respekt for dyr og fugler mens du besøker deres habitater, og hold avstand. De fleste dyrene i Norge er heldigvis ufarlige for mennesker, men noen kan være farlig dersom man kommer for nærme, inkludert elg, bjørn, ulv og moskus (sistnevnte finnes bare på Dovre). Hvis du ser dem, eller annet dyreliv som rein og ørn, bør du alltid bevege deg bort fra dem og ikke forstyrre.

Dersom du ønsker å kjenne dyrelivet bedre, på en trygg og ansvarlig måte, bli med på en guidet viltsafari!

Droner

Vi forstår at mange ønsker å ta vare på minner fra den vakre naturen vår! Men vær så snill og pass på at du har forstått de norske dronereglene dersom du skal bruke dette. En del steder i Norge har strenge restriksjoner for dronebruk, og du kan få høye bøter dersom du blir tatt. Dette gjelder særlig i nasjonalparker, beskyttet natur og i nærheten av flyplasser.

Nasjonalparker

Om villmarken kaller, er en av våre 47 nasjonalparker stedet å dra. Her finnes det tilrettelagte stier, eller du kan finne din egen vei. Men husk fortsatt at det gjelder litt andre regler for ferdsel i vernede områder, så ta hensyn til dem når du legger ut på tur.  

Tur + kos = sant

Mange nordmenn har vokst opp med tur som en naturlig del av helgeaktivitetene, og mange familier reiser gjerne på tur spesielt på søndagene. Og selv om det er gøy å nå spesielle mål eller fjelltopper, er det for de fleste av oss tross alt turkosen som er aller viktigst. 

Ta med hele familien på nye eventyr. Det finnes mange lette og korte turer overalt, bare spør lokalbefolkningen dersom du ikke er kjent i områdene.

10 turtips for familier med barn

Tilrettelagte turstier

Å utforske naturen burde være mulig for alle, og Norge har også fortsatt en vei å gå for å gjøre flere naturopplevelser tilgjengelige for alle.

Noen stier er likevel universelt utformet for å være mer tilgjengelige for rullestoler, turgåere og barnevogner. De siste årene er det bygget flere fremragende, universelt utformede traséer, som Tretoppveien i Hamaren Aktivitetspark i Fyresdal i Telemark og Stovnertårnet i Oslo.

Her er noen anbefalte stier du kan sjekke ut:

Alternative fotturer

Hvis du er av typen som ser etter en skikkelig utfordring, finnes det mange spennende turmuligheter. Hva med å gå opp en av Norges mest spektakulære fjelltrapper, eller å bli med på guidet tur på en av de vakre isbreene?

Hvis du liker luftige opplevelser, anbefaler vi å prøve en av de mange via ferrataene som finnes. Du kan også kombinere fotturen med å utforske mektige fossefall og elver, på en guidet juvingtur.

Overnatting i naturen

Uavhengig av hvilken tur du velger, husk å hvile godt. Mange hytter og overnattingssteder over hele landet tilbyr praktisk og rimelig innkvartering for turgåere. En del av dem har en ganske enkel standard, mens andre byr på overraskende kul og moderne design og god komfort. Og hvis du vil ha litt luksus, mangler det ikke på flotte hoteller eller unike hytter å velge mellom. 

Den norske turistforening (DNT) har mer enn 550 rimelige turisthytter over hele Norge i sitt nettverk. Det gjør det enkelt å vandre fra hytte til hytte langs kysten, i skogene og på fjellet.

De tilbyr tre typer hytter: Betjente hytter, selvbetjente hytter og ubetjente hytter. Noen av dem er kun åpne, eller betjente, i sommersesongen. Dersom du er medlem av foreningen, får du rabatter på overnattinger, i tillegg til nødvendig nøkkeltilgang til de ubetjente hyttene. 

Få gode ferietilbud

Book en ferdigpakket norgesferie spekket med opplevelser hos våre partnere.

Planlegg ditt neste tureventyr nå

Filtrer søket ditt og utforsk alternativene nedenfor.

Bli inspirert

Sider du nylig har besøkt