Skip to main content

5 bynære fotturer med imponerende utsikt

Landets største byer gir deg det beste av to verdener – både urbane vibber og urørt natur! Byferie når nye høyder med disse forslagene til fotturer.

De største byene i Norge koker av urban energi med alt fra trendy spisesteder til møteplasser for mote, kunst og kultur. Og du trenger ikke trå særlig langt utenfor dette for å utforske naturlige kontraster.

Byene er ofte omkranset av flotte åser og fjellsider med varierte turstier for de fleste kondisnivåer, og belønningen er utsikt du bare får her. Den siste tiden er mange av disse stiene tilrettelagt på nye og smarte måter som gjør at stadig flere får lyst til å bruke dem. Og på toppen finner du kanskje en kafé full av glade gjester?

Byferie på asfalt og sti gjør at du kan bevege deg høyt og lavt på samme formiddag. Her er fem enkle fotturer rundt de mest populære byene!

Oslo: fottur til Vettakollen i Nordmarka

Lengde: 1,2 kilometer hver vei
Ferdighetsnivå: lett
Høyde over havet: 419 meter

Når målet er å ta en kjapp pause fra bylivet uten at det blir mas, er denne turen tingen. Fra t-banestasjonen med samme navn går du litt over én kilometer opp til Vettakollen, som er målet for en av de aller enkleste fotturene rundt sentrum av Oslo.

Herfra får du en sjelden panoramautsikt over hovedstaden og Oslofjorden, og i ryggen har du hele Nordmarka – hvis du skulle få lyst til å fortsette videre.

Når du likevel er i Oslo: Få innsidetips om hva du bør gjøre på en langhelg i hovedstaden! Dra på eventyr i sentrum, øyhopping i fjorden eller bynære sykkelturer. Ta deg også gjerne en tur på Operataket, utforsk fantastisk gatekunst og bestill bord på de kuleste restaurantene.

Bergen: fjelltur på Fløyen

Lengde: 5 kilometer
Ferdighetsnivå: medium
Høyde over havet: 400 meter

Hvis du er klar for litt lett turgåing med premie i form av fantastisk utsikt, er Bergen vanskelig å slå. Byen mellom hav og fjell ligger ideelt til for byferie med høydevariasjon. Start gjerne dagen med fottur i fjellet, før du går ned igjen til byen i ro mak og finner et spisested eller en kafé.

Visit Bergen foreslår en guidet tur på toppen av Fløyen – et fjell som rager 400 meter over havet. Ta Fløibanen opp og bli med på en av turene som viser deg Bergen fra vidt forskjellige panoramavinkler.

Når du likevel er i Bergen: Les våre tips for en helg i Vestlandets hovedstad. Du vil selvsagt innom verdensarvstedet Bryggen, men når du er der, sørg for at du også får en titt bak fasaden. Hvis du vurderer en dagstur til Flåm, så vit at turen er enda flottere om vinteren.

Tromsø: tur til Fløya

Lengde: velg mellom ulike stialternativer
Ferdighetsnivå: lett
Høyde over havet: 617 meter

– Utsikten fra Fløya er formidabel. Her får man panoramautsikt over Tromsøya og øyene rundt. Det er også det beste stedet i Tromsø å se midnattsola fra, mener Anne Marit Vik i Visit Tromsø.

Flere stier leder til toppen, og noen turgåere velger å ta den kabeldrevne Fjellheisen, som har tatt folk opp til Storsteinen siden 1961, og så gå resten av veien. Andre igjen klatrer de 324 trappetrinnene i sherpatrappa.

Når du likevel er i Tromsø:tromsøværingenes langhelgtips. Hvis du besøker byen om vinteren, er sjansen stor for at du får se nordlys. I Lyngenfjordregionen rett utenfor byen kan du gå tur, dra på terrengsykling eller stå på ski, og når du blir sulten, får du arktisk mat med en moderne vri.

Stavanger: fottur til Dalsnuten

Lengde: 2 timer
Ferdighetsnivå: lett
Høyde over havet: 324 meter

Oppdag noen av Stavangerregionen fantastiske utsiktspunkter! Fjelltoppen Dalsnuten i Sandnes er et topp valg hvis du vil ha en lett fottur. Veien opp varierer fra merkede stier og bratte bakker til små vann, der det går an å ta seg en dukkert. Ta gjerne med matpakke, for lite er bedre enn litt snacks og drikke etter en fin tur.

Når du likevel er i Stavanger:helgetips fra lokalbefolkningen! Rusle gjennom Gamle Stavanger og nyt et godt måltid etterpå. Stavangerregionen er også kjent for mer krevende turer, som Preikestolen og Kjerag, men det varierte landskapet i Ryfylke og rundt Lysefjorden har massevis av flotte alternativer.

Trondheim: opp til Storheia

Lengde: rundt 5 kilometer hver vei
Ferdighetsnivå: lett
Høyde over havet: 565 meter

I Trondheim kan du kose deg med historie, sjarmerende shoppinggater og trendy spisesteder, og landets tredje største by har også flotte friluftsmuligheter. Fotturen til Trondheims høyeste utsiktspunkt, Storheia, er populær blant lokale turgjengere.

Storheia passer for både store og små, og når du har kommet deg til topps, blir du belønnet med panoramautsikt over Trondheimsfjorden og Fosenhalvøya.

Når du likevel er i Trondheim: Bruk byen som lokalbefolkningen eller utforsk de gamle nabolagene. Sørg også for at du finner ut hvorfor Trondheim kalles «Home of the Nordic flavours». Og hvis du liker å gå langt, kan du jo følge en av pilegrimsledene hit?

Planlegg storbyferien i dag! Få de beste tilbudene fra våre hotellpartnere Radisson Blu, Scandic, Nordic Choice og Thon.

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Bli inspirert

Vi har samlet noen artikler vi tror du også vil like.

Sider du nylig har besøkt