Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Helgeland coast Norway Helgeland
Helgeland coast Norway.
Photo: Terje Rakke/Nordic life - Visitnorway.com
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade
Ad

Turforslag til alle som vil rekke
hjem før solnedgang

Torbjørn Ekelund slår et slag for korte naturutflukter. Store opplevelser er ofte nærmere enn vi tror.

Torbjørn Ekelund

Ekelund er en av gründerne bak det norske naturmagasinet Harvest og forfatter av boken Året i skogen.

Som barn drømte Ekelund om eksotiske ekspedisjoner. I en alder av 41 bestemte han seg for å tilbringe én natt i måneden i en nærliggende skog, gjennom et helt år. Hans opplevelser resulterte i boken Året i Skogen, som har vært til inspirasjon for mange som ønsker å komme tettere på naturen. Boken handler verken om heroiske bragder i villmarka eller om å feriere på den andre siden av jorden. Den handler først og fremst om å gjenoppdage gleden av de helt enkle opplevelsene i skog og mark.

– Mitt ønske er å føre folk litt nærmere en åpenbar sannhet som jeg selv lenge var blind for: Å være menneske utgjør en liten del av denne store mekanismen vi kaller naturen. Vi stammer fra naturen, og en dag skal vi bli en del av den igjen. Dette gjelder både meg og alle andre før og etter meg, sier Ekelund.

Foto: Cappelen Damm

Ekelunds topp 5 miniutflukter

1. Sykle og padle på Vega-øyene

De UNESCO-vernede Vega-øyene er perfekte for dagsturer av ulike slag. Lei sykler i Brønnøysund og ta dem med på ferjen til hovedøya, hvor du kan tråkke rundt som du vil. Ta gjerne et avbrekk fra syklingen med en liten kajakktur – kajakker kan leies på øya. Vega har også flere fjelltopper som egner seg for hele familien. Med litt planlegging rekker man alt på en dag.

2. Vandre i Finse

Norges høyest beliggende togstasjon, Finse, er et optimalt utgangspunkt for alle vandreentusiaster. Ta morgentoget fra Oslo eller Bergen, gå av på Finse stasjon og gå direkte fra plattformen ut på Hardangerviddas enorme fjellplatå. Husk bare å ta sikkerheten på alvor.

3. Dra på øyhopping i Oslofjorden

Aldri undervurder potensielle naturopplevelser i urbane områder. Rett utenfor Oslo ligger det mange småøyer som kan nås med ferge fra Rådhusbryggen. Nyt en dupp i havet om sommeren, og prøv deg på sjøørretfiske om høsten og vinteren.

4. En natt i Nordmarka

Få hovedsteder i verden er omgitt av så dype skoger som Oslo. I 1842 utga eventyrforfatteren Peter Christen Asbjørnsen En Nat i Nordmarken. Over 150 år har gått siden den tid, men skogene er de samme. Ta Gjøvikbanen fra Oslo til Movatn og begi deg ut på tur i hvilken retning som helst.

5. Fisk ørret i Mandalselva

Otra og Mandalselva på Sørlandet er to av Norges beste ørretelver. Otra er den mest kjente, men Mandalselva har også blitt veldig populær de siste årene. Kanskje får du napp på kroken, kanskje ikke; det er akkurat det som gjør det så spennende.

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad
Ad