VIKTIG! Les denne informasjonen om Koronaviruset og reising i Norge
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

Topp 5 dagsutflukter

Turforslag til alle som vil rekke hjem før solnedgang
Torbjørn Ekelund slår et slag for korte naturutflukter. Store opplevelser er ofte nærmere enn vi tror.
To parkert sykler og et par som utforsker Vegaøyene
Sykkeltur på Vega.
Photo: Hanne Pernille Andersen

Ekelund er en av gründerne bak det norske naturmagasinet Harvest og forfatter av boken Året i skogen.

Som barn drømte Ekelund om eksotiske ekspedisjoner. I en alder av 41 bestemte han seg for å tilbringe én natt i måneden i en nærliggende skog gjennom et helt år. Hans opplevelser resulterte i boken Året i Skogen, som har vært til inspirasjon for mange som ønsker å komme tettere på naturen. Boken handler verken om heroiske bragder i villmarka eller om å feriere på den andre siden av jorden. Den handler først og fremst om å gjenoppdage gleden over de helt enkle opplevelsene i skog og mark.

– Mitt ønske er å føre folk litt nærmere en åpenbar sannhet som jeg selv lenge var blind for: Å være menneske utgjør en liten del av denne store mekanismen vi kaller naturen. Vi stammer fra naturen, og en dag skal vi bli en del av den igjen. Dette gjelder både meg og alle før og etter meg, sier Ekelund.

  1. 1. Sykle og padle på Vega-øyene

  2. De UNESCO-vernede Vega-øyene er perfekte for dagsturer av ulike slag. Lei sykler i Brønnøysund og ta dem med på ferjen til hovedøya, hvor du kan tråkke rundt som du vil. Ta gjerne et avbrekk fra syklingen med en liten kajakktur – kajakker kan leies på øya. Vega har også flere fjelltopper som egner seg for hele familien. Med litt planlegging rekker du alt på en dag.

  3. 2. Vandre på Finse

  4. Norges høyest beliggende togstasjon, Finse, er et flott utgangspunkt for alle vandreentusiaster. Ta morgentoget fra Oslo eller Bergen, gå av på Finse stasjon og gå direkte fra plattformen ut på Hardangervidda, eller gå Aurlandsdalen mot Geiteryggshytta. Husk bare å ta sikkerheten på alvor.

  5. 3. Dra på øyhopping i Oslofjorden

  6. Aldri undervurder potensielle naturopplevelser i urbane områder. Rett utenfor Oslo ligger det mange småøyer som kan nås med ferge fra Rådhusbryggen. Nyt en dupp i havet om sommeren, og prøv deg på sjøørretfiske om høsten og vinteren.

  7. 4. En natt i Nordmarka

  8. Få hovedsteder i verden er omgitt av så dype skoger som Oslo. I 1842 utga eventyrforfatteren Peter Christen Asbjørnsen En Nat i Nordmarken. Over 150 år har gått siden den tid, men skogene er de samme. Ta Gjøvikbanen fra Oslo til Movatn og begi deg ut på tur i hvilken som helst retning.

  9. 5. Fisk ørret i Mandalselva

  10. Otra og Mandalselva på Sørlandet er to av Norges beste ørretelver. Otra er den mest kjente, men Mandalselva har også blitt veldig populær de siste årene. Kanskje får du napp på kroken, kanskje ikke – det er akkurat det som gjør det så spennende.

Allemannsretten

Tenk, så heldige vi er: Allemannsretten er en gratis fellesgode og en del av kulturarven. Hovedprinsippene i allemannsretten er lovfestet i friluftsloven av 1957, og grunnregelen er: Ta hensyn til naturen, privat eiendom og andre turgåere. Ikke gjør skade, og forlat naturen slik du gjerne vil finne den selv.

Les mer om allemannsretten.

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages