Tredagers hytte-til-hytte-turer<br />utenfor allfarvei

Unknown Component
civid: 648067ce13355f1196ba02b4
name: plugins_common_social_share (widget)

Når vinteren endelig slipper taket i den norske fjellheimen, knytter tusenvis av mennesker på seg fjellstøvlene og legger ut på tur. Her er Den Norske Turistforeningens fem tips til hytte-til-hytte-turer du neppe har gått før.

Mange ønsker å gå kjente turer, som over Besseggen og opp til Galdhøpiggen, eller se populære turistmål som Preikestolen, Kjerag og Trolltunga. Derfor blir det fort folksomt her i høysesongen.

Men det finnes mange alternativer hvis du er på jakt etter opplevelser i områder der ikke så mange andre ferdes. Disse fem hytte-til-hytte-turene tar tre til fire dager, og du kan sove på Turistforeningshytter underveis.

1. Trekanten i Valle og Bygland

Varighet: 3 dager. Øyuvsbu–Gaukhei–Tjønndalen–Øyuvsbu
Lengde: 50 kilometer
Vanskelighetsgrad: middels, passer for voksne

Setesdal Vesthei er et vakkert og kupert landskap, preget av mange små vann og fine vannveier. Her er det fortsatt mye sau på beite, så området har ikke grodd igjen.

Sett av tre dager til å gå denne klassiske fotturen i Setesdal, mellom hyttene Øyuvsbu, Tjønndalen og Gaukhei, som alle har god plass. Øyuvsbu og Gaukhei er selvbetjente hytter, noe som betyr at du kan kjøpe matvarer der. Tjønndalen er en ubetjent hytte, så dit må du ha med egen mat.

Ta bussen til Langeid i Bygland. Derfra er det to timer å gå til Tjønndalen. Hvis du har bil, kan du parkere på parkeringsplassen ved Suleskarveien. Turen derfra til Øyuvsbu tar omtrent en halvtime.

2. Smaken av Sunndalsfjella

Varighet: 3 dager. Aursjøhytta–Reinsvassbu–Raubergshytta–Aursjøhytta
Lengde: 55 kilometer
Vanskelighetsgrad: krevende, passer for voksne

Sunndalsfjella mellom Dovrefjell og Eikesdalen har praktfull utsikt med høye fjell og frodige daler. Området har en rik flora, med planter som vanligvis bare vokser i Nord-Norge eller på Svalbard og Grønland. Du kan også treffe på polarrev, reinsdyr og mer enn 160 fuglearter.

På den betjente Aursjøhytta får du god service og treretters middag, mens de andre hyttene er selvbetjente.

Turen starter på Lesjaskog, som du lett kna nå med buss eller bil fra Åndalsnes eller Dombås.

3. Grenseløst i Sylan

Varighet: 3 dager. Nedalshytta–Sylarna Fjällstation–Storerikvollen–Nedalshytta
Lengde: 60 kilometer
Vanskelighetsgrad: middels, passer fra 12 år

I løpet av tre dager kommer du deg rundt det fantastisk vakre Sylmassivet i Trøndelag, der Storsylen rager høyest av alle toppene. Terrenget er lett å gå i, med store flyer og vid horisont.

Trondhjems Turistforening driver de trivelige betjente hyttene på den norske siden av grensen, mens Svenska Turistföreningen driver Sylarna Fjällstation. Merk at Nedalshytta og Storerikvollen er selvbetjente utenom påsken og sommersesongen.

Fra Trondheim kan du ta buss til Stugudal og drosje videre til Nedalshytta, der du kan starte turen.

4. Frodige Etnefjella

Varighet: 3 dager. Rullestad–Simlebu–Sandvasshytta–Åkrafjorden
Lengde: 25 kilometer
Vanskelighetsgrad: middels, passer fra 12 år

Denne turen starter bare en time fra Haugesund på Vestlandet. Her går du gjennom skog og over snaufjell og stopper på de selvbetjente hyttene Simlebu og Sandvasshytta. Den siste dagen får du flott utsikt over Åkrafjorden og Folgefonna.

Både Rullestad og Markhus har bussforbindelse til Haugesund og Oslo. Sjekk rutetabellen før du drar.

5. Sulitjelma til Saltfjellet

Varighet: 3–4 dager. Sulitjelma–Tjoarvihytta–Balvasshytta–Argaladhytta–Trygvebu–Graddis
Lengde: 50 kilometer
Vanskelighetsgrad: middels, passer fra 12 år

Dette er turen for deg som har lyst til å gå i en frodig del av Nord-Norge, og samtidig ta en jafs av den ruta som kalles Grensesømmen. På denne turen er alle hyttene selvbetjente.

På dag to kommer du innom Junkerdalen nasjonalpark med sine sjeldne biotoper. Mange av planteartene her finner du bare lenger mot nord eller i andre verdensdeler.

Du kan ta buss fra Bodø til Sulitjelma. For å komme deg hjem fra Graddis fjellstue (nær Trygvebu) tar du buss eller drosje til Storjord, og buss eller tog derfra.

Planlegg reisen

Flere turtips

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Bli inspirert

Vi har samlet noen artikler vi tror du også vil like.

Sider du nylig har besøkt