Skip to main content
Unknown Component
civid: 5d09e5650d656ad7a7d9abce
name: plugins_common_social_share (widget)

Acosta Danza

Mer info

Et lite stykke Cuba.

Det cubanske dansekompaniet Acosta Danza er kjent for å kombinere moderne ballett- og afro-cubansk dans med flamenco, capoeira og hiphop.  

I Cuban Eclectico har koreograf og grunnlegger Carlos Acosta samarbeidet med fem andre koreografer om å skape stykker med inspirasjon fra cubansk kultur.  

Svenske Pontus Lidberg har koreografert Paysage, Soudain, la nuit, som består av ren, smittsom energi og latinsk fotarbeid satt til rumba-inspirert musikk. Satori av den cubanske koreografen Raúl Reinoso kombinerer moderne dans med klassiske ballettlinjer, mens den spanske koreografen Maria Roviras Impronta kobler samtidsuttrykk og tradisjonell afro-cubansk folkedans. 

Flamsk-marokkanske Sidi Larbi Cherkaoui er kjent for sine fantasifulle produksjoner. I sin tolkning av Faun gir han form til konfrontasjonen mellom det menneskelige og det dyriske. 

Cuban Eclectico avsluttes med De Punta a Cabo av koreograf Alexis Fernández, laget for hele danseensemblet. Mot en projeksjon av Havannas blendende vakre strandpromenade, Malecón, viser dette stykket alle motsetningene i det moderne cubanske samfunnet, fra klassisk dans til salsa og fra tåspissko til bare føtter.  

Carlos Acostas egen historie kan minne om filmen og musikalen Billy Elliott. Han vokste opp i svært beskjedne kår på Cuba og var det ellevte barnet i familien. Faren meldte ham på den statlige danseskolen, både for å holde ham unna trøbbel og fordi de serverte gratis lunsj. Danseskolen oppdaget et helt usedvanlig talent, og karrieren Carlos Acosta bygget ligner et eventyr. Han har alltid kombinert ballett med moderne dans, og var førstedanser ved Storbritannias prestisjetunge Royal Ballet i 17 år, ved siden av en omfattende internasjonal karriere, ikke bare som gjestende førstedanser med verdens ledende ballettkompanier, men også som koreograf. Historien hans ble filmatisert i 2019, og han har medvirket i flere andre filmer. I dag er han kunstnerisk leder for Birmingham Royal Ballet, i tillegg til arbeidet med Acosta Danza der han jobber for å gi unge cubanere en vei inn i dansens verden.

Foto: Toti Ferrer

Sist oppdatert: 04/17/2024

Kilde: Visit Bergen

Sider du nylig har besøkt