Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
Fjord Norway Haugalandet Tysvær

Bartok, Verdi og Schubert -Stavanger Symfoniorkester

Overview

Velkommen inn i desember med Stavanger symfoniorkester. Musikk for både øyne og ører. Her blir det mye å feste blikket på i åpningen, og ørene kan nyte både friske danserytmer og vakre melodier gjennom denne kvelden.

Program:
Bartok: Musikk for strykere, slagverk & celesta
Verdi: Skjebnens makt, overture
Schubert: Symfoni nr 2

Dirigent: Christian Vasquez
Stavanger symfoniorkester gjester Tysværtunet kulturhus med konsert frå sesongens hovedserie.
Bela Bartoks Musikk for strykere, slagverk & celesta ble skrevet i 1936 og har en usedvanlig instrumentasjon. Bartok har også skrevet en detaljert plan over hvordan instrumentene skal fordeles på scenen: to strykeorkestre, et på hver side av scenen, spiller med og mot hverandre, lik Gabrielis kor i Marcuskatedralen i Venezia mer enn 300 år tidligere. Musikken vokser organisk ut av åpningsmaterialet, hvor en sakte, avdempet og mørk fuge stiger frem. Allegroen er livlig og rytmisk intens, mens Adagioen som følger er 'nattmusikk', ifølge Bartok, som ville frembringe nattens mystiske naturlyder. I finalen høres asymmetriske danserytmer, men også til vår overraskelse, kommer fugeteamet fra første satsen igjen. Denne spesielle transformasjonen, som kommer i mange av Bartoks verk, symboliserer alltid en bevegelse fra mørke til lyset eller fra et problem til en løsning.
Giuseppe Verdi komponerte den handlingsrike og dramatiske operaen Skjebnens makt (La forza del destino) i 1861, og den ble uroppført 22. november 1862 i St. Petersburg. Ouverturen ble komponert da Verdi reviderte operaen i 1869, og den ble raskt en av hans mest populære ouverturer. Verket gir en stemningsbeskrivelse fra operaens dramatiske høydepunkt, men det er skrevet og formet med en slik dyktighet at det ikke bare skjerper appetitten for hele operaen, men er et konsertstykke i seg selv.
Kun 17 år gammel startet Franz Schubert arbeidet med sin andre symfoni i B-dur, og ferdigstilte den i mars i 1815. Verket ble ikke offentlig fremført før i 1877, nesten 50 år etter hans død. Schuberts symfonier følge den klassiske firesatsige modellen han arvet fra Mozart og Haydn og typisk for Schubert inneholder den stor melodisk utvikling, utvidete modulasjoner og overraskende harmonikk. Åpningssatsen er uvanlig da reprisen er på et helt annet plan enn det som er vanlig i klassisismen. Vi får så en grasiøs Andante med tema og fem variasjoner, etterfulgt av en energisk menuett med en herlig melodi i obo i trio-delen. Finalen, som er basert på folkemusikkmateriale, er energisk og godlynt.

  • Last Updated: 12.09.2017
  • Source: Destinasjon Haugesund & Haugalandet
Dates

fre 1. desember 2017 19:00

See All
Bartok, Verdi og Schubert -Stavanger Symfoniorkester
Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad