Skip to main content
Unknown Component
civid: 5d09e5650d656ad7a7d9abce
name: plugins_common_social_share (widget)

Bergen Filharmoniske Orkester - Dvoráks cellokonsert

Mer info

Verdens kanskje mest berømte cellokonsert framført av verdens nye geni på cello i kombinasjon med Sergej Prokofievs femte symfoni, musikk av stål og jern, komponert i en tid med krig og tyranni.

Antonin Dvořáks cellokonsert er sammen med Elgars konsert de to mest framførte cellokonsertene i verden, og historien bak verkets tilblivelse er sterk. Som symfoni nr. 9 «Fra den nye verden» stammer cellokonserten fra hans amerikanske periode, og er derfor iblandet den samme hjemlengsel som preger symfonien.

Men hjemlengselen forteller ikke hele historien. Dvořák hadde med seg sin kone Anna til USA – Anna som han giftet seg med etter at han hadde fridd og blitt forsmådd av hennes eldre søster, Josefina. Den gang påbegynte han en cellokonsert som et uttrykk for sin kjærlighet. Nå i USA fikk han vite at Josefina var alvorlig syk, og begynte igjen på en cellokonsert. Inn i den vevde han den av hans egne sanger Josefina likte best, "Lasst mich alein", som en personlig hilsen til henne.

Kveldens solist, Pablo Ferrández, omtales som ‘det nye cellogeniet’ og det er en glede å ønske han velkommen til Bergen for første gang.

I 1945 tolket publikum Sergej Prokofievs symfoni nr. 5 som et tegn på håp for framtiden. Symfonien ble komponert under den andre verdenskrigen, og ble derfor omtalt som hans krigssymfoni. Da symfonien ble urframført i 1945 var Sovjetunionen på vei mot seier over Nazi-Tyskland, og krigen ville snart være over. Selv sa Prokofiev, politisk korrekt, om symfonien «at jeg tenkte den som et verk som lovpriser den menneskelige ånd. Jeg ville synge om det frie og lykkelige mennesket – dets styrke, generøsitet og rene sjel».

Kveldens unge dirigent, Aziz Shokhakimov, kommer fra Uzbekistan og er nylig utnevnt som musikksjef for symfoniorkesteret i Strasbourg.

Varm opp til konserten på Bergenphilive:
Antonin Dvořák: Symfoni nr. 7
Antonin Dvořák: Symfoni nr. 9 Fra den nye verden (BFUng)
Sergej Prokofiev: Symfoni nr. 1
Sergej Prokofiev: Symfoni nr. 3
Sergej Prokofiev: Pianokonsert nr. 5

Sist oppdatert: 05/23/2024

Kilde: Visit Bergen

Sider du nylig har besøkt