Skip to main content
Unknown Component
civid: 5d09e5650d656ad7a7d9abce
name: plugins_common_social_share (widget)

Bergen Filharmoniske Orkester - Tsjaikovskijs Pathetique

Mer info

Fioliniststjernen Christian Tetzlaff er solist i Elgars følelsesladde fiolinkonsert og stjerneskuddet Maxim Emelyanychev tolker Peter Tsjaikovskijs kanskje beste verk, hans romantiske sjettesymfoni fylt med patos og personlig innhold.

«Om du vil vite hvem jeg synes er vår tids største komponist, svarer jeg uten å nøle Edward Elgar», sa datidens store fioliniststjerne Fritz Kreisler til en britisk avis i 1905, og la til: «Jeg skulle ønske at han kunne skrive noe for fiolin!»

Året etter la Kreisler inn en bestilling på en fiolinkonsert. Konserten var imidlertid ikke klar for urframføring før i 1916. Premieren var en heidundrende suksess. Kreisler framførte konserten en rekke ganger, men spilte den aldri inn. Det gjorde imidlertid en ung Yehudi Menuhin, på en legendarisk innspilling som kommer i stadig nye opplag. Kveldens solist, Christian Tetzlaff, er en av verdens ledende fiolinister og har flere ganger spilt med Bergen Filharmoniske Orkester som solist i blant annet Sibelius’ og Brahms’ fiolinkonserter.

Tsjaikovskijs sjette symfoni, skrevet i hans siste leveår, og er utvilsomt hans mest selvbiografiske. I et brev til sin nevø skrev han nettopp det, og ni dager etter urframføringen døde Tsjaikovskij etter å ha drukket kolerainfisert vann. Det romantiske verket inneholder hele følelsesaspektet fra den mørkeste tragedie til yndig dans.

Kveldens dirigent Maxim Emelyanychev er sjefdirigent for det skotske kammerorkester, ensemblet Il pomo d’Oro og blir fra neste sesong første gjestedirigent for det svenske radiosymfoniorkesteret.

Varm opp til konserten på Bergenphilive:
Edward Elgar: Cellokonsert med Truls Mørk
Edward Elgar: Cellokonsert med Amalie Stalheim
Peter Tsjaikovskij: Symfoni nr. 4
Peter Tsjaikovskij: Symfoni nr. 5
Peter Tsjaikovskij: Symfoni nr. 6 (BFUng)
Peter Tsjaikovskij: 1812-ouverturen
Peter Tsjaikovskij: Souvenir de Florence

Sist oppdatert: 05/22/2024

Kilde: Visit Bergen

Sider du nylig har besøkt