Skip to main content
Unknown Component
civid: 5d09e5650d656ad7a7d9abce
name: plugins_common_social_share (widget)

BFUng 10 år. Vårofferet

Mer info

BFUng slår til med to klassikere på hver sin side av det musikalske spekteret denne kvelden – Bruchs smektende fiolinkonsert med verdensstjernen Nikolaj Szeps-Znaider som solist, og Stravinskys banebrytende ballettmusikk Vårofferet.

Bergen Filharmoniske Ungdomsorkester har gjort et kupp når de har fått tak i den verdenskjente fiolinisten Nikolaj Szeps-Znaider som solist i Max Bruchs vakre, populære og eviggrønne fiolinkonsert.

Konserten hadde en trang fødsel, og komponisten selv var så usikker på om den holdt mål at han sendte den til flere av datidens komponister, fiolinister og komponister, deriblant Joseph Joachim. Bruch skrev om konserten en rekke ganger og den ble umiddelbart en så stor suksess at den satte alt det andre han komponerte i skyggen.

Igor Stravinsky var en av de viktigste og mest innflytelsesrike komponistene i det tyvende århundre. På kveldens konsert framføres hans banebrytende Vårofferet, som skapte sjokkbølger da balletten ble satt opp for første gang i Paris i 1913. Både Nijinskis koreografi og Stravinskys musikk brøt med alle etablerte normer, og skandalen var et faktum da danserne ikke holdt takten. I dag er musikken trygt etablert på repertoaret, fremdeles som et friskt og nyskapende konsertstykke.

Kveldens dirigent er franske Fabien Gabel som fra 2025 overtar som musikksjef for Tonkünstler-orkesteret i Wien.

Varm opp til konserten på Bergenphilive:
Max Bruch: Fiolinkonsert
Igor Stravinsky: Vårofferet
Igor Stravinsky: Salmesymfonien
Igor Stravinsky: Konsert i D
Igor Stravinsky: Fyrverkeri

Sist oppdatert: 05/18/2024

Kilde: Visit Bergen

Sider du nylig har besøkt