Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Fjord Norway Stavanger

Boklansering: «Grunnlovens største prøve»

Overview

Interessert i andre verdenskrig og det norske rettsoppgjøret? Denne kvelden byr vi på boklansering av den kritikerroste boken Grunnlovens største prøve,

Interessert i andre verdenskrig og det norske rettsoppgjøret? Denne kvelden byr vi på boklansering av den kritikerroste boken Grunnlovens største prøve, som handler om juss og politikk i rettsoppgjøret med landsforrædere og krigsforbrytere i Norge etter 1945. Du får møte forfatterne, Baard Herman Borge og Lars-Erik Vaale i samtale med kveldens programleder Tom Hetland, tidligere sjefsredaktør i Stavanger Aftenblad og selv historiker.

Grunnloven ble satt på sin hittil største prøve i overgangen fra diktatur til demokrati i Norge etter 1945. Myndighetenes ønske om et strengt og omfattende oppgjør med landsforrædere og krigsforbrytere førte i mange tilfeller til at de tiltaltes grunnlovsfestede rettssikkerhet ble krenket snarere enn beskyttet.

I Grunnlovens største prøve undersøker statsviteren Baard Herman Borge og historikeren Lars-Erik Vaale hvordan statsmaktene og opinionen så på Grunnlovens bestemmelser om blant annet lovgivningsmyndighet, maktfordeling, tilbakevirkning, ytringsfrihet og inndragning i sammenheng med rettsoppgjøret.

Dette er den første vitenskapelige studien som dekker oppgjørets grunnlovsmessige side både i dybden og bredden, slik forberedelsen, gjennomføringen og diskusjonen viste i perioden 1940–65. Boken bygger på et rikt tilfang av primærkilder og sekundærlitteratur fra norske og utenlandske arkiver og biblioteker, som hittil i liten grad har blitt benyttet av forskere.

Forfatterne:

- Baard Herman Borge, ph.d. i statsvitenskap fra Universitetet i Bergen
- Lars-Erik Vaale, cand. philol. i historie fra Universitetet i Oslo

  • Last Updated: 10.01.2019
  • Source: Region Stavanger
Dates

on. 6. februar 2019 18:00

See All
Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS
Boklansering: «Grunnlovens største prøve»
Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad