Skip to main content
Unknown Component
civid: 5d09e5650d656ad7a7d9abce
name: plugins_common_social_share (widget)

FIFTY SHADES OF BLACK

Mer info

NOK 80,-

Hva er svart? Er svart en farge, en blanding av alle farger eller fravær av lys? Med utgangspunkt i Pierre Soulages, viser denne utstillingen kunstnere fra samlingen og ett innlån, som alle er opptatt av fargen svart.

Den franske maleren Pierre Soulages (1919–2022) arbeidet metodisk gjennom 1960- og 1970-tallet med å utvikle et egenartet svart maleri han kalte «outrenoir» eller «beyond black» (utenfor svart). Han så på den svarte fargen både som en farge og en ikke-farge, og han utforsket forholdet mellom det svarte og lyset. Sonja Henie og Niels Onstad både samlet og var personlig venner med Soulages. De kjøpte syv verk av ham til samlingen. Det nyeste verket, fra 1983, donerte kunstneren selv. I tråd med tyngdepunktet i samlingen er kunstverkene fra etterkrigstiden og frem til i dag. Dette er også perioden da svart ble særlig fremtredende i kunsten.

Paralleller trekkes til Soulages' samtidige i samlingen, som Hans Hartung og Karel Appel, og til norske kunstnere som har vært opptatt av fargen svart, som Anna-Eva Bergman, Olav Strømme og Per Inge Bjørlo. Andre kunstnere forholder seg til fargen gjennom nyanser, som i Ann Cathrin November Høibos tekstiler gjort i en gråtoneskala i ull. I Kåre Kivijärvis fotografier er svart bevisst fremhevet gjennom ulike mørkeromsteknikker, mens svart for Rafiki har et innhold som handler om langt mer enn bare en farge.

Sist oppdatert: 04/26/2024

Kilde: Visit Greater Oslo

Sider du nylig har besøkt