Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Eastern Norway Vestfold og Telemark PORSGRUNN

Foredrag om Herøya 1943

Overview

I dette foredraget legger forfatter og regissør Tor Arne Ursin fram tanker og oppdagelser fra arbeidet med manuset til forestillingen om Herøya 1943.

1. juni 2022 hadde Grenland Friteater premiere på en stor utendørs forestilling om den største hendelsen i Porsgrunn under annen verdenskrig – amerikanernes bombing av Herøya 24. juli 1943.

I dette foredraget legger forfatter og regissør Tor Arne Ursin fram tanker og oppdagelser fra arbeidet med manuset til forestillingen. Hva var bakgrunnen for amerikanernes angrep? Var ikke vi i Porsgrunn egentlig på samme side som de allierte? Hva var det de holdt på med på Herøya som var så viktig at det var verdt å satse livet for? Hvem var det som sto bak?

I den offisielle okkupasjonshistorien som Porsgrunn kommune ga ut etter krigen står det at det var tyskerne som sto for en ny industrireisning på Herøya under krigen – «heldigvis (sic!) med et innslag (sic!) av teknisk ekspertise fra Norsk Hydro», som det heter der.

Ursin forteller en ganske annen historie, som har vært begravet i mer enn 75 år. Det er historien om Norsk Hydros tette samarbeid med det beryktede tyske industriselskapet I.G.Farben for å produsere materialer til Luftwaffes krigsflyproduksjon, og som endte i tragedie i juli 1943.

Foredraget er gjennomillustrert med bilder og bl.a. autentiske filmopptak fra toktet mot Herøya.

  • Last Updated: 19.03.2023
  • Source: VisitGrenland AS
Dates

ma. 8. mai 2023 19:00 20:30

See All
Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS
Foredrag om Herøya 1943
Your Recently Viewed Pages