Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Fjord Norway Ryfylke Suldal

Fra barokk i retning romantikk med Stavanger Symfoniorkester

Overview

Billett

Stavanger Symfoniorkester på Kulturhuset i Suldal, Ryfylke

Andrea Marcon, dirigent 
Liza Ferschtman, fiolin 
C.Ph. E. Bach: Sinfonia 
Mozart: Fiolinkonsert 
Beethoven: Symfoni nr 7 
Konserten varer i ca 2 timer inkludert pause 
Det tas forbehold om programendringer.

Da Johann Sebastian Bach døde i 1750, ble det satt punktum for barokken i samme øyeblikk.

G.F. Handel holdt det riktig nok gående noe år til i London, men omkring de forgangne, barokke mestrene hadde en ny generasjon unge komponister lagt barokkens snirklete og regeltunge polyfoni bak seg. Det ble litt av et frislipp av det, der nye stilarter som rokokko, den galante stil og pre-romantisk Sturm und Drang levde side om side, med alle sine nye påfunn og emosjonelle innfall. Flere av Bach sine sønner ble helt sentrale i denne bevegelsen, ikke minst Carl Philipp Emanuel Bach, som gjennom instrumentalmusikken sin sprengte alle tidligere grenser for harmonikk og dynamikk, ikke minst i de til tider fullstendig hemningsløse symfoniene.

Da Wolfgang Amadeus Mozart ble født i 1756 var mye av den musikalske og personlige kreativiteten i ferd med å roe seg ned til den foredlede stilen som gjerne kalles wienerklassisismen; ikke minst gjennom de inn?ytelsesrike verkene til den geniale komponisten Joseph Haydn. Mozart skulle etter hvert heve selve wienerklassisismen til det helt sublime gjennom sine verker. Men før han gjorde det, etter mange år som vidunderbarn på klaver, viet han mye av ungdommen til sitt eksepsjonelle talent for ?olinspill. Han var bare 15 år gammel da han ?kk jobben som konsertmester og huskomponist i ensemblet til erkebiskopen av Salzburg, og da han var 19 skrev han fem ?olinkonserter til eget bruk som solist ved forskjellige anledninger. Mozart var allerede en fullmoden komponist som 19-åring, og ?olinkonsertene hans står igjen som de ?neste i sin sjanger fra wienerklassisismen.

Ludwig van Beethoven innledet et nytt frislipp der wienerklassisismens rammer ble spreng i ?llebiter, muligens inspirert av verkene til Carl Philipp Emanuel. Romantikken var nært forestående, og det var ikke minst symfoniene til Beethoven som bante vei. Symfoni nr. 7 ?kk sin premiere 8. desember 1813 i anledning en veldedighetskonsert for falne og skadede soldater i kampen mot Napoleon. Beethoven dirigerte selv urframførelsen, og var strålende fornøyd. «Min beste symfoni så langt», skal han ha sagt til musikerne.

  • Last Updated: 16.11.2018
  • Source: Region Stavanger
Dates

to. 22. november 2018 19:00 21:00

See All
Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS
Fra barokk i retning romantikk med Stavanger Symfoniorkester
Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad