From fish to burritos - and back again?
Fra fiskeboller til burritos - og tilbake igjen? Et foredrag om Nordlands matkultur v/Andreas Liebe Delsett! Hvilke retter og råvarer er de viktigste i den nordlandske matkulturen, og hvordan henger den sammen med det lokale ressursgrunnlaget? Hva skjedde egentlig da tacoen og pizzaen tok over for fesk og potedes som hverdagsmat? Hva slags matkultur ønsker vi å bygge for framtida? Dette er noen av spørsmålene forfatter Andreas Liebe Delsett har stilt seg det siste året, når han har boret dypt i den nordlandske matkulturens fortid, nåtid og framtid. Med inspirasjon fra et historisk måltid i 1992, servert i det nyoppførte Glasshuset i Bodø, til ære for det nysignede kongeparet, har han det siste året planlagt en ny festlunsj, der han tenker gjennom alle aspektene ved måltidet på nytt. For å få til det har han samarbeidet med kokker og matformidlere, forskere, bønder og foredlere fra hele Nordland. Målet er å sette i gang nye samtaler og inspirere flere til å tenke gjennom maten vi spiser og hvordan den henger sammen med ressursgrunnlag og fellesskap, hvor vi som samfunn kommer fra og hvor vi er på vei. Denne kvelden kommer Delsett til Narvik for å fortelle om hva han har funnet ut. Underveis i foredraget blir det servert små smakebiter fra den nordlandske matskattekista, komponert av elever og lærere fra Restaurant- og matfag ved Narvik vgs. Etter foredraget åpnes det for spørsmål fra salen. OM FOREDRAGSHOLDEREN Andreas Liebe Delsett (f. 1984 i Bodø) er forfatter og matskribent. I Kjøkkenveien (2019) skildret han et moderne norsk restaurantkjøkken sett fra innsiden, og i Den vanskelige maten (2022) undersøkte han hvorfor og hvordan maten har blitt noe vanskelig og krevende for stadig flere av oss, når den egentlig burde være en kilde til glede, fellesskap og berikelse. I fjor kom "Leve havet. Olja, fisken og framtida i Lofoten, Vesterålen og Senja.» (2023), som handler om kampen for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja, og om den sentrale konflikten i det moderne Norge mellom fisk og fossilindustri
Et foredrag om Nordlands matkultur v/Andreas Liebe Delsett!
Hvilke retter og råvarer er de viktigste i den nordlandske matkulturen, og hvordan henger den sammen med det lokale ressursgrunnlaget? Hva skjedde egentlig da tacoen og pizzaen tok over for fesk og potedes som hverdagsmat? Hva slags matkultur ønsker vi å bygge for framtida?
Dette er noen av spørsmålene forfatter Andreas Liebe Delsett har stilt seg det siste året, når han har boret dypt i den nordlandske matkulturens fortid, nåtid og framtid. Med inspirasjon fra et historisk måltid i 1992, servert i det nyoppførte Glasshuset i Bodø, til ære for det nysignede kongeparet, har han det siste året planlagt en ny festlunsj, der han tenker gjennom alle aspektene ved måltidet på nytt. For å få til det har han samarbeidet med kokker og matformidlere, forskere, bønder og foredlere fra hele Nordland. Målet er å sette i gang nye samtaler og inspirere flere til å tenke gjennom maten vi spiser og hvordan den henger sammen med ressursgrunnlag og fellesskap, hvor vi som samfunn kommer fra og hvor vi er på vei.
Denne kvelden kommer Delsett til Narvik for å fortelle om hva han har funnet ut. Underveis i foredraget blir det servert små smakebiter fra den nordlandske matskattekista, komponert av elever og lærere fra Restaurant- og matfag ved Narvik vgs. Etter foredraget åpnes det for spørsmål fra salen.
OM FOREDRAGSHOLDEREN
Andreas Liebe Delsett (f. 1984 i Bodø) er forfatter og matskribent. I Kjøkkenveien (2019) skildret han et moderne norsk restaurantkjøkken sett fra innsiden, og i Den vanskelige maten (2022) undersøkte han hvorfor og hvordan maten har blitt noe vanskelig og krevende for stadig flere av oss, når den egentlig burde være en kilde til glede, fellesskap og berikelse. I fjor kom "Leve havet. Olja, fisken og framtida i Lofoten, Vesterålen og Senja.» (2023), som handler om kampen for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja, og om den sentrale konflikten i det moderne Norge mellom fisk og fossilindustri
Kilde: Visit Narvik AS