Unknown Component
civid: 5d09e5650d656ad7a7d9abce
name: plugins_common_social_share (widget)

Gjestespill Operaorkesteret: Alpesymfonien

Dirigent: Edward Gardner
Solist, cello: Truls Mørk


PROGRAM
Edward Elgar: Konsert for cello og orkester
Richard Strauss: En Alpesymfoni


Når en av verdens fremste cellister, Truls Mørk, spiller med Operaorkestret – er det med Elgars melankolske svanesang og et av Strauss’ monumentale orkesterverk på programmet. Musikken denne kvelden beveger seg fra skyttergravenes dyp til alpefjellenes tinder; Elgars cellokonsert og Strauss’ Alpesymfoni. I spissen for de to storverkene står Operaens kommende musikksjef, Edward Gardner.

Truls Mørk, tar med seg en hjørnestein i cellorepertoaret. Edward Elgars cellokonsert er som et rekviem å regne. I sterk kontrast til hans Pomp and circumstance (1904) var det ingen triumferende militærmarsj Elgar komponerte da England gikk seirende ut av første verdenskrig. Den sorgfulle cellokonserten fortalte om en verden lagt i ruiner – og en kone på dødsleiet.

Men pauker og basuner blir det likevel når over Operaorkesteret gir seg i kast med Richard Strauss’ Alpesymfoni. Richard Strauss er en av våre største orkestratorer, og Alpesymfonien er en musikalsk tour de force gjennom naturens storhet og innvirkning på mennesket. I kjent stil tyr Strauss til de sterkeste virkemidler, som en simulert vind- og tordenmaskin i orkestret, en såkalt Donnermaschine.

Sist oppdatert: 11/10/2023

Kilde: Hva skjer kalender

Sider du nylig har besøkt