VIKTIG! Les denne informasjonen om Koronaviruset og reising i Norge
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Trøndelag Trøndelag TRONDHEIM

Håkon Bleken - Jeg har lenge gått ved din sid

  • Trenerys gate 9 Trondheim Sør-Trøndelag Sør-Trøndelag 7042 Norway
  • 21. november 2020
  •  /  13:00
  •  /  Price 120,- / 80,-
  • (1 Upcoming Dates)
Overview

21.november 2020 - 24. april 2021
TKM Gråmølna

Jeg har lenge gått ved din side presenterer en rekke nye arbeider av Håkon Bleken. Her møter vi blikket til en mann på 91 år gjennom bilder som beveger seg mellom fortid og nåtid. Bleken fører en samtale med kunsthistorien og ser tilbake på et langt kunstnerliv og byen Trondheim.

Utstillingens tittel er hentet fra Ingemar Bergmans film Det syvede segl. Sentralt i filmen står en ikonisk scene der døden åpenbarer seg for hovedpersonen, spilt av Max von Sydow:

«-Vem är du?

-Jag är Döden.

-Har du kommit för att hämta mig?

-Jag har redan länge gått vid din sida…»

Døden har en sentral plass i Blekens kunst og er et stadig tilbakevendende tema. Utstillingen Jeg har lenge gått ved din sidegir et bilde av hvor Håkon Blekens kunstnerskap står i dag. I mange av bildene er Blekens livslange og sterke forhold til kubismen et sentralt tema, i likhet med motivkretser som kjærligheten, musikken, politikken og døden.

Det er få kunstnere som kan måle seg med hans posisjon i Trøndersk kunst- og samfunnsliv, en posisjon og en stemme som er tydelig til stede i offentligheten. Håkon Bleken debuterte i 1952, bare 23 år gammel, med sin første separatutstilling i Trondhjems kunstforening. Siden den gang har hatt over 30 utstillinger ved denne institusjonen, som i dag heter Trondheim kunstmuseum. I 2019 ble hans kunstnerskap presentert i den retrospektive utstillingen Do Not Go Gentle i forbindelse med hans 90 års dag som var et samarbeid mellom Trondheim Kunstmuseum og Henie Onstad Kunstsenter i Oslo.

I 2008 donerte Håkon Bleken over 300 av sine kunstverk til Trondheim kunstmuseum. Med kunstgaven Bleken kom støtte fra Trondheim kommune og fylkeskommunen til å opprette TKM Gråmølna, en ny filial av Trondheim kunstmuseum på Solsiden.

I forbindelse med utstillingen produserer museet en katalog med et nyskrevet essay av Solveig Lønmo og en brevveksling mellom Håkon Bleken og Johan Börjesson.

  • Last Updated: 01.10.2020
  • Source: Hva skjer kalender
Dates

lø. 21. november 2020 13:00

See All
Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS
Håkon Bleken - Jeg har lenge gått ved din sid
Your Recently Viewed Pages