Skip to main content
Unknown Component
civid: 5d09e5650d656ad7a7d9abce
name: plugins_common_social_share (widget)

Heksejakt

Mer info

Når løgn blir sannhet

Året er 1692. Vi befinner oss i Salem, Massachusetts, et nybyggersamfunn bebodd av kristne puritanske. En liten gruppe jenter har danset i skogen, uvitende om at presten har sett dem. Slik lettsindig oppførsel kan ikke det konservative lokalsamfunnet tolerere, og for å redde seg ut av situasjonen forklarer jentene at de var besatt av djevelen i gjerningsøyeblikket. Det går ikke lang tid før ryktene begynner å løpe. Men hvem er det egentlig som setter dem ut?

Snart begynner flere av byens innbyggere å bruke ryktene til egen fordel, og gradvis blir det lille bysamfunnet så infiltrert av løgner at ingen lenger klarer å orientere seg i mylderet av påstander. For hva skjer når flertallet i et samfunn har sluttet seg til alternative sannheter? Når løgn har blitt et politisk våpen og få klarer å skille sannhet fra spinnet av oppkonstruerte historier og konspirasjoner? Er det i det hele tatt mulig å forbli et redelig menneske?

Arthur Millers drama regnes som en av teaterhistoriens store klassikere. «Heksejakt» er basert på de historiske hendelsene i Salem 1692, der 29 mennesker ble dømt til døden og 144 mennesker ble fengslet for trolldom. Miller skrev stykket i 1953, etter selv å ha blitt forfulgt for sine meninger, under McCarthy-regimets jakt på kommunister. Men tematikken er tidløs, og det jaktes fortsatt på syndebukker i 2024.

Når «Heksejakt» får sin premiere på DNS i oktober, er det i regi av Miriam Prestøy Lie. Hun har de siste årene markert seg gjennom en rekke kritikerroste oppsetninger, og er fra 1. januar 2024 også ansatt som Den Nationale Scenes husregissør. Forestillingen har en rik rollebesetning på 23 skuespillere, som også inkluderer et jentekor bestående av aktører fra Musikaljentene. De skal ramme fortellingen inn med et suggererende og rikt tonefølge, med røtter i både religiøse folketoner og verdensmusikk. Alt ligger til rette for et storslått drama på Store Scene denne høsten.

Av Arthur Miller
Oversatt av Peter Magnus
Regi: Miriam Prestøy Lie

Sist oppdatert: 05/28/2024

Kilde: Visit Bergen

Sider du nylig har besøkt