VIKTIG! Les denne informasjonen om Koronaviruset og reising i Norge
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Trøndelag Trøndelag TRONDHEIM

Ingeborg Holm, Rinnans gissel

  • Kjøpmannsgata 51, Trondheim
  • 7. oktober 2020
  •  /  19:00
  •  /  Price Gratis
  • (1 Upcoming Dates)
Overview

Ingeborg Holm var fra Bindal, men flyttet til Trondheim som 19-åring. Våren 1945 ble hun tatt som gissel av Rinnan-banden, og tvunget til å delta på en stabasisøs tur i Verdalsfjellene. Goggi Sæter og Berit Eide har skrevet bok om henne. Goggi Sæter kommer til Feministhuset i Trondheim (Kjøpmannsgt 51)og forteller. Ingeborg Holm er en av kvinnene Feministhuset ønsket å løfte frem gjennom sitt Statuestunt på Kvinnehistorisk natt. I den forbindelse skrev Feministhuset bl.annet om henne: Ingeborg Holm (1894 - 1984), Asylbakken 1, ble arrestert av av Gestapo hjemme hos seg selv tidlig om morgenen 7.2.1945.
Etter en måned i kvinnefengselet i Munkegata ble hun overført til en celle i Misjonshotellet. Der ble hun torturert på det groveste i et forsøk på å få henne til å oppgi kontaktene sine.Etter planen skulle Ingeborg henrettes på Festningen en av de første dagene i mai, men ifølge kildene nektet eksekutøren å skyte. I stedet havnet hun som gissel i Henry Oliver Rinnans følge da han og flere av bandmedlemmene flyktet opp gjennom Verdalsfjellene. Etter 8 døgn i fjellet, ble Ingeborgs gruppe omringet, og gislene satt fri. 16. mai kom hun tilbake til Trondheim, tidsnok til å feire 17. mai. Etter sterkt press gikk hun med på å gå først i toget mellom ordføreren og politimesteren, men hun måtte støtte seg til en stokk. Jubelropene: Ingeborg! Ingeborg! Fulgte henne gjennom hele byen.
Etter krigen fikk Ingeborg ingen hjelp fra det offentlige, først fra 1974 mottok hun krigsinvalidepensjon. Ingeborg var født i Bindal og vokste opp i en søskenflokk på ni. Som 19-åring kom hun til Trondheim og fikk først jobb i hermetikkindustrien før hun begynte å vaske på Jernbanen. Etter eget ønske ble hun gravlagt sammen med sin familie i Bindal. "Det bli ailler fred på jorda så leng nån e oinnertrøkt og fattig," sa Ingeborg Holm.
NB: Bildet er kun et illustrasjonsbilde

  • Last Updated: 20.08.2020
  • Source: Hva skjer kalender
Dates

on. 7. oktober 2020 19:00 20:30

See All
Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS
Ingeborg Holm, Rinnans gissel
Your Recently Viewed Pages