Skip to main content
Unknown Component
civid: 5d09e5650d656ad7a7d9abce
name: plugins_common_social_share (widget)

Jakten på vestlendingen: Sunnfjordingen

Mer info

Med Magni Øvrebotten, Bengt Solheim-Olsen og Morten Hammerborg

Sunnfjordingen – hva er det for en type? Knapt noe folkeslag i landet har fått mer nedsettende omtale i litteraturen. «Efter lange Forberedelser kommer Ordene sigende sejgt som Taagen fra Havet», erklærte Kristian Elster d.e. i sin nidtale om sunnfjordingen i 1872. I all eldre bergenslitteratur er det sunnfjordingen som holdes frem som bergenserens absolutte motsetning. «Din søndfjording» var et like sterkt skjellsord som «din stril».

Men hva er Sunnfjord i dag? Hvordan ser Vestland, Vestlandet og Bergen ut fra Sunnfjord? Går kreftene med til fortsatt kamp mellom Førde og Florø? Eller gjør ideen om Bergen som hovedstad i Vestland at man fylker seg til felles strid for Sunnfjord?

Alt dette, og mer til, skal vi spørre kveldens gjester om. Magni Øvrebotten er mangeårig leder av NRK i Førde og arbeidet frem NRK Nynorsk mediesenter. I arbeidet for Førdes plass i et nasjonalt og regionalt NRK-system, har hun åpenbart måtte stå i mange ulike kamper. Bengt Solheim-Olsen er ordfører i den geografisk forunderlige Kinn kommune, men er i denne sammenheng først og fremst en representant for Florø by – det som mange bergensere tenker på som et «mini-Bergen» hvor man heier på Brann og nesten snakker bergensk. Samtaleleder er bergenser og historiker Morten Hammerborg.

130/60,– (stud./honnør).

Sist oppdatert: 07/15/2024

Kilde: Visit Bergen

Sider du nylig har besøkt