Skip to main content
Unknown Component
civid: 5d09e5650d656ad7a7d9abce
name: plugins_common_social_share (widget)

Jotunheimen Rundt Sykkelritt

Mer info

Storslått Blodslit på 430 km og fleire tusen høgdemeter i eit jafs! Er du klar for tidenes sykkelritt?

Dette er eit 430 kilometer langt sykkelritt som startar i Lærdal, går over Filefjell, Valdresflya og Sognefjellet og endar i Sogndal. Sykkelturen er ei stor naturoppleving, men passar berre for dei aller sprekaste. Det er mogeleg å ta ein kortare variant som heiter Sognefjellrittet. Då syklar du etappen frå Lom, over Sognefjellet, langs Lusterfjorden og over Hafslo til Sogndal. Rittet vert arrangert i begynninga av juli kvart år.

Starten går fra Lærdal og løypa følger E16 oppover den frodige Lærdalsdalen langs med Lærdalselva, forbi Borgund stavkyrkje og over Filefjell. En passerer Nystuen Høyfjellshotell, ned til og langs med Vangsmjøsi, gjennom Vestre Slidre og fram til Fagernes.

Derifra følger vi Rv. 51 til Randen: Denne vegen «løfter» deg gjennom Jotunheimen. På denne delen av løypa passerer du noen av de vakreste naturperlene i Valdres: Øystre Slidre og den velkjente Beitostølen. På Bygdin ligg «M/B Bitihorn» ved kai. Nyt utsikten fra Valdresflya, der topper, tinder og breer i Jotunheimen kommer deg i møte på ei uforglemmelig måte. Turen går videre forbi fjellsjøen Gjende, idylliske sætergrender langs med Sjoa, – og du får en storarta utsikt mot Vågåvatnet før du tar den bratte nedkjøringen til Randen. Rv. 15 fører deg inn til Lom, kommunen der både Galdhøpiggen og Glittertind ligger. Dette er de to høyeste fjellene i Norge med topper på 2469 m over havet.

Fra Lom følger du den berømte Sognefjellsvegen gjennom Bøverdalen (der dalsidene er så bratte at de dyrker jorda på begge sider).

Sognefjellsvegen er Nord-Europa sin høyeste fjellovergang, 1440 m.o.h. ved Fantesteinen. Her vil du møta flere meter høge brøytekanter. Dette, sammen med fjellvinden, «vil den heite panna svala» – før du stuper de 14 krappe slyngene forbi Turtagrø og ned til Fortun og Skjolden. Turen går videre utover langs verdens lengste fjord, Sognefjorden, forbi Gaupne som er handels- og kommunesenteret i Luster, Marifjøra med verdens stutteste riksveg (245 m) og du kommer i mål i regionsentret Sogndal etter 430 km.

Løypa er krevende med en del stigning (4609 m) og et par tøffe utforkjøringer, så pass på at du er godt trent. Rittet skal ikke være noe jag, men en tur for deg som liker å sykle, sykle, sykle og nyte naturen og ta deg god tid på de 7 matstasjonene.

Det er gryterett på Lom og det vil være seng for deg som vil slappa av litt før du begynner på stigningene opp til løypa sitt høyeste punkt på Sognefjellet (1440 m.o.h). Det vil væra grillmat etter innkomst i Sogndal. Vi vil gjøre det vi kan for at du skal få en fantastisk og minnerik og opplevelse.

Rittet har vært arrangert siden 1991 og eies av Sogn Cykleklubb. Styrkeprøven AS har ansvar for driften i samarbeid med Sogn CK. Sammen skal vi sørge for en et godt og profesjonelt utført arrangement og ivareta rittets lange tradisjon og unike, heimekoselege atmosfære.

Vi ønsker deg hjertelig velkommen til sykkelfest gjennom hjertet av fjell-Norge og masse lykke til med forberedelsene!

Sist oppdatert: 01/09/2024

Kilde: Visit Sognefjord AS

Sider du nylig har besøkt